Triathlon Bathmen; Loutraki; Preview op acht Nederlandse triathlons – WTJ 897

VRIJDAG – In de beginjaren, toen de sport nog moest groeien en de Triathlonbond de middelen hard nodig had, werd er een ware heksenjacht gevoerd op de zogeheten ‘wilde wedstrijden’. Zelfs de krantenknipsels werden uitgeplozen en zondaars, die met een licentie toch mee deden aan een ‘wild event’ moesten 25 gulden boete betalen, die dan door bestuurslid Keeds Tieleman als een soort deurwaarder werden geïnd. Het effect was dat Pietje Puk en Kaatje Jansen de triathlon van Terheijden wonnen, terwijl het in werkelijk gewoon goeie triatleten waren.

Bathmen voor Taeco

Waarom deze inleiding. Welnu, op Facebook werden er wat geintjes gemaakt over de triathlon van Bathmen, klein wedstrijdje in de buurt van Holten. Omdat wij van Trikipedia geen onderscheid maken tussen wel/geen NTB-wedstrijd, nemen we Bathmen (Vleermuizendorp?) gewoon mee. Taeco Tol was de snelste. Hij versloeg Hans Peters en Steven Bijenhuis en daarna volgden er zelfs twee onbekende Spanjaarden: Cuesta en Salvador Sutton. Beste vrouw was Aleid Groenewoudt, reeds drie keer winnaar van de sprint-afstand. Aafke Willemsen moest haar ‘titel’ afstaan en zag ook Milou Berends nog voorkruipen bij de meet. De sprint ging nu naar Sander Belt en Mieke Prins, beste trio bleek wederom de formatie rondom Yannick Mijsters.

Barbara in A-finale EK Loutraki


Van de wilde races naar het serieuze werk. Donderdag begon immers al het Europees Triathlon kampioenschap jeugd & festival in het Griekse Loutraki. Goed voor de eerste internationale ervaring van onze jonge talenten, die straks het stokje in de ETU Junior Cup-wedstrijden weer overnemen. De kwalificaties waren pittig. Zoals wel vaker hier gezegd: de internationale concurrentie staat ook niet stil. Van de zes Oranje-deelneemsters wist alleen Barbara de Koning de A-finale te bereiken. De twee andere meisjes en de drie jongens komen uit in de B-finale, zaterdagmiddag. Daarna is het nog niet klaar, want zondag mag een kwartet TeamNl vertegenwoordigen in de Mixed Relay. Maar tussendoor is het ook genieten en ervaringen uitwisselen met buitenlandse triatleten. Resultaten zijn mooi, maar het heet niet voor niets Festival! Bedenk dat er genoeg triatleten zijn, die zo’n mooie trip nooit zullen maken.

Laatste halve van Tjörn
Vorige week werd ook voor de laatste keer in het Zweedse Tjörn een halve triathlon gehouden. De organisatie houdt ermee op. Als toetje gaf de nationale bond het evenement de Zweedse titelstrijd mee. Ironman Brazilië-winnaar Jesper Svensson en Sara Svensk wonnen de laatse Tjörn triathlon. Het speelt allemaal in het door wind geteisterde kustplaatsje Skärhamn. Van Nederlandse zijde deden vader en zoon Fokkens mee. Tom finishte als 84e in 4.40.37. Omdat hij ook meedeed an de Zweedse kampioenschappen voor brandweer en politie stond hij toch op het podium: als nummer twee. Mooi dat zijn 57-jarige pa Rien zijn eerste halve deed. Hij finishte exact een uur later als 265e. Tom stak de organisatie nog een hart onder de riem. ,,Helaas de laatste keer van deze prachtige wedstrijd. Ik hoop dat meer triatleten merkloze races op gaan zoeken, die helaas steeds meer verdwijnen in het commerciële Challenge en Ironman-geweld.’’ We denken dat Tom wel een punt heeft, maar ja: zolang er massa’s sporters zijn die bereid zijn diep in de buidel te tasten om aan de grote races mee te doen….

