Lavavelden zonder Frodo; Vughtse Ijzeren Man; Bundesliga; IM Wales; Strijk brothers WTJ 910

WOENSDAG – Een zwarte dag voor alle Hobbits en triathlonfans. Hawaii moet het zonder Frodo stellen. Zo ben je nog heer en meester op het meeslepende wereldkampioenschap 70.3 Ironman, zo sta je op krukken. Natuurlijk had Jan Frodeno graag de kater van het vorige WK Ironman weg gespoeld. Toen werd de marathon een ware martelgang en kwam de Duitser als 70e binnen onderweg nog wel de ene na de andere topper aanmoedigend. Het leverde Jan nog meer symparthie op dan hij al kreeg. Een heupblessure gooit roet in het eten. Niet eerder lagen succes en tegenslag zo dichtbij elkaar. Van 1.06.33 op de afsluitende halve marathon in Port Elizabeth naar een slakkengangetje op krukken. Jan, Stärke mit deiner Erholung!

Zwemloop Vught

Nog een laatste Nederlandse wedstrijd van 8/9 september. Een zwemloop nota bene. Voor het eerst gehouden in Vught en eigenlijk best veel deelnemers. Rosmalenaar Bart Pinkse, een week eerder nog winnaar van de eerste High Tech triathlon Eindhoven won nu ook deze zwemloop-primeur. Hij deelde zijn zege met plaatsgenoot Jurriaan Schuring. Thijs Peeters eindigde derde. En ook de vrouwenwinnares was geen onbekende in Oost-Brabant. Marit Roovers won immers eerder de triathlonpremière van Rosmalen. In en rond de Ijzeren Man klopte ze Karin van Leesum en Lynn Lossie. De korte afstand leverde sterke Noord-Hollandse winnaars op: Mitch Kolkman en Maaike Vooren.

 

Bundesliga wedstrijden in Hannover en Binz

Een knap ‘dubbel’ weekend had Finn Timmermans trouwens. De eerste jaars senior was namelijk daags voor hij met Squadra in Almere de landstitel veroverde ook al actief in de 2e Bundesliga wedstrijd in Hannover. Finn eindigde er 18e en deed nuttige zaken voor zijn Duitse team. Pim Lebouille was niet direct in Almere actief, wel in Hannover waar hij 53e eindigde. De Bundesliga-wedstrijden werden gewonnen door de Duitsers Alexander Kull en Kristina Ziemons. Overigens individueel bezien had Donald Hillebregt wederom de snelste tijd op de Team-relay in Almere. Dat gold bij de vrouwen voor Jony Heerink, die haar Hellas team daarmee terug bracht tot een vijfde plaats.

Naast Hannover was zaterdag de hoogste (1e) Bundesliga-wedstrijd in Binz Rügen. Vorig jaar nog met Richard Murray en Rachel, maar zoals de meeste toppers waren die al in Australië. De Fransman Anthony Pujades en de Hongaarse Zsofia Kovacs wonnen de finale wedstrijd in Binz. Tom Havekes finishte 64e en bij de vrouwen een andere Nederlandse ‘dubbelaarster’: Deborah Wissink. De Twentse atlete finishte prachtig zestiende in het sterke veld met onder meer Lucy Hall en Anja Knapp. Daags erna droeg Deborah haar steentje bij aan de vierde plaats van TC Twente in Almere. Overigens goed om te weten dat Jorik van Egdom individueel de beste was dit seizoen in wat ze bij de oosterburen Bundesliga Einzelwertung noemen. De triatleet van Triathlonteam Postsdam scoorde 86 punten uit vier wedstrijden. Uiteraard was ook Jorik niet in de finale-wedstrijd.

