Er was nog een WK, dat van Weesp; High Tech in Eindhoven; Amersfoort – WTJ 901

MAANDAG – We hadden het zondag al over drie Wereldkampioenschappen, 70.3 IM, Powerman en studenten. Maar er was natuurlijk nog een WK. Het Weesper Kampioenschap. Voor triatleten uit Weesp bestaat er niets mooiers. Met gemengde gevoelens ontdekten bijvoorbeeld Ricardo Scholten, Bart Elderenbosch en Julia de Leeuw dat ze weliswaar gekwalificeerd waren voor de race in Zuid-Afrika, maar dat het ook samenviel met hun wedstrijd in thuisplaats Weesp.

Stefan naast Machiel in zegestand Weesp

Het heeft dus altijd iets speciaals, die WeesperNieuws Triathlon. De organisatie staat redelijk op zichzelf. Bij andere wedstrijden tref je ze niet vaak aan. Maar op die zondag in september staat het evenement als een huis. Ook oud-inwoner van Weesp Stefan Overmars is er alles aan gelegen om de wedstrijd voor het derde jaar op rij op zijn naam te brengen. Dat lukt in een zonnig Weesp. Stef, die na het debâcle in Kopenhagen als het ware terug naar de tekentafel ging, toonde aan de finish meteen zijn verdere ambities. De drie vingers in de lucht worden er wat hem betreft volgend jaar vier. Daarmee is ie Machiel Ittmann – eveneens drie keer Weesp gewonnen – voorbij. ,,Als oud-Weesper wil ik graag recordhouder worden.’’ De wedstrijd zelf ging redelijk soepel voor hem. Eerste na het zwemmen even wat experimenteren in de wisselzone maar snel genoeg weer op kop en – genietend van het publiek – de race uitgeloepn. Voor het WK kwam hij niet in aanmerking, de nummers twee en drie ook niet meer. De ‘redlees’ Daan en Tim Jacobs kwamen in die volgorde binnen, maar studeren en wonen momenteel in Weesp. Trouw deelnemer Martijn Boot volgde als vierde en daarna gingen de handen op elkaar voor Barry Dooper. Zijn 26e (!) start in zijn thuisplaats, maar wel pas eerste seizoenswedstrijd. Er was enige twijfel vooraf en hij zag concurrenten als Frank de Graaf en Dennis Roeloffzen wel dichtbij komen. Toch flikte Barry (voor mij altijd gekoppeld aan het ‘Mooiste meisje van de klas’) het weer. Voor de tiende keer de beste op het WK. Dan kom je als Jan Frodeno met twee wereldtitels op zak toch pas kijken…

Deborah en Paula, altijd mooie strijd

En dan het bekende Weesper duel bij de vrouwen. Deborah Schouten die soms de druk te groot vindt en dan zit het even niet lekker tussen de oortjes of tussen haar modieuze bril. Gelukkig heeft ze een plaatsgenoot, die zowel concurrente als hartsvriendin is. Paula van der Pouw-Kuiper. Een triatlete, die van niemand wil verliezen behalve als het Deborah is. Het WK kan niet zonder het duo en gelukkig was de volgorde als vanouds. Deborah won voor de vierde keer op rij zowel de wedstrijd als het Weesper kampioenschap. Zilver was opnieuw voor Paula, die heus nog wel eens deze titelstrijd op haar naam gaat schrijven. Emma den Besten pakte de derde plaats. Het was een mooie dag daar in Weesp.

Bart en Claudia winnen nieuwkomer op Campus Eindhoven

Het was ook mooi bij de nieuwe race in Eindhoven. De High Tech triathlon op ene parcours wat voor triathlon gemaakt lijkt. De nieuwkomer trok misschien nu nog geen topveld, maar dat kan via mond-tot-mond reclame volgend jaar snel veranderen. Bram Schmitz was na het zwemmen en fietsen nog veruit de snelste, maar dat veranderde bij het lopen toen Rosmalenaar Bart Pinkse het op de heupen kreeg. In zijn eigen wedstrijd eerder dit jaar was hij nog vierde geworden, hier boeke hij een overtuigende eerste zege. De Brabanders Koen Beijens en Bram Schmitz werden tweede en derde. Jos Broeren was op een vijfde plaats snelste vijftig-plusser. Claudia Striekwold maakte het hele jaar goede promotie voor de High Tech race en deed uiteraard zelf mee. Voor eigen publiek werd ze niet alleen tiende totaal, maar uiteraard beste vrouw. Het was roeister/triatlete Bregtje Hermans, die tweede werd en de Roosendaalse Manon Broumels klokte de derde tijd, tevens beste master. De srpint triathlon ging naar Bart Coymans uit Helmond en de Limburgse Jacquie Gough, F50 weliswaar maar snelheid genoeg. Trio Verde won de estafette, Jesse en Brian de ouder/kind race en het kampioenschap der HTC-studenten ging naar Wouter Rijckaert en Hong Zheng. Een race met potentie, zo concludeerde terecht ook speaker Ruud.

Keistad race met triest voorval

Dat geldt ook voor de Keistad triathlon in Amersfoort. Derde editie, midden in de stad. Het vraagt veel van een organisatie. Ook van haar vrijwilligers, want er vond een naar incident plaats met een ongeduldige automobilist en een trouwe verkeersregelaar. De laatste kreeg klappen en dat is natuurlijk buiten alle propporties. De nabranders van Ironman Maastricht laten we hier graag rusten, waar we ons meer zorgen over maken zijn dit soort voorvallen. Triest en hopelijk krijgt het voor de automobilist een staartje, zodat hij een volgende keer wel drie keer nadenkt.

Auke en Rahel zijn keigoed in Amersfoort

De wedstrijd zelf dan. Het was Geert Lantink, die als eerste uit de Eem kwam, daarna werd het de race van Auke Geurts. De Amsterdamse master-kampioen liep bijna vier minuten uit op de tegenstanders en kon daarna een lekker looptempo draaien. Marijn Geurken en Patrick van Beek snoepten wel enkele seconden van hun achterstand af en kwamen in die volgorde over de sfeervolle finishstraat binnen. Oud-gediende Paul Verkleij was goed voor een vierde plaats en Geert finishte nog netjes achtste. Tijdens het fietsonderdeel mocht ze bijna huiswaarts naar Soest trappen. Toch was Rahel Bellinga niet eerder in de gelegenheid geweest mee te doen in de Keistad Triathlon. Nu wel. Haar voorsprong was reuze: zestien minuten op Jitkse Nijhuis en Berteke de Jong. De NTB was toch goed vertegenwoordigd, want vrijwel het voltallige bestuur wilde het langverwachte debuut van bondsdirecteur Rembert Goenman meemaken. Hij deed de sprint afstand, die gewonnen werd door Charles Helsper en Myrte Tijhuis. En Rembert? Die kwam netjes als vierde bij de M55 binnen (170e in totaal). Wij hebben wel eens slechtere debutanten meegemaakt.

Klasse Rembert in deze voor sportorganisaties bizar drukke tijden! Royal HaskoningDHV Mobiliteit won bij de trio’s. De Stroomversnellers.nu-competitie (geen idee wat voor groep dat is) was een aparte race met Rob Martens en Danielle Vermeulen als winnaars. De jeugdcategorie tenslotte ging naar Rens van Beek en Hannah van der Linden. Het incident daargelaten – helaas in AD alleen daar aandacht voor – zat de wedstrijd prima in elkaar.

We hebben nog veel meer. Morgen weer een dag. Nu gaan we schaapjes tellen…

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.