WK 70.3 IM, de mannen; Studenten; WK Powerman 2 titels; World Cup met Jorik – WTJ 900

ZONDAG – Wat een spectaculair begin van deze zonnige en voor schrijver dezes fleurige zondag. Er zijn veel weekenden waarin triathlon voorop staat, behalve tijdens het grootste bloemencorso ter wereld. Dat van Zundert. Met finish op de grote Markt, daar waar Vincent van Gogh geboren werd en grote sporters als Rob Barel, Luc van Lierde en Spencer Smith triomfen vierden.


Zonnig was het misschien niet in Zuid-Afrika, maar de race was er niet minder spectaculair om. Dat Jan Frodeno er alles aan gelegen was om zijn nederlaag van Hawaii vorig jaar weg te poetsen, was zonneklaar. Maar dan moest ie wel even afrekenen met niemand minder dan Alistair Brownlee en Javier Gomez. Het leken in Port Elisabeth wel de Olympische Spelen. De snelheid op deze halve afstand was trouwens minstens zo hoog dat op een OD. Ben Kanute en Jan Frodeno samen uit het water. Kopgroep van eerst negen, later zes met alle grote namen. Naast Ben en Jan ook Javier, Alistai, de oersterke Belg Pieter Heemeryck en de snelste fietser van allemaal Sam Appleton. Je zal het maar voor je deur voorbij zien fietsen. Op de halve marathon liet Frodo er uiteindelijk geen enkele twijfel over bestaan. Hij alleen mocht hier wereldkampioen worden, Alistair stelde zich tevreden met zilver en Javier deed hetzelfde met brons. Drie grootheden op een podium om in te lijsten. Dat daarna Kanute na zijn tweede plaats vorig jaar toch weer vierde wordt en dat Pieter Heemeryck hier gewoon vijfde van de wereld wordt, het is dat wat topsport allemaal zo mooi maakt. We hebben genoten ook al was de livestream niet altijd optimaal. Gelukkig hadden we genoeg mensen ter plaatse die ons op de hoogte hielden van het wel en wee.

Drie Nederlanders in top tien op WK


En ook van de Nederlanders, want die deden weliswaar bij de pro’s niet mee, in de agegroupers lieten ze zich van hun beste kant zien. Twee van de 22 Nederlanders finishten bij de bovenste honderd. Inclusief de profs was Roy Lagerburg op een 49e en Kevin Sleegers op een 54e plaats terug te vinden. Daarmee ook top tien M30, respectievelijk zevende en tiende. De derde ‘top-tiener’ deed ere welsiwaar twee uur langer over dan Roy, maar als 70-plusser mocht dat ook best. Hugo Boschker uit Duiven, over hem gaat het, werd vijfde in de categorie M70. Hieronder alle mannen op een rijtje.
49.Roy Lagerburg 4.10.27 (7e M30)
54.Kevin Sleegers 4.10.58 (10e M30)
104.Michiel de Wilde 4.18.51 (25e M25)
186.Florian Duterloo 4.25.33 (45e M25)
240.David van Oosten 4.26.11 (50e M25)
223.Ricardo Scholten 4.26.54 (55e M25)
235.Kelvin van der Doe 4.27.20 (70e M30)
339.Hessel Dreteler 4.31.46 (78e M25)
349.Jorrit Vulker 4.32.07 (93e M30)
504.Edwin Wentink 4.37.24 (118e M35)
664.Finn Zwager 4.42.08 (31 M50)
762.Dave Lommen 4.44.38 (102e M40)
847.Marc Aafjes 4.47.22 (132e M40)
883.Bart Elderenbosch 4.48.14 (183e M30)
1088.Joris Vrij 4.53.51 (117e M45)
1305.Huib van Engelen 5.01.06 (31e M55)
1350.Frans van Heteren 5.03.07 (115e M50)
1392.Jacques Geijsen 5.04.41 (120e M50)
1478.Jeroen Nieuwkoop 5.08.07 (187e M45)
1910.Olivier Go 5.28.25 (192e M25)
2208.Hugo Boschker 6.10.30 (5e M70)
2220.Willehard Wortelboer 6.13.42 (81e M60)

