Frysman 2019 al bekend; Previews Spijkenisse, Vroomshoop, Apeldoorn, Eibergen – WTJ 906

VRIJDAG – Slimme zet van onze Friese vrienden. Terwijl het seizoen nog volop in gang is en het ogenschijnlijk dringen wordt op de kalender 2019 omdat er behalve steeds meer triatleten ook steeds meer triathlons komen, is de Frysman zich al gaan nestelen.

De eerste lustrumeditie staat vast op zaterdag 6 juli. Meestal geven wij van Trikipedia onze eigen draai aan persberichten, maar dat van de Frysman is onovertroffen. Dus brengen we het hier integraal.

6 juli 2019 is het Ijsselmeer, het gevarieerde fietsparcours en de zeven slopende kilometers rond it Reaklif van de helden van de lange duur.

De Frysma, de fiifde edysje. En we maken ‘m speciaal!

Voor deze jubileumeditie zijn slechts 200 startplekken beschikbaar. Op 5 december 20.00 uur gaat traditioneel de inschrijving open. De startplekken voor de 4e editie waren binnen 22 uur vergeven. Inschrijven kost 226 euro, de eerste stap naar de levenslang geldende titel van Frysman. Geef jezelf een uitdaging kado!

 

Helden van lange duur

 

Mooie werving en inderdaad al nauwelijks meer nodig. De Frysman is populair en we hebben zo’n vermoeden waarom. Als er één hele triathlon in misschien wel heel Europa is waar alle randzaken zij uitgeschakeld ten faveure van die 200 ‘helden van de lange duur’ dan is het de Frysman wel. Geen halves, geen kwartjes: niks eromheen. Sec de hele. Alle aandacht voor deze bewonderenswaardige prestaties. De wedstrijd verschuift van zondag naar zaterdag, wij denken een goede zaak.

 

Blauwalg: Spijkenisse wordt duathlon

 

Veel minder leuk is de omzetting van de Politietriathlon Spijkenisse in een run-bike-run. De organisatoren krijgen het behoorlijk voor de kiezen, want vorig jaar moest de triathlon ook al na de eerste serie worden afgeblazen vanwege noodweer. Nu schrijft de organisatie op haar site: ‘we waren er al bang voor na deze lange, warme zomer. Ondanks dat het Waterschap er alles aan gedaan heeft om de waterkwaliteit te verbeteren door middel van spuien is dit niet gelukt. Ook al omdat de kwaliteit van het water bij het inlaatpunt slecht is. Na de laatste uitslagen van de waterkwaliteitsmeting hebben we besloten het zwemonderdeel te vervangen door een loopronde.

Spijkenisse heeft traditiegetrouw de beste politiemensen en brandweerlieden onder triatleten in huis. Hun NK kwart is hier. In de algemene series met zo’n 500 deelnemers zijn Carlo van den Bergh, Leon van der Wilde, Matthijs Stam, Tom Fokkens, Diede Diederiks en Cora Vlot de bekende namen. De eerste serie sprint duathlon gaat om 12.00 uur van start. De laatste start is om 12.40 uur. De fietsroute voert de atleten langs het Hartelkanaal tot aan Zwartewaal en terug. Nadere informatie volgt, maar pas op: de URL van de organisatie is sinds kort gehackt door een porno website. Dat zoiets nu uitgerekend bij een politievereniging moet gebeuren…

 

Vroomshoop is volwassen: 1e Divisie

 

