Jeugd doet ervaring op in Loutraki; Powerman met Heleen; Jony vierde in Franse GP WTJ 904

WOENSDAG – Jeugdige triatleten hebben in hun eerste internationale confrontaties niets te verliezen. We geloven direct dat onze jongste lichting internationals zich in het Griekse Loutraki op het ETU Youth Festival een hoedje geschrokken is van het hoge niveau in Europa. Maar het team onder leiding van coach Marcel ten Wolde moet het vooral zien als een enorme leerschool en een ervaring die ze niet meer wordt afgenomen. We verlieten Loutraki vrijdag eigenlijk met de mededeling dat alleen Barbara de Koning zich had weten te kwalificeren voor de A-finale. Dat deed de landskampioene overduidelijk met winst in de tweede semi-final. Helaas kreeg ze in de finale pech, waardoor ze moest uitstappen. Weg eerste roem in het buitenland. De winst ging naar de Britse Libby Coleman, die een dag later met drie landgenoten ook de Mixed Relay won. In de B-finale (zeg maar strijd om de 31e plaats na dertig A-finalisten) was Dirkje Lebouille goed voor de 9e en Silke de Wolde een tiende plaats. Op een totaal van zestig deelneemsters. Eerder waren zij 13e respectievelijk 15e in de halve finales geworden.

Onze jongens haalden geen van allen de A-finale, die ook al door een Brit gewonnen werd: Connor Bentey. In de B-finale was Jesse Cuijpers (17e in de semi) onze beste man op een zesde plaats. Ian Pennekamp ging van de 19e plaats in de halves naar een 17e in de B-serie en Syb de Jong was 19e in de halve en werd 20e in de B-finale. Daarin kwam landskampioen Gjalt Panjer niet meer uit. Hij haalde ook een 19e plaats in de semi, te weinig voor een finaleplek. In de Mixed Relay gewonnen door TeamGB, was Nederland goed voor een 15e plaats met Dirkje, Jesse, Silke en Ian. Gjalt en Syb mochten buiten mededinging uitkomen in een Europees team. Een mooie, en vooral ook zonnige trip, was voorbij.

Heleen kan eindelijk Zofingen keer doen; ze wint open serie

Weliswaar niet bij de profs, maar eigenlijk was het voor de Nederlanders best een goed Powerman Zofingen-jaar. Want naast de twee wereldtitels voor Ann Schoot Uiterkamp en Jack Niessen en het zilver voor Yvette van Wegen wed de open serie gewonnen door niemand minder dan Heleen de Hooge-Bij de Vaate. Haar sub-8 uur tijd zou in de WK-serie goed zijn voor een twaalfde plaats, direct achter Ann. Maar Heleen wilde Zofingen gewoon een keertje doen. In haar proftijd kwam het er niet van, nu ze in Zwitserland (het vierde land waar ze voor langere tijd woont) verblijft, kwam het wel goed uit. Bij de mannen in de open serie was Marcel Peschier beste landgenoot op een 62e plaats. En dan de sprint Powerman. Zelden vertoond, maar hier scoorden de Nederlandse duatleten een perfecte hattrick met Daan de Groot als winnaar, Daan Schouten als tweede en Luuk Vermunt als derde. Wat een treintje! Dat belooft veel voor de komende jaren duathlon en ook Zofingen.

Jony houdt topvorm vast in Franse duathlon

Nog meer duathlon, want het Franse Grand Prix circuit nadert zijn finale. Die is net als voor de Tour de France renners in Parijs. Maar eerst nog Les Herbiers Vendée. Jony Heerink ging er in kampioenseuforie heen en bevestigde er nogmaals haar topvorm door vierde te worden in een zeer sterk gezelschap. Wereldkampioene Sandra Illes uit Oostenrijk won de duathlon voor Sandra Levenez en Marion Legrand. Zij bleven onbereikbaar voor Jony, maar de andere zestig duatletes bleef ze makkelijk de baas. Met haar club Les Tritois Meldois, waarin ook de Belgische atletes Kim Nulens (16e) en Sofie Gallein (21e) eindigde ze derde. Thomas Cremers en Niels te Pas gingen er voor hun Franse club US Palaiseau Triathlon heen. Het Frans-Nederlandse kwartet haalde een vierde plaats en houdt zicht op een podiumplaats. Niels finishte als 29e, Thomas eindigde 35e in de door de Fransman Nicolas Baroux gewonnen duathlon. Bij de ‘Hommes D2’ deed Joep Staps mee. De Tilburger, aanstaande zondag kanshebber op het NK crosstriathlon Ameland, finishte als 32e.