De vrouwen en mannen los van elkaar. Het is zeer gebruikelijk in de ITU-races, maar bij Ironman of andere lange afstanden kennen we het nauwelijks. Het werd vooral door de vrouwen zaterdag zeer op prijs gesteld, zo verwooordde Daniela Ryf het bij de prijsuitreiking. De aandacht lag zaterdag geheel bij de vrouwen, zondag bij de mannen. En dat er dan 1400 respectievelijk 2340 meedoen, is natuurlijk fantastisch.

Powerman: Miriam stapt uit; titels voor Ann en Jack, zilver Yvette

We laten het WK 70.3 Ironman voor wat het is, want vandaag waren er nog twee wereldkampioenschappen. In Zofingen de Powerman, altijd in het eerste septemberweekend. Het moest dé race van Miriam van Reijen worden. Het werd ‘m niet. Naar de oorzaak is het nog gissen. Het doet pijn als je hele hart bij zo’n titelstrijd ligt en je faalt, laat Miriam teleurgesteld weten. ,,Ik weet niet precies waar het aan ligt. Kramp, last van de hamstrings. Ik moest hoe dan ook een paar keer stoppen. Ik had alle steun van de wereld, maar deze keer kon ik er niet aan voldoen.’’ Excuses zijn niet nodig Miriam, je hebt gestreden voor wat je kon. Het lukt nu niet, maar een volgende keer wel. Of ze de twee ijzersterke Zwitserse vrouwen had kunnen bedreigen? We zullen het nooit weten. Feit is dat Petra Eggenschwiler met ogenschijnlijk speels gemak het WK Powerman op haar naam schreef. Ze was liefst 22 minuten sneller dan haar landgenote Melanie Maurer. Voor het eerst in 30 jaar Zofingen kwam er een duatleet uit Israël op het podium: Antonia Reznikov. Zonder Miriam na het fietsen verplaatste onze aandacht zich op Ann Schoot Uiterkamp. Alweer een succesvolle Hellas-atlete, want Ann werd elfde vrouw totaal en wereldkampioene F30. Van harte gefeliciteerd!


Het bleef niet bij deze ene plak. Yvette van Wegen was nummer 17 van het vrouwenveld en dat was tevens goed voor zilver bij de F45. Negen minuten scheidden haar van de wereldtitel.
Bij de mannen heroverde de Fransman Gaël le Bellec zijn na 2015 kwijtgeraakte wereldtitel.Gaël versloeg zijn landgenoot Yannick Cadalen en thuisfavoriet Felix Köhler. De Russische titelverdediger Maxim Kuzmin viel nu net naast het podium. Topfavoriet Soren Bystrup kende een spectaculaire inzinking, maar de Deen finishte toch. Als 24e. Beetje à la Frodeno Hawaii 2017 dus. Hetzelfde kunnen we zeggen van Thomas Bruins, maar hij verloor al zijn tijd bij het fietsen. Thomas was teleurgesteld in zijn 36e plaats/17e pro. De agegroupers compenseerden dat weer, want Jack Niessen zorgde voor de tweede gouden medaille in TeamNL. De Limburger was ’s werelds sterkste bij de M60. Zo kende Zofingen weer vele winnaars en verliezers. In dat laatste rijtje ook Ronnie Schildknecht en Seppe Odeyn, gelouterde Powerman-gangers. Maar zondag even niet. Beiden DNF.

