Finale Eredivisie Almere; 1e div. halve Vroomshoop; Eibergen; Apeldoorn en Spijkenisse -WTJ 908

DINSDAG – Krijgt de finale van de Eredivisie Teamcompetitie in een druk weekend als Almere altijd wel de grootste aandacht, die het verdient? Ik vroeg het me af na het lezen van de vele berichten over de Challenge-races op zaterdag in verhouding tot de zondagwedstrijden. Dat ligt m.i. niet aan de organisatie, het is meer dat er een giga-triathlon als de Challenge aan vooraf is gegaan. Persoonlijk denk ik dat het beter een stand-alone event zou kunnen zijn, waar de hele focus ligt op de Grand Final Eredivisie. Of zoiets. Er komt hoe dan ook nog een toetje op 23 september in het Belgische Lille om het Kampioenschap der Lage Landen. Mooie apotheose en confrontatie tussen ’s lands beste triathlonteams en die van onze zuiderburen.

Squadra maakt het af in Almere, Cerberus verrast


Over zuiderburen gesproken. Ze hadden een sterke inbreng in de team-relay in Almere. Squadra won en prolongeerde de landstitel in de teamcompetitie. Dat deden ze naast Finn Timmermans met de Belgen Neal van Vaerenbergh, Jonathan Wayaffe en Tim van Hemel. Niet alle wedstrijden gingen naar Squadra Eindhoven dit seizoen. In Amsterdam en Klazienaveen waren ze echter wel de sterksten. Nadat Stijn Jansen de koppositie had namens TC Twente kwam kort daarna Squadra op kop. Zij vergrootten hun voorsprong op Visma/TriCan, die met Frank Heestermans, Thomas Cremers, Lars van der Knaap en Donald Hillebregt een fraaie tweede plaats haalde. Brons ging in de slotwedstrijd toch wel verrassend naar Cerberus. Voor de Nijmegenaren de hoogste klassering ooit in zeven jaar Teamcompetities. Dieter Boeye en Nick Thijs, wederom twee Belgen aangevuld met Wesley Mols en Roel Kwaaitaal waren verantwoordelijk voor het succes. TC Twente werd nog wel vierde voor Kijani. Mogen we stellen dat het team van De Dolfijn met een negende plaats het eerste clubteam is, waar geen transfers aan te pas kwamen. In de eindstad wint Squadra eveneens, Rogelli/Trimates had een lastige finale in Almere, maar hield de tweede plaats en VISMA/TriCan steeg met stip van de vijfde naar de derde plaats.

Ferro Mosae ook voor de tweede keer landskampioen


Titelprolongatie ook bij de vrouwen van Ferro Mosae met dit keer aan het Maastrichtse roer Anna Witteveen, Rani Skrabanja, Sarissa de Vries en Sophie van der Most. Nipte eindzege vorig jaar, vol overtuiging dit jaar. Vier van de vijf wedstrijden winnen en in Veenendaal tweede: dan valt er niets op aan te merken. De tweede plaats ging naar Kijani, die met Eva Cornelisse de wedstrijd open brak en vervolgens doorgaf aan Inge Heus, daarna Trudy Veenstra en tenslotte de van blessures herstelde Jeanine Kocken. Het thuispubliek jubelde bij de derde plaats voor TV Almere, zoals zo vaak een zeer jonge formatie met nu Silke de Wolde, Joyce Caro, Romy Spoelder en Maaike Telkamp. Een prachtige finale dus voor de rood-witte ploeg, die daarbij enthousiast gesteund werd door het Almeerse publiek. In de strijd om de landstitel ging na Ferro Mosae het zilver naar Kijani en brons was er voor TC Twente, dat in Almere genoegen moest nemen met een vierde plaats in de zondagrace.  De acht beste mannenteams en zes beste vrouwenteams reizen 23 september af naar Lille.

Triteam Groningen op dreef in 1e Divisie Vroomshoop


De 1e Divisie eindigt zondag pas in de 024-triathlon Nijmegen. De voorlaatste wedstrijd was afgelopen zaterdag in Vroomshoop. Format hier was de Teamtriathlon dus met drie personen over de finish komen. Triteam Groningen was er zowel bij de mannen als vrouwen het beste in. Het winnende mannentrio bestond uit Erik Schröder, Rutger Duursma, Niels Grote Beverborg en Frysman Jacob Veenstra. Zij klopten TC Twente 2 en TV Weert. Atleten als Jan Stehouwer en Ralph van Dijk droegen zaterdags hun steentje bij in Vroomshoop om zondags in de medailles te vallen op het NK crosstriathlon.

 

Het noordelijke vrouwenteam van Tri Groningen herbergde dit keer Esther de Vries, Franziska Schutter, Jorinde van der Laan en Lydwien Wilbers. Het FusionTeamnl en Kijani 2 hadden het nakijken al waren de onderlinge verschillen vrij klein. Geen onaardig debuut trouwens van duatlete Lesly Smit in de driekamp. Met haar team TC Twente 2 eindigde ze vijfde. Bij het zwemmen verloor ze een minuutje op de snelsten.