In tien jaar tijd uitgegroeid tot een volwassen evenement. Dat is De Haere triathlon in Vroomshoop. In 2009 vierde het dorp haar 150 jarig bestaan. Daar hoorde een triathlon bij. Het werd een prachtige dag met schitterend weer en de buurtschappen langs het parcours met hapje, drankje en muziek langs de kant. Jeroen Geerdink deed mee als prins carnaval en ook zijn adjudant. Vroomshoop voelde meteen als een warm bad en is voor veel triatleten ‘a way of life’ geworden. L:iefst twaalf series staan tussen 10.15 uur en 17.30 uur op de rol. Daaronder ook de 1e Divisie mannen en vrouwen in een team-sprint. Maar ook voor het eerst een halve triathlon. En dat allemaal in en vanuit zwembad De Zandstuve. Het fietsen gaat noordwaarts door de polders tussen Vroomshoop, Wittenbrink en Den Ham en het loopparcours doet een deel van het dorp aan. De Team Time Trail 1e Divisie is de vierde en voorlaatste wedstrijd uit deze competitie. Aan de halve doet het maximaal aantal van 48 triatleten mee. Kleinschalig van opzet. Edwin Ophof en Anne-Wil Veldman wonnen vorig jaar de kwart. Toen had Vroomshoop al een Teamtriathlon in de 2e Divisie en waren het Hellas 3 en Triteam Groningen, die wonnen.

Apeldoorn: triathlonnen tussen de aapjes

 

Boschbad Apeldoorn is de startlocatie voor de tweede zwembadtriathlon van zaterdag. Om 9.45 uur start de eerste van twee series kwart. Er zijn ook twee series 1/8e en mini-afstanden. Vanuit het Boschbad komen de deelnemers op de fiets langs de Apenheul, Julianatoren en via Hoog Soeren weer terug op de ronde van 10 kilometer. Bij uitstek geschikt voor klimmertjes, want de hoogste top ligt op 110 meter boven NAP. Het lopen gaat over het zwembadterrein. Gert Brinkman en Hanneke Boon wonnen de vorige editie. Kijken of hen dat nu weer lukt. De Stichting Triathlon Apeldoorn werkt samen met Triathlonvereniging Aquapoldro.

 

Eibergen: fietsen langs Henri Kiens

 

Geen spanning in Vroomshoop en Apeldoorn over de waterkwaliteite. Wel bij de Stichting Triathlon Eibergen, die zaterdag de vijfde editie van The Chariot Triathlon organiseert. Om 11 uur is de start en hete was best spannend. Niet alleen de warmte en eventuele blauwalg, maar vooral de waterstand van de Berkel baarde zorgen. Stuwen werden gesloten om alles op peil te houden. Blij met elke regendruppel in Eibergen, kon de organisatie deze week het sein op groen (of beter gezegd blauw) geven. Fietsend gaat het na de 500 meter in de Berkel richting het dorp Rekken. Leuk detail: oud-troptriatleet Henri Kiens staat met een bakje koffie in z’n voortuin alle deelnemers aan te moedigen. Zo’n 200 deelnemers in totaal waaronder Eddy Lamers en plaatselijk favoriet Joost Somsen. Denise van der Donk is kansrijk bij de vrouwen.

Boedgraven uitgesteld, dus echte najaarstriathlon

 

Tenslotte heeft ook Bodegraven te kampen met de langdurige droogte die ons land teisterde. De organisatie van de Najaarstriathlon kreeg geen vergunning om zaterdag in de Oude Rijn te zwemmen. Er is intussen extra water aangevoerd, maar daarmee meer stroming en dat is een risico voor de deelnemers. Vervelend, maar de organisatie heeft ook goed nieuws. Op zondag 7 oktober vindt de uitgestelde 33e editie van de Najaarstriathlon plaats, daarmee de allerlaatste van het seizoen. Noteren we alvast in de agenda. Als het dan geen najaar is, dan weten wij het ook niet.

 

Kijken we over de grenzen dan zijn er naast de Challenge Almere nog een aantal heles. Ded Ironman Wales, de Ironman Wisconsin, de Ironman Korea, de Esprit Montreal en de Griekse Almira X. Het Noord-Duitse Rügen staat ook bol van de triathlonsport met zaterdag de Bundesliga-triathlon met onder meer Tom Havekes, Inge Heus en Deborah Wissink en zondag de 70.3 Ironman met wereldkampioen Patrick Lange, Per van Vlerken en een dertigtal Nederlanders.

 

Genoeg te doen, dachten wij zo. Trikipedia keert met WTJ’s terug op maandag. In de tussentijd houden we het even bij updates over de wedstrijden via onze Social Media-kanalen. Allen veel plezier!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.