Het droompodium van een WK 70.3 Ironman

ZONDAG – Een race om in te lijsten. In Friesland zouden ze zeggen: ‘mooier wordt het niet!’ Superlatieven schieten te kort om het WK 70.3 Ironman in het Zuidafrikaanse Port Elizabeth te omschrijven. Een topveld op voorhand en als dan de drie grote favorieten het nog waarmaken, dan is het smullen geblazen. In Afrikaanse landen gaat het wel eens over The Big Five, hier hadden we The Big Three: Jan Frodeno, Alistair Brownlee en Javier Gomez. Gelouterd in de Olympische afstand-races maakte het trio met succes de overstap naar de lange afstand. Frodo al jaren natuurlijk, Javi en Al recentelijk. Ervaring telt, ook op het lange werk. Maar oh, oh, wat maakten de mannen het spannend. En laten we op dit ‘beyond the moon’-niveau ook de topprestatie van Pieter Heemeryck niet vergeten. Vijfde van de wereld, de Belg is een wereldtopper.

Dat de verschillen klein zouden blijven tot en met het fietsen lag een beetje voor de hand. Ben Kanute en Jan Frodeno kwamen zij aan zij uit het water, maar Alistair Brownlee en Javier Gomez stormden eveneens snel het strand van King Beach op. De negentig kilometer fietsen leverde een groep van aanvankelijk negen, later zes man op: naast Frodeno, Brownlee, Gomez en Kanute waren dat Sam Appleton en Pieter Heemeryck. In moordend tempo ging het naar de tweede wissel. En dat terwijl het regende. De Australiër mocht de snelste fietstijd neer zetten, in de strijd om de medailles deed hij niet meer mee. In de gruwelijk hard gelopen halve marathon (Frodeno was na 1.06 uur klaar!) kwam The Big Three naar voren. Aanvankelijk leek Brownlee aanspraak te maken op de wereldtitel in zijn debuutrace, maar Frodo liet zien dat ervaring ook hier een belangrijke factor is.

In regenachtig Zuid-Afrika stormde de Duitser naar zijn tweede wereldtitel 70.3 IM, meteen ook de zesde Duitse overwinning op dit WK. De Olympisch kampioen van Beijing 2008 werd gevolgd door Alistair Brownlee, tweevoudig Olympisch kampioen Londen 2012 en Rio 2016. De derde plaats ging naar vijfvoudig OD-wereldkampioen Javier Gomez. Een droompodium dus, nooit eerder vertoond. In dat geweld werd Ben Kanute (zilver vorig jaar) toch weer vierde en haalde Pieter Heemeryck een verbluffend knappe vijfde plaats voor de ‘fastest biker’ Sam Appelton.  Op naar Hawaii. Nog zes weken!

Isuzu 70.3 Ironman World Championships Port Elizabeth (RSA):
1.Jan Frodeno (Dui) 3.36.30
2.Alistair Brownlee (Gbr) 3.37.41
3.Javier Gomez (Spa) 3.38.26
4.Ben Kanute (Vst) 3.42.43
5.Pieter Heemeryck (Bel) 3.43.05
6.Sam Appleton (Aus) 3.43.57
7.Adam Bowden (Aus) 3.48.16
8.Braden Currie (Nzl) 3.49.16
9.Michael Weiss (Oos) 3.50.38
10.Rodolphe von Berg (Vst) 3.51.35

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.