Vroomshoop met eerste halve voor Rutger en Anne


Vroomshoop had meer in huis dan alleen de 1e Divisie. Zo was er voor het eerst een halve triathlon voor maximaal 38 deelnemers. Hellendoorner Rutger op den Dries was de sterkste. Hij moest op naaste concurrent Marcel ten Hove bij zwemmen en fietsen een minuut toegeven, maar sloeg zijn slag bij het lopen. De halve marathon legde Rutger zes minuten sneller af. Marcel bleef tweede en pas twaalf minuten later volgden Peter Bakker en korte daarna de snelste fietser Niels van As. Best een spannende vrouwenrace, waarin de naar Den Haag uitgeweken Hilde Pape de leiding nam, maar bij het fietsen werd overvleugeld door Anne Oltvoort.

Anne uit Borculo won de race, Hilde volgde op vijf minuten als tweede en de derde plaats op deze debuut-halve ging naar plaatselijk favoriete Carolijn Wörner. De Vriezeveense zusjes Edine en Cobi Pape sloten de rij deelnemers op de halve met tijden van 6.43 respectievelijk 7.32 uur. Op de kwart afstand klopte Bram Smit verrassend Han Peter Lucas. Rapste vrouw bleek Saskia Bekhuis, ervaren rot in het vak al leek aanvankelijk Renate Post met de winst te gaan strijken. Team 038 won bij de trio’s. De 1/8e ging net als vorig jaar naar Guido Gosselink voor jongeling Pim Bakker. Riande van Weezep mocht zich laten huldigen als snelste vrouw op de sprint. 2Fast4U won bij de trio’s.Tenslotte de jeugd met Guido’s zoon Rens Gosselink als beste, maar nog beter was het eerste meisje: Assense Britt van den Hoven. In de groep tot 12 jaar waren Felix Kouwenhoven en Marij Abbink beter dan de rest. Boysies Vroomshoop en Eltheto Toppers wonnen de trio’s jeugd. Het was een frisse, maar mooie triathlondag daar in Overijssel.

Joost wint onder toeziend oog van tandarts Henri in Eibergen

In het Gelderse Eibergen was het voor de tweede keer op rij topjunior Joost Somsen, die aan het langste eind trok. Over trekken gesproken. De tandarts van Joost is uiteraard plaatsgenoot Henri Kiens, wederom aandachtig toeschouwer van deze triathlon. Na Joost was het ‘good-old’ Klaus Schlüter die tweede werd voor oud-winnaar Eddy Lamers. Niet Denise van der Donk, maar Joyce Mulder won de vrouwenrace. Denise moest ook Janneke Logtenberg nog voor laten gaan. Het beste team was dat van Anytime met Martijn, Wouter en Richard.

Gersom en Ciska winnen Apeldoorn

In de Kristalbad triathlon van Apeldoorn schoof Gersom Post Hospers uit Nieuwegein een plaatsje op. Tweede vorig jaar achter Gert Brinkman, nu winnaar. De zege voor de Hellas-atleet kwam tot stand tijdens een magistraal stukje fietsen. Leon van Hamersveld had na het zwemmen het nakijken, maakte nog veel goed bij het lopen maar moest toch genoegen nemen met de tweede plaats. Patrick van Beek maakte het podium compleet. Titelverdediger Gert Brinkman eindigde nu zesde. De Apeldoornse Ciska Jonges, docente bewegingsonderwijs, voelde geen druk van het thuispubliek en won de vrouwenrace. Marian van Hilst en Elsemieke de Vos kregen een iets kleinere beker mee naar huis. De sprint serie werd gewonnen door Bas Boon uit Essen en de Haagse Darinka Oslak. Beste trio was het team Hingstman. In de jeugdwedstrijden waren er overwinningen voor Jens van Laar, Femke Panjer, Robin Schols, Aniek Mars, Gerben Wouda en Lynn Oosterhuis.

NK politie en brandweer werd duathlon


Spijtig genoeg geen Politietriathlon maar –duathlon dit jaar in Spijkenisse. In de lange (33 jaar) historie van het evenement was het nu de tweede keer op rij dat moeder natuur roet in het eten gooide. ‘Last minute-duatleten’, die nog probeerden mee te doen in Spijkenisse kwamen bedrogen uit. De ingeschreven triatleten konden het wetsuit thuis laten en begonnen met lopen. Rotterdammer Niels Baljet was in deze variant het meest bedreven. Hij versloeg Jacco Langerak, die een goed voorjaar kende en daarna even rust nam. De derde man was Martin Nieuwstraten, die op zijn beurt Hielke Schurer en snelste master Diederich Cornelisse achter zich liet. Cora Vlot – met vier Almere-zeges nog steeds recordhouder daar – laat de Flevopolder al jaren links liggen. Ze won met groot vertoon van macht, hoewel ook zij liever triathlons doet. Irene van de Veer en Babette Lassing volgden op een kwartier achterstand. De aparte recreantenserie ging naar Ruben van Dijk van TVS’90 en Concetta Pichierri. De sprint duathlon werd gewonnen door Nick van Ingen en Loena Bank. Team Enduro won bij de trio’s. En dan was er natuurlijk nog het NK voor politie en brandweer. Beste agent van ons land werd zaterdag Bart Veelers, beste spuitgast was Tom Fokkens. In 2021 heeft Rotterdam de Police & Fire Games en uiteraard maakt de triathlon van Spijkenisse daar deel van uit. Een groot evenement in vertrouwde handen van deze organisatie.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.