Riikka wint Xterra Finland


We blijven nog even in Scandinavië, want geen Nederlanders in de Xterra Finland was niet helemaal waar. Riikka Vreeswijk-Kelja ging wel degelijk van start in haar geboorteland. Een gewiekste Finse uitslagenverwerker verving het rood-wit-blauwe vlaggetje snel door de witte met het blauwe kruis. Ere wie ere toekomst: Riikka won als nestore de agegroup-serie met liefst 13 minuten voorsprong op de nummer twee. Komt de Gorcumse uit in de F50, groep de tweede – Sanna Sakkinen – zit nog in de F35.
Nog een rechtzetting uit de Ironman Whistler Canada, want Marije Dirkx stond aanvankelijk als DNF in de uitslagenlijst, maar niets is minder waar. Marije, die niet goed functioneert in de hitte en het was bloedheet in Whistler, kwam wel degelijk over de finish in een tijd van 16.30.38 uur. Ook hier: ere wie ere toekomt.

Preview: Binnenmaas

We gaan previewen. Dat hebben we op de internationale races al gedaan. Maar Nederland staat ook weer lekker bol van de triathlons. Zaterdag de 33e editie van Binnenmaas met liefst 52 triatleten van TVS’90 uit Spijkenisse aan de start. Zwemmen geschiedt in de Binnenbedijkte Maas, het fietsen ondergaat enkele wijzigingen. De triatleten komen nog wel langs Mijnsheerenland en Cillaarshoek maar niet meer door Maasdam. Daar was altijd veel verkeer. Het loopparcours op het fietspad naast de N217 is volledig verkeersvrij. Om 11 uur begint de kwart, later volgen de 1/8e en de trio’s. De winnaars van vorig jaar zijn er niet bij. Niels Persoon is favoriet, maar Carlo van den Bergh kreeg startnummer 1. Bij de vrouwen zal Amber Hulleman haar frustratie van een DSQ in Vichy weg willen spoelen.

Ten Boer

Ook Ten Boer staat zaterdag op de rol. De triathlon in het hoge noorden maakt deel uit van de 49e Sportrecreade, de sportweek. Bij de zestiende sportweek kwam de triathlon erbij. Die is dus ook al aan de 33e uitgave toe. Vorig jaar wonnen Jacob Veenstra en Nienke Vlak het noordelijke evenement. De jeugd begint om 8.40 uur, de kwart staat op de 9 uur aan de bassinrand van zwembad De Blinkerd. Fietsen en lopen in Ten Boer en Ten Post. Voor wie de triathlon te veel is, kan later in de sportweek op 8 september ook nog aansluiten bij bijvoorbeeld het klaverjastoernooi. Briljant idee. Volgend jaar nog altijd een sportweek in Ten Boer, al is de gemeente dan wel opgegaan in de stadsgemeente Groningen.

Maarssen

Op en rond de Maarsseveense Plassen is zxaterdag de 9e Triatlon Maarssen. Het zijn twee series 1/8e afstand om 9.30 en 10 uur. Meldpunt is de centrale ruimte van de Utrechtse Kano Club. Na het verlaten van de bekende Plassen gaat het fietsen richting Oud Maarsseveen en Westbroek. Het lopen is over het jaagpad rondom de Plassen. Wouter Dijkshoorn en Tanya ten Velden gingen vorig jaar met de eer strijken.

WK in Weesp


Een grotere reputatie heeft op zondag de WessperNieuws Triathlon. Voor het eerst in 29 jaar stapte de organisatie over op chips voor de uitslagenverwerking. Het maximale aantal van 400 atleten gaat van start, daaronder liefst 174 inwoners uit Weesp. Met recht dus een WK naast dat andere in Zuid-Afrika. Zonder Ricardo Scholten, Bart Elderenbosch en Julia de Leeuw dus, want die zijn juist wel naar Port Elisabeth. Geen nood, want de winnaars van vorig jaar Stefan Overmars en Deborah Schouten zijn er wel. Andere helden, die niet mogen ontbreken: Barry Dooper, Tim en Daan Jacobs en Paula van der Pouw-Kuiper. Om 12.04 uur gaat de eerste van twee series los. Zwemmend in Smal Weesp, fietsend en lopend door hartje Weesp en finishen op het Groote Plein: meedoen aan dit WK is een feest.

