Preview Zwintriathlon met Andrea; Tri-Ambla met….; Triathlonnestor Jan Stoop overleden WTJ 903

WOENSDAG – Uitslagen en voorbeschouwingen vechten nu om voorrang. Twee previews toch eerst maar in deze WTJ. Eerst de 20e editie van de Zwintriathlon, die woensdagmiddag op het punt van beginnen staat. Ooit met een man of honderd begonnen en inmiddels uitgegroeid tot de grootste KWART-triathlon van de Benelux. Nadruk op Kwart, want het is de ouderwetse 1-45-10 combinatie. De Zwin Sluis-Knokke is populair, dat moge duidelijk zijn. Zelfs de nummer vijf van de wereld, Pieter Heemeryck, komt er rechtstreeks vanuit Zuid-Afrika voor naar Zeeuws-Vlaanderen. Hij mag het opnemen tegen een rijtje toppers uit zijn land zoals Kjel de Hertog, Geert Janssens, Alexis Krug, Sybren Baelde en Tom Suetens. Bij de vrouwen doet Olympiër en winnares 2017 Katrien Verstuyft mee. Maar ook Ine Couckuyt en Hanne de Vet. Kijken we naar de 63 (!) Nederlandse deelnemers, dan springen daar Andrea Jochems, Evelien Ruiters en Ruben Martens uit.Andrea was hier vorig jaar derde.

Van het uiterste zuidwestelijke puntje van Nederland naar bijna het noordoostelijkste. Trikipedia crosst de komende dagen diagonaal door het land. Van Sluis naar Nes. Ameland dus. De Rabobank Tri-Ambla is zondag het prachtige decor – werelderfgoed status – van het voorlaatste NK dit jaar. De 17e editie is uitgesmeerd over twee dagen. Zaterdag Tri-Ambla junior met zwemmen in zwemba Klein-Vaarwater te Buren. Zondag dan de strijd om de nationale titels. Zwemmen in de Waddenzee, mountainbiken in bos, duin en over strand en een afwisselende crossloop met finish op het molenterrein in Nes. De titelverdedigers Linda van Vliet en Mark Hamerma doen niet mee.

Linda is herstellende van een zware schouderblessure, Mark volgt het wedstrijdseizoen op een afstandje met dien verstande dat hij als vrijwilliger meehelpt. Dat doet ook Sandra Wassink, die eveneens graag voor wat rust naar het eiland komt. Maar wie dan wel? Kanshebbers genoeg: Joep Staps, Michael Krijnen, Christiaan Solleveld, Arie de Jong, Ferdinand Oldeman, Rorik Schouten en thuisfavoriet Lex Kiewied. Wellicht gooit Rob Barel alle voorspellingen overhoop, want de na vijf jaar afwezigheid keert de Godfather of triathlon terug op het eiland, waar hij menig succes boekte. Onder meer de Europese crosstitel.

Ook na vijf jaar afwezigheid is mijn persoontje terug op Ameland. Niet voor een microfoonklusje, maar om…..mee te doen (recreatief hoor). Maar vooral om uit te waaien op deze Waddendiamant en het gezin wat teruggeven voor al die weekendjes weg. (

Terug naar het NK. Bij de vrouwen gaat het tussen Silvia Brouwer, Natascha van der Vis, Klaziena Politiek en Ingrid van Lubek. De twee Sydney-gangers Rob en Ingrid weer samen op hetzelfde eiland dus. De jeugdseries zaterdag beginnen om 16.30 uur, zondag is het om 9.15 uur aan de pier te doen voor het NK vrouwen, 25 minuten later springen de mannen als zeehonden de Waddenzee in.


Eén vertrouwd gezicht in de crosstriathlon-scene zal gemist worden op Ameland. Jan Stoop, triathlonnestor van RTC Den Haag is vorige week op 76-jarige leeftijd overleden,. Jan was een van de oudste triatleten van ons land en kwam vorig jaar nog uit in de categorie H75, daarin werd hij Nederlands kampioen in Renkum, een titel die hij op Ameland niet meer kan verdedigen. Zijn laatste wedstrijd was dit voorjaar de City Pier Cityloop in Den Haag. De blaaskanker waarvan hij leek hersteld, keerde terug en was uitgezaaid. Wat weinigen wisten, is dat Jan van adel was. In de overlijdensadvertentie staat vernoemd Jonkheer ir. Jan Adriaan Stoop. Heer van Goudswaard. Dat hebben we nooit geweten, als we eens wat langer moesten wachten tot de immer statig lopende Jan de finishlijn passeerde. Maar ik vermoed dat Jan Stoop daar ook niet mee te koop liep, zelfs niet bij zijn RTC-clubgenoten. Toen rennen wandelen werd en zelfs dat niet meer mogelijk bleek, nam jonkheer Stoop ook daarin de regie over zijn eigen leven. Hij was Lid in de Orde van Oranje Nassau en oud medewerker op het ministerie van CRM.


In de sport was Jan een markante verschijning. Zijn eerste triathlon in 1993 was rond recreatieplas Madesteijn in Den Haag. Daar verscheen hij op een oude herenfiets, bouwhelm op en grote fietspomp onder de bagagedrager. Hij haalde er bondsblad Triathlon Sport mee en was zelfs het gezicht van de campagne op beginners aan de sport te binden. Sportief hoogtepunt beleefde Jan op het WK Xterra Maui, waar hij zich via de Xterra Kijkduin voor had gekwalificeerd. Bij die thuiswedstrijd was Jan elk jaar vrijwilliger. De keren dat hij mee deed moest het parcours nog wat langer in tact blijven. Jan bedankte onderweg dan alle vrijwilligers, dat ze zo lang voor hem bleven staan. Hij laat een vrouw, kind en kleinkinderen na. Jan Stoop, het was een genoegen u te hebben mogen kennen. Rust zacht. Familie en nabestaanden veel sterkte gewenst.

Met dank aan Frank Hamelink van RTC Den Haag voor aanvullende informatie. Frank typeerde Jan als een heer van stand in trisuit.
.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.