Nederland 9e en 11e in WK Mixed Relay studenten

Het toetje van het WK studenten in Kalmar was de Mixed Relay. Het Nedelandse A-kwartet trad aan met Marije Dankelman, Jardy van den Heuvel, Sophie van der Most en Pim Venderbosch. TeamNL finishte negende van de 17 landenteams. Minder dan een mniuut later volgde Nederland II op een elfde plaats met Eva Cornelisse, Victor Goené, Joyce Caro en Finn Timmermans. Zoals vaker dit jaar ging ook deze studententitel naar Frankrijk met in het team Jeanne Lehair, Nathan Grayel, Mathilde Gautier en Nathan Guerbeur. De Britten en Duitsers volgden daarna.

Schitterende tour de force van Jorik: vierde in World Cup

 

De World Cup in Carlsbad oftewel Karlovy Vary. Precies de juiste wedstrijden voor Jorik van Egdom. Goed zwaar en bij het zwemmen niet in kansloze positie. Dat laatste is misschien in WTS-races nog het geval, maar zeker niet meer in World Cup-wedstrijden. Goed hij verliest anderhalve minuut op Richard Varga, maar die tellen we even niet mee. Eenmaal op het droge zit Jorik snel genoeg in het hoge ritme wat nodig is om aansluiting te krijgen met de rest. En als je het dan met de snelste looptijd kunt afronden met een vierde plaats (weer eentje hoger dan Lausanne) dan is die mondiale top steeds dichter binnen handbereik. De Rus Dmitry Polyanskiy won, de Ier Russel White werd tweede, de Italiaan Alessandro Fabian derde. Maar vijf tellen later was daar al de in topvorm verkerende Nederlands kampioen. Goede tijden voor Jorik, slechte tijden voor Donald die na Glasgow en Veenendaal wegens fysieke ongemakken nu gelapt werd bij het fietsen. ,,Ik moet kennelijk even door een minder periode heen zien te raken, al was het met maagproblemen en kramp eerder ook wel overmacht’’, verklaarde Donald zijn matige tweede seizoenshelft tot dusverre.

 

Dat de zon zich vooral op Nederland concentreert bleek ook in Karlovy Vary, want ook daar moesten ze over door regen glibberige kasseitjes. Nogal wat vrouwen maakten in de ochtenduren kennis met de Tsjechische kinderkopjes. Zeker tien vielen daardoor uit, waaronder Kirsten Nuyes. De Putse atlete hield het na twee smakkerds voor gezien, hoewel ze voor de eerste goed op weg was naar de kopgroep. Rani Skrabanja zwom uitstekend, kwam met Lucy Hall uit het water. Rani verloor het contact met de leiders op het zware fietsparcours en verspeelde nog een paar plaatsen bij het lopen. Toch was de Limburgse nog 24e, haar beste World Cup resultaat tot dusverre en dat in een veld met 50 atlets. Tot grote vreugde van het Tsjechische publiek won de 35-jarige Vendula Frintova de World Cup. Ze was na Maria Csenik de oudste in het veld. Tweede eindigde Kaidi Kivioja uit Estland, die het in de eindsprint met Vendula nipt aflegde. Op drie stond Annamaria Mazzetti.

Nederlandse wedstrijden van zondag: de winnaars alvast

Alvast de winnaars van de Nederlandse wedstrijden van zondag. Uiteraard komen we daar de komende dagen op terug. In Weesp waren het Stefan Overmars en Deborah Schouten, de High Tech triathlon Eindhoven ging naar Bart Pinkse en Claudia Striekwold en Keistad Amersfoort was voor Charles Helsper en Imme Lammertink. De 35e triathlon van Abbekerk bood Matthijs Kunzel de eerste seizoenswinst al was paratriatleet Geert Schipper wel even zeven minuten sneller. Maar op het niveau van Geert/Jetze is dat niet met elkaar te vergelijken. Beste vrouw daar was Esther Wesselink. Doetinchem/Stroombroek markeerde de terugkeer van de lang geblesseerde Marcel Gierman. Dat ging voortreffelijk, hij finishte als zevende. Winnaar werd Tom Havekes, eerder ook al Rutbeek-snelste. Morgen meer, we zijn uitgetikt na een lang, warm en bloemrijk weekeinde!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.