Triathlon van de toekomst in Eindhoven


Een nieuwe loot aan de almaar groeiende triathlonboom is de High Tech triathlon van Eindhoven. Alles vindt plaats op het terrein van de High Tech Campus. Campus Health & Sports Club en Squadra Events bundelen de krachten voor deze primeur met 266 deelnemers verdeeld over acht series. Subtitel van het evenement is ‘The future of triathlon’. Wat dat concept precies behelst, ervaren de triatleten zondag. Om 11 uur begint de ouder/kind race, een kwartier later de eerste 1/8e en vervolgens wisselen de kwart en 1/8e elkaar af. De waterkwaliteit van de vijver op de Campus is prima. Het compacte parcours op het universiteitsterrein maakt dat het steeds kleine startgroepen zijn. Van de deelnemers weten we nog niet veel, maar enkele Squadra-atleten zullen vast mee doen. En Claudia Striekwold doet zeker haar thuiswedstrijd.

Abbekerk

Het zevende lustrum alweer voor de triathlon Abbekerk. Altijd klein gebleven, maar dan hou je het ’t langst vol. Net als Ten Boer is het altijd een zwembad-triathlon gebleven en het Doprhuis De Nieuwe Haven is de spil van het evenement. Daar is het na afloop ‘napraten’. In een rechhoek van kaarsrechte verkeersluwe wegen (DE Meere) wordt gefietst en een gedeelte ervan ligt het heen en weer parcours van het lopen. De jeugd begint om 8.45 uur, de vijf series kwart gaan vanaf 9 uur te water en dan zijn er ook nog vier series 1/8e. Voor het eerst doen paratriatleten mee onder meer Geert Schipper en Margret Ijdema. De winnaar van vorig jaar Michael Krijnen en Marieke Monsma staan niet aan de start. Esther Veldhuis en Laura Hak maken kans op de zege.

Amersfoort

De 3e Keistad triathlon Amersfoort is ook zondag. Vanaf 9.30 uur de jeugd, dan vier series 1/8e en vanaf 13 uur twee series Olympische afstand. Feitelijk is het van middagprogramma grotendeels naar de ochtend verplaatst en dat na overleg met partijen rondom het zwemwater. De prachtige parcoursen vergoeden alles. Zwemmen in de Eem langs alle historische gebouwen van de Keistad, fietsen langs de Eem richting Soest en terug en lopen rondom het oude stadscentrum. Werkelijk een fraai staaltje organisatie. De winnaar van vorig jaar Daniel Nagel doet weer mee, favorieten zijn verder Auke Geurts en Rahel Bellinga.

Stroombroek


Tenslotte is het zondag de 35e editie van de Stroombroek triathlon, A18 afslag Doetinchem. Het Stroombroek is de recreatieplas waar het allemaal gebeurt. Tussen de N316 en N317 is onder de Oude Ijssel het fraaie fietsparcours uitgezet en lopen gaat weer rondom de recreatieplas. De finish ligt even voorbij Landal Stroombroek. Altijd sterke winnaars in Doetinchem, vorig jaar Guido Gosselink en Karin Neutel. Marcel Gierman maakt er na veel blessureleed zijn come-back.

Tikken


Zo, we zijn even uitgetikt. Tikken heeft dit weekend voor ondergetekende een andere betekenis. Het is in voormalig triathlonstadje Zundert bloemencorso, het grootste van Europa. Van alle markten thuis, wordt dat weer eens een andere manier van speakeren. En dat tikken? Dat slaat op het verwerken van miljoenen dahlia’s in de praalwagens. Dat gebeurt in twee opeenvolgende nachten: vrijdag en zaterdag. Zondag is corsodag.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.