Thomas derde in Cologne 226 de ‘Heule van Keule’


Thomas Naasz is de laatste jaren of official of vrijwilliger in zijn thuiswedstrijd in Almere. Na tien deelnames kiest Thomas voor wat kleinere wedstrijden buiten de stad. In het weekend draagt ie weer z’n steentje bij aan het succes van Challenge A-A. Voor de tweede keer deed hij mee aan de Cologne 226, een kleine hele triathlon in de omgeving van Keulen. En net als vorig jaar werd Thomas derde, zij het dan een kwartiertje langzamer. Zelf had ie net even op wat meer gehoopt, maar met slechts 1 zwemtraining per week zat dat er niet in. Toch weer brons. De mannen voor hem doken wel onder de negen uur. Stefan Eichheimer won in 8.45.58 uur, de Belg Nelis Pex van het ‘Go Like Hell’ team werd tweede. Thomas van Ironcouple.nl (samen met Nina uiteraard) was na 9.17 uur klaar met de klus. Bij de vrouwen behaalde Ilona Heerdt een nette tiende plaats. In de categorie ‘Weiblich’ won Bioanca Gross.

De Nederlanders in Cologne 226:
M:
3.Thomas Naasz 9.17.44
29.Martin Willems 11.12.36
V:
10.Ilona Heerdt 13.41.20

Livigno en Podersdorf

Nog een laatste keer terug naar Livigno voor de ICON Xtreme triathlon, want we kunnen er geen genoeg van krijgen. Van de 50 gestarte deelnemers kwamen slechts 27 mannen en twee vrouwen boven aan. Eline klopte Melanie Steinger met dik anderhalf uur. De mannenwinnaar – Matteo Fontana – leek helemaal van een andere planeet te komen. Hij klokte een parcoursrecord van 13.00.30 en bleef daarmee zijn landgenoot, Italiaan Steve Mazzucco drie uur en vier minuten (!) voor. Spannende race dus. De triathlon van Podersdorf is het ‘Almere van Oostenrijk’. De hele bestaat al sinds 1988 en werd ooit gewonnen door Richard van Diesen en Menno Oudeman. Nu geen Nederlanders. De Oostenrijker Paul Ruttmann was na 8.35 uur winnaar, de Tsjechische Simona Krivankova won in 9.24 uur.

Wel veel Nederlanders in de XL Gerardmer. Voorheen de Franse Ironman, nu met 1500 starters nog altijd een topper. Tom Lecomte, een Fransman won en de Deense Camilla Pedersen klopte Zuiderbuur Alexandra Tondeur. Onze Nederlanders mengden zich niet in de strijd om de ereplaatsen. Beste landgenoot was Alexander Hoogeveen op een 58e plaats een kleine 50 minuten na de winnaar van deze halve triathlon. Roelien de Wolf was snelste van de drie Nederlandse vrouwen. De atlete van AV Amersfoort finishte als 31e op een uur en een kwartier van Pedesen. Ook NTB-medewerkster Emelie Papenburg finishte en wel als 94e in 7.40 uur.

 

Droompodium ook in Zwintriathlon; Andrea tweede


Van het ene droompodium (70.3 IM Zuid-Afrika) in het andere. De Zwintriathlon vanmiddag tussen het Nederlandse Sluis en het Westvlaamse Knokke kreeg een prachtig trio vooraan: Pkieter Heemeryck nummer vijf van de wereld won, veelvoudig Ironman-winnaar Romain Guillaume werd tweede en Belgisch topper Tom Suetens derde. Ook wat daarna kwam aan Belgen was niet gering. In dat opzicht was de twintigste plaats van Zeeuw Ruben Martens erg goed. Katrien Verstuyft had geen moeite met de tegenstanders. Zes minuten later volgde onze Andrea Jochems op een sterke tweede plaats. In de CISM-race voor militairen, traditiegetrouw gekoppeld aan de Zwin, was luchtmachtofficier Andrea de beste van het hele pakl Ine Couckuyt volgde in de ‘wereldlijke race’ op een derde plaats. Ook Maastrichtse Evelien Ruiters bereikte de top tien: negende.

Later vandaag wellicht al meer Zwintriathlon in een volgend WTJ. En we komen iets meer aan de weet op de vraag: wie is Ruud de Haan eigenlijk?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.