WK Multi Sport komt naar Nederland; Andere series Almere en Ameland; Valencia/Zagreb -WTJ 909

DINSDAG – De kalender van 2018 valt al nauwelijks bij te houden en intussen komen de jaargangen 2019 en 2020 ook al tot stand. Grootste nieuws van vandaag is dat het volgende WK zich aandient in Nederland. Na een WK Powerman (Venray), WK militairen triathlon (Dronten), WK crosstriathlon (Kijkduin), WK lange afstand (Almere) en WK Olympische afstand Grand Final (Rotterdam) komt er opnieuw een wereldkampioenschap naar ons land. Wat heet, het zijn liefst zes WK’s.

Sinds vorig jaar Penticton, dit jaar het Deense eiland Fyn volgen de komende jaren het Spaanse Pontevedra eind april en Almere dus in 2020. Verwachting is dat de wedstrijden plaats hebben rond de vaste datum in september. Dat betekent na de Olympische Spelen in Tokyo (begin augustus) en na de ITU Grand Final in Edmonton van 20 tot en met 23 augustus.

Race-director Richard Belderok verwacht dat er voldoende ruimte is – ook voor Olympische toppers om het seizoen in andere disciplines af te ronden. Voor wie het niet kent, het heet ITU Multisports Festival en bevat de lange afstand triathlon, de standaard- en sprint duathlon, de crosstriathlon, de aquathlon en de aquabike. Met die laatste twee disciplines hebben we in Nederland weinig tot geen ervaring. Maar ITU weet als geen ander hoe hoog de organisatiegraad in de Lage Landen ligt.

ITU World Games


Inmiddels werden ook de Grand Final-steden voor de komende jaren bekend gemaakt op het ITU Congres. De Gold Coast begint natuurlijk morgen al, exact een jaar na het grote festijn in Rotterdam. Lausanne en Edmonton zijn de jaren daarna aan de beurt en Bermuda en Abu Dhabi kunnen in de jaren 2021 en 2022 een invasie aan atleten verwachten. Dat geldt natuurlijk ook voor Almere 2020. Naar schatting zo’n 6000 triatleten zullen een week lang strijden om de wereldtitels op deze, we zouden haast zeggen, ITU World Games. Trikipedia feliciteert de immer actieve Challenge Almere-Amsterdam organisatie met de toewijzing. Ook de NTB mogen we complimenteren met weer een groot internationaal evenement binnen hun werkgebied. Mooi vooruitzicht dus met achtereenvolgens in 2019 het EK Olympische afstand in Weert, het EK lange afstand in Almere, in 2020 het ITU Multi Sports Festival en het WK militairen triathlon op een nog nader te bepalen locatie.

Halve Challenge Almere met Marco als derde


Terug naar het weekeinde. Almere afrondend, de herinneringen blijven nog wel even na-ijlen bij de finishers. De halve Challenge is met 1285 deelnemers al lang geen bijnummer meer. De bezetting is minstens zo internationaal als de hele. Bijna dook winnaar Philipp Herber onder de vier uur en ook zo snel ging het in de voorgaande zes halve Challenges Almere niet eerder. Zijn jonge landgenoot Gregor Schreiner lag na het fietsen nog comfortabel op kop, maar had minder ervaring met deze afstand. De derde plaats was voor Marco Akershoek, toe aan zijn derde halve. Uitkomend op de korte ITU/ETU-afstanden maakte Marco een uitstapje naar het lange werk. Snelste uit het water, derde na het fietsen en een degelijke halve marathon waardoor hij in bronzen positie eindigde. Robert de Korte, Omar Brons en Hawaii-ganger Rik Linssen finishten ook nog in de top tien op de zevende, achtste en tiende plaats. Nederlandse agegroup-zeges waren er voor Peter-Johan Dillo (M45), Dick Simons (M65) en de onverwoestbare Mink Zeilstra (M70).


De Britse Katherine Renouf was de beste van het grote vrouwenveld. Anne Zijderveld liep na de goede Ironman Maastricht nu naar een prachtige tweede plaats en de Duitse Henrike Guber finishte als derde. Anne was beste F35, terwijl ook Janien Lubben (F30), Janet ten Kate (F50), Elly van der Zijden (F65) in hun leeftijdsgroep geen betere tegenstandsters troffen. Bas Parinussa won bij de paratriatleten.

Bart Colpaert wint weer TriTogether


De lange afstand nog eens terughalen. Althans TriTogether. Opnieuw met oud-winnaar Bart Colpaert in het snelste 3Coach.be team. Hij kwam met Bram Keseleyn en Wim vandewiele tot een scherpe 8.07.20. De halve afstand was voor Team Optimum met Heiko Dietlein, Alexander Romer en Tim Feuerlein.

Scholieren, relays en 2923 deelnemers


En nog verder terug, naar de vrijdag. De Junior Challenge. Scholieren krijgen/nemen er vrij voor. Niels van Lanen won, datzelfde gold voor Tamar Veltman. En dat dus van 289 tegenstanders. Bij de scholieren boven de 16 jaar mochten Joost Friderichs en Dirkje Lebouille op het hoogste treetje plaats nemen. Dat veld bestond uit precies 100 jongeren. Vincent van der Heide en Anne Buczynski waren de snelste docenten. Beste school was het Helen Parkhurst.


