Alles over de eerste dag op het WK 70.3 Ironman – WTJ 898


ZATERDAG – Heel dicht zat ze bij het podium op haar voorlaatste WK als agegrouper. Tessa Kortekaas kwam binnen veertig minuten van wereldkampioene Daniela Ryf over de finish, althans in wedstrijdtijd. De 1374 gestarte vrouwen op het WK 70.3 Ironman in Port Elisabethh gingen in verschillende waves van start, zodat het overzicht voor de ‘amateurs’ niet altijd even duidelijk was. Tessa in haar gloednieuwe FUSION/EVO/Trikipedia-outfit werd van alle agegroupers achtste, was de 32e snelste vrouw. Helaas was de categorie F30 zeer sterk bezet, waardoor de podiumplaatsen al vroeg vergeven waren. Maar vierde van de wereld is klasse uiteraard.

Marion Tuin kwam acht minuten later als tiende voorbij speakers Paul Kaye en Gordon Graham.
Een zilveren plak was er voor Leanne Fanoy. Hoewel de geboren Venhuizense tegenwoordig uitkomt voor de Verenigde Arabische Emiraten, het land waar ze al geruime tijd vertoeft is haar prestatie zeker het vermelden waard. In die jongste categorie F18 was het overigens de Vlaamse Sara van de Vel, die haar te vlug af en de wereldtitel greep. Maar Leanne, die ook nog tijdje bij onze site betrokken was dankzij de trainingskampen in Frankrijk, deed het fantastisch. Ze kwam na Hawaii vorig jaar niet vaak in actie dit seizoen, maar staat er op de momenten dat het moet.


Ilona Eversdijk, die vorige week bewust na het fietsen stopte in Veenendaal, lag enige tijd in zilveren positie bij de F25. Bij het lopen kreeg de Almeerse het nog zwaar, waardoor ze buiten de ereplaatsen viel. Maar zevende van de wereld is schitterend natuurlijk. Julia de Leeuw was de volgende Nederlandse die binnen kwam, net boven de vijf uur, waarna ook Angelina van der Linden zich meldde en nog de top 15 van de F45 bereikte. Later deze zaterdagmiddag volgde nog een laatste top tien klassering voor Nederland: zesvoudig WK deelneemster Janet van Woudenberg-Fortuin kwam wederom in de top tien terecht. In haar F65-klasse finishte ze als zesde. Drie uur na de finish van Ryf.


De 31-jarige Zwitserse schreef geschiedenis met haar vierde wereldtitel op deze afstand. Mogelijk doet ze over zes weken hetzelfde op Hawaii, want ook over de dubbele afstand was ‘Angry Bird’ al drie keer de sterkste. Ze is dan misschien niet de aardigste vrouw in het triathlonveld (vraag dat maar aan Yvonne van Vlerken), een fenomeen is het wel. De wedstrijd plooide zich al snel in een boeiend duel tussen Ryf en de Britse Lucy Charles. Zij was het die als snelste Nelson Mandela Bay mocht verlaten om aan de 90 kilometer fietsen te beginnen. In een zeer soepele tred maakte Ryf na dertig kilometer de anderhalve minuut tijdverschil van het zwemmen goed. Samen in de tweede wisselzone. Terwijl Ryf worstelde met haar outfit (rits kapot, zodat ze de koers grotendeels in bikini met trisuit open liep), bleek op de halve marathon al snel dat haar benen nergens last van hadden. Zienderogen liep ze uit op Lucy en aan de finish bedroeg de voorsprong bijna vier minuten. Anne Haug, pas vorig jaar uit het Olympische afstand-circuit overgestapt, liep sneller dan alle achtervolgsters en scoorde brons. Maar dat verschil was al zes minuten. Weer zes minuten later volgde nummer vier, de verrassende Braziliaanse Pamella Oliveira. Radka Vodickova is het ook niet verleerd. De routinier eindigde vijfde voor een tweede Zwitserse Imogen Simmonds. De top tien was behoorlijk Europees getint. Niet alleen het complete podium, acht van de tien snelsten op dit WK kwamen uit Europa. Zuid-Afrikaanse supporters jubelden bij de zevende plaats van ‘hun’ Jeanni Seymour.

Hieronder de twaalf Nederlandse vrouwen, hun overall rangschikking en – na hun eindtijd – de klassering in de eigen categorie.
32.Tessa Kortekaas 04.40.57 (4e F30)
46.Marion Tuin 04.49.11 (10e F30)
59.Ilona Eversdijk 04.54.22 (7e F25)
132.Julia de Leeuw 05.06.52 (25e F25)
260.Angelina van der Linden 05.19.26 (14e F45)
287.Annemiek Stegehuis 05.21.09 (63e F30)
326.Birgitt Ouweneel 05.23.55 (29e F18)
350.Manon Peters 05.25.41 (70e F30)
360.Karla Schipper 05.26.30 (64e F35)
661.Alida Hagen 05.46.21 (102e F30)
1283.Janet van Woudenberg 07.04.35 (6e F65)
Jane Mak DNF

Morgen natuurlijk de strijd der giganten. Wordt het Jan Frodeno, Javier Gomez of Alistair Brownlee? Niet eerder streden de drie matadoren van de triathlonsport tegen elkaar op een WK. Verder natuurlijk de verrichtingen van onze 26 mannen. Vanaf 7.30 uur live te volgen via Ironman.com

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.