Mo op Asian Games; WK studenten Kalmar; Almere-nieuws; Drie wedstrijdjes – WTJ 899

ZATERDAG – Voor Aziatische sporters zijn de Asian Games iets groots. Ze vinden deze week plaats in het Indonesische Palembang en uiteraard is triathlon onderdeel van deze Spelen. Een dubbele Japanse victorie middels Jumpei Furuya en Yuka Takahashi. We nemen deze wedstrijd mee omdat de sympathieke Syriër Mohamad Masoo, die een tijdje in ons land woonde en inmiddels ook langs alle kanten gesteund wordt op zijn Road to Tokyo, mee deed aan de Asian Games. Hij werd er knap zesde op een startveld van veertig.

Marije en Pim onze snelste studenten op het WK

Er was naast het WK 70.3 Ironman voor vrouwen op deze zaterdag nóg een WK. Dat van de knappe bollen. In het Zweedse Kalmar stonden de 14e FISU University World Championships op het programma. Kalmar is niet alleen de Zweedse Ironman-plaats het is ook een studentenstadje vooral voor zeevaartstudenten. Vandaar ook het WK. De vrouwen beten vanochtend het spits af. De Amerikaanse Avery Evenson kwam als eerste uit het water, in het tweede groepje bevond zich Marije Dankelman. Op de fiets ontstond een kopgroepje van tien vrouwen. Voor de 5 kilometer lopen had de française Jeanne Lehair de beste papieren en zij maakte het ook waar. Avery Evenson haalde zilver, de Duitse Nina Eim brons. Marije werd bij het zwemmen wat naar de kant gedrukt, ze moest door de waterplanten zwemmen. ,,Ging niet super, maar de kopgroep was nog wel in zicht. Eerste ronde volop gefietst, maar kon op de gladde kasseistroken geen aansluiting meer krijgen met de kopgroep. Daarna sloot van achteren nog een grote groep aan. Maar het lopen ging goed, in de eindsprint twee atleten eruit gelopen en tevreden met het resultaat.’’

Marije was beste Nederlandse op een 24e plaats. Sophie van der Most vond het een hele mooie ervaring. ,,Het ging eigenlijk best goed vandaag. Voor mijn doen goed gezwommen en veel alleen gefietst daarna. Uiteindelijk Joyce opgepakt en samen daar een groepje. Daar ook weer weg gereden. Nog steady gelopen en uiteindelijk dertigste.’’ En ook Joyce Caro genoot wel van haar eerste internationale elite race. De jongste van alle studentes finishte als 38e. ,,Ik miste net de aansluiting bij het zwemmen, maar goed kunnen fietsen en lopen. Tevreden.’’ Pech alleen voor Eva Cornelisse. In goede doen uit het water, maar op het fietsparcours op een stoep terecht gekomen na een uitwijkmanoeuvre en daar lek gereden. Einde verhaal voor Eva. Jammer.

Glibberen over natte Zweedse kasseien

Pim Venderbosch revancheerde zich helemaal voor zijn uitvallen op het NK Veenendaal. Daar door kou en pech uitgeschakeld, maar in de regen van Kalmar uitblinkend tussen de studenten. ,,Wat een gave race was dit. Kletsnatte omstandigheden en dan over kasseien. En toch bij de kopgroep aan gesloten en naar een 19e plaas gelopen. Superblij mee, zeker na vorige week. Morgen nog de Team Relay. Heb er zin in.’’ De Duitsers en Fransen maakten bij de mannen de dienst uit. Lars Pfeifer mag zich een jaar lang wereldkampioen triathlon onder de studenten noemen. Zijn landgenoot Gabriel Allgayer maakte het Duitse feest compleet met zilver, brons ging naar de Fransman Nathan Guerbeur. Vlak voor Pim kwam Ozzie Jack van Stekelenburg binnen, gelouterd atleet in de ITU-circuits. Net als Joyce bij de vrouwen leverde Nederland ook de jongste mannelijke student. Razendknap was derhalve de 32e plaats van Victor Goené. De nummer twee van Nederland zit duidelijk in de juiste flow. Ook Finn Timmermans zat er op een 48e plaats (van de 80 starters) goed bij. Jardy van den Heuvel was wellicht nog in de roes van zijn NK vorige week. De Waalwijker finishte 52e. De laatste Nederlander in het rijtje was Wesley Mols op de 55e plaats. Als laatste uit het water dan is het hopen op een goed groepje. Dat kwam niet echt, evengoed liep de Nijmegenaar de negende looptijd.

Vergeet Marleen Honkoop niet in Almere

Van de persconferentie in Almere maakten we al melding. We kregen scherpe eindtijden in het vooruitzicht van bijvoorbeeld Evert Scheltinga (sub 8 uur) en Yvonne van Vlerken (sub 8,5 uur). Met een mooi startveld waarin ook Cameron Wulf en de Deen Kristian Hogenhaug – zijn naam zegt het al – hoge ogen willen scoren. Tijden onder de acht uur worden al gefluiserd, Yvonne onder de 8.30 uur en dat is ook wat AlmeerderTjardo Visser nastreeft. Yvonne zal het op moeten nemen tegen Els Visser, die haar in Maastricht nog te vlug af was. Oud-winnares Camille Deligny is wederom kansrijk. Een naam die niet genoemd werd op de persconferentie, is die van Marleen Honkoop. Toch kan de nationaal kampioene halve triathlon als een gevaarlijk outsider beschouwd worden.

Kom op media: triathlon is hot hoor!

Verder was hét nieuws in de coulissen toch wel de 25e en laatste editie voor speaker Ruud de Haan. Het einde van een lang tijdperk van twee toch wel vertrouwde stemmen lijkt nabij. We komen daar uiteraard komende week nog wel op terug. Tenslotte: alle mooie deelnemersaantallen ten spijt hopen we wel dat komend weekeinde meer media de Challenge Almere (her-)ontdekt. Op de persconferentie bleef deze beperkt tot twee sites: onze huidige Trikipedia en onze vorige 3athlon.nl. Daarmee wordt de doelgroep uiteraard grotendeels bereikt, maar de meer traditionele media (Telegraaf, Volkskant, AD) moet ook weten dat er meer is dan alleen voetbal en wielrennen.

Nederlandse wedstrijdjes

Terug naar de wedstrijden. Op zaterdag kwamen de Belg Dieter Staelens en Amber Hulleman tot winst in de triathlon van Binnenmaas. Staelens boekte al zijn vijfde overwinning in Nederland dit jaar, Amber vergat na haar winst prompt de discutabele DSQ van Vichy een week eerder.

In Ten Boer gingen Jos Koning en Franziska Schutter met de zeges aan de haal. Amsterdammers Wouter Dijkshoorn en Marijke Zeekant snelden op de sprint afstand in Maarssen naar de overwinningsbloemen. Komende dagen meer over deze stuk voor stuk leuke wedstrijdjes.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.