En het houdt maar niet op, want de zondagwedstrijden hadden ook een mooi voorprogramma. Een belangrijke serie is de Business Relay, daar zitten immers de belangrijke geldschieters in. Run2Day Almere won met Katja Duurland, Jaap Schouten en Hans Lampe. De Family-relay was voor Muller & Co oftewel Marcel Bezemer met zijn neven Ben en Max Muller. Mooie strijd bij de jeugd & junior relay met TVS’90 Code Oranje als sterk collectief: Jitske Weersma, Jeroen van der Zee, Kim van ’t Verlaat en Roel Linde. Roel deed de dubbel Spijkenisse-Almere.

Ook Corine Nelen deed een dubbel en dat werd dan weer niet door iedereen begrepen. Uitvallen op zaterdag en zondag vrolijk in de Eredivisie met De Dolfijn achtste worden. Merkwaardig dat Corine zich nog moest verantwoorden ook voor dat dubbele programma. Alsof ze bewust was uitgevallen en geen helse rugpijnen had op zaterdag! Gelukkig kan Corine tegen een stootje, maar vreemd was het wel. Want natuurlijk had de Almeerse graag willen schitteren in haar thuiswedstrijd, de Challenge. Zand erover! Tussen de finish van Niels van Lanen vrijdag en Brenda de Jong van AV Impala op zondag zaten exact 2923 deelnemers!

Open series op Ameland


Ook op Ameland was er naast het NK nog volop keuzemogelijkheid. De open serie lange afstand bijvoorbeeld, gewonnen door ‘de Teddy-beer van Lemmer’ Kor Broers, Tjalf Pieter Hek uit Julianadorp werd tweede en ook hier viel Spijkenisse in de prijzen met Sebastiaan Wittenberg op drie. Een schitterende twaalfde plaats was er voor Klaas Tjibbe Oenema, eigenaar van het prachtige Hotel Nes waar we heerlijk mochten verblijven. Knap want Klaas Tjibbe maakt werkweken van tachtig uur. Renee Woutering, in de Noordholllandse wedstrijdjes al regelmatig in de top drie, won het vrouwenklassement. Sara Koops volgde drie minuten later als tweede, Friezin Liesbeth Hiddema kwam als derde het podium op. De midden afstand was voor coach Armand van der Smissen mede bepalend voor de juniorenselectie naar het EK Ibiza later dit jaar.

Ruben Slot lijkt een zekerheid met de volle winst. Senior Wico Hopman eindigde tweede en Olaf Jan Bosscher mag het liedje ‘Flying to Ibiza’ ook van buiten leren.

Sportieve Bouwmeesters kunnen meer dan alleen zeilen

 

Vrouwenpodium op de M-afstand (500/22 keiharde ATB-kilometers/6) bestond uit GVAV-ster Hanneke Rus, Marieke Kettelerij en Suzanne van Gelder. Mooi om te zien dat ook oud-landskampioene Hilly Veenstra nog gewoon meedeed en 48e van de 112 vrouwen werd. De ‘spectaculaire’ trio-triathlon werd op de lange afstand gewonnen door Topteam XXX met Erik Nijholt, Sjaak van Leeuwen en Mechiel Zantema. Op de M-afstand was het BrouwerPower als duo trouwens Edwin en Kyra Brouwer. Klaske, Jeen en Anneke Bouwmeester eindigden knap derde. Het zijn de ouders en zus van Olympisch zeilkampioene Marit, die nu al in Tokyo is en dus niet mee kon doen in bijvoorbeeld het BourgonTrio met ondergetekende. De pret was er niet minder om: dertiende plaats voor de oergezellige Nes/Stampersgat-combinatie. Sport verbroederd.

Menno mag tevreden zijn over Valencia


Ver van alle Nederlandse wedstrijden vandaan waren onze internationals ook actief. De ETU-Cup in Valencia bijvoorbeeld. Natuurlijk met de Spanjaarden in een prominente rol en Jordi Garcia Garcia als winnaar voor de Fransman Nathan Guerbeur en nog een Spanjaard Ignacio Gonzalez Garcia. Maar ook met een meer dan prima optreden van Menno Koolhaas, die erg in zijn nopjes was met een veertiende plaats. Zeer constante race voor Menno en op minder dan twee minuten van de winnaar. Youir Keulen kon lekker mee tot en met het fietsen, maar had daarna een zware tien kilometer van 42 minuten. De Limburger finishte als 58e, twaalf atleten achter hem dan wel uitgevallen. Wereldkampioene studenten Jeanne Lehair was beste vrouw. De Franse overmacht was zelden zo groot, want achter Jeanne volgden liefst vier landgenotes. Het podium deelde ze met Margot Garabedian en Mathilde Gautier, die allen uit volle borst La Marseillaise meezongen. Elianne Huitema werd na een redelijk zwemonderdeel helaas gedubbeld bij het fietsen.

Goené kan goed mee in Zagreb


De ETU Junior Cup was in het Kroatische Zagreb bij een temperatuur van 27 graden. Winnaars de Italiaan Riccardo Brighi en Carlotta Missaglia. Italië wordt een land om rekening mee te gaan houden. Voor Nederland deed alleen Victor Goené mee. De Veenendaler werd keurig twaalfde op een minuut van Brighi. Victor krijgt steeds meer vat op de internationale races en da’s goed. Mooie bonus was zijn snelste fietstijd van de dag.

Vanaf morgen verdiepen we ons in de ITU Grand Final aan de Gold Coast.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.