 

All the dutchies Down Under at the Gold Coast

Met 18 andere Nederlanders is hij immers aan de Gold Coast te vinden voor de ITU Grand Final. Bij de elites hebben we een kwartet aan de start staan: naast Jorik is dat Marco van der Stel en bij de vrouwen gaat Rachel Klamer natuurlijk een poging wagen alsnog het podium van dit WK-jaar te behalen. Ze staat nu vijfde en krijgt hopelijk alle steun van Maya Kingma. De Arubaan en Squadra-triatleet Renze Postma doet mee in de U23-categorie. Bij de junioren storten nationaal kampioenen Niek Heldoorn en Quinty Schoens zich in de strijd, hopende op een beter resultaat dan Rotterdam vorig jaar. Medaillekansen hebben we uiteraard weer onder de paratriatleten met Jetze Plat en Geert Schipper, die daarna doorreist naar Hawaii. Ook Marget Ijdema is kansrijk in de PTWC-categorie. Dromen van een wereldtitel doen ook Maurits Morsink (PTS2) en Daniel Knegt (PTVI). Onder de agegroupers hebben we dan op hetWK sprint Jordan Janszen (M20), Chantal van Gent (F25), Onno van der Groen (M30) en Pieter Wijnhoven (M35). Jordan doet als enige Nederlander een dubbel. Ook het WK Olympische afstand pakt hij mee. Dat doen tevens Ellen Meelkop (F35), Jos Wezenberg (M35), Mike Bruggeman (M45), Bart Hollemans (M45), Sandra Postma-Hagen names Aruba (F50, moeder van Renze) en last but not least Cor Story (M60). Cor woont al jaren Down Under en is zeker kansrijk voor de medailles in zijn leeftijdsgroep. Zeven wereldtitels veroverde Nederland vorig jaar in Rotterdam. Dat wordt een lastige opgave, maar we duimen wel voor het allerbeste resultaat van eenieder.

Ironman Wisconsin

Je zou het bijna vergeten, maar in het Challenge Almere-weekeinde waren er ook gewoon weer Ironmans. Die van Wisconsin bijvoorbeeld in en rond de stad Madison. Een agegroup-only event ditmaal met als winnaars de Amerikaan Revere Greist en de Canades Janine Willis. Zij kwalificeeren zich daarmee alvast voor Kona 2019. Enige Nederlander Barend Wurth lukte dat niet. Hij finishte 130e in 11.31 uur op twee uur van de winnaar. Maar hij liet nog altijd zo’n 2000 triatleten achter zich.

Carla achtste bij de pro’s in megaspektakel IM Wales

In het sportgekke Tenby was zondag de Ironman Wales. Een zware, niet snelle wedstrijd. Maar wel eentje waar veel triatleten – ook Nederlanders – graag hun Hawaii-ticket voor volgend jaar proberen te veroveren/veilig stellen. Carla van Rooijen liet Almere keertje schieten. De Amstelveense mag graag beetje variëren in wedstrijden en voor haar 26e (!) hele koos ze Wales uit. Ook op het tegenvallend resultaat in Zürich beetje weg te spoelen. Dat lukte, want hier eindigde Carla als achtste pro en tiende van alle vrouwen in 11.31 uur. Nogmaals, tijden zeggen niet alles. Dit parcours leent zich niet voor speedo’s.

Matt Trautman won en dook bijvoorbeeld als enige onder de negen uur. En de Britse Lucy Gossage nam met een zege en 9.52 uur min of meer afscheid van haar topsportcarrière, in elk geval op de hele. De slot voor Hawaii 2019 liet ze aan zich voorbij gaan, zodat een jubilende Camilla Pedersen daar blij mee gemaakt kon worden. Derde werd ook een Britse: Nikki Bartlett. Carla ervaarde het als een van de heftigste hele triathlons vanwege het koude zeewater, pittige fietsparcours met 2400 hoogtemeters en een marathon zonder een meter vlak. ,,De zee was zelf wild en 16 graden slechts, maar goed te doen. Op de fiets begon het genieten. Stevige wind, maar heel veel publiek in de dorpjes en feest op de steile klimmen. Een heavy, maar gave marathon. Overal zoveel toeschouwers, een megaspektakel dwars door het centrum van Tenby. Vier rondes en dan door de finish poort. Ik volgde het schema van coach Gonny perfect. Kort na mijn kwam clubmaatje Ad Kempen binnen. Wat een prachtig debuut voor hem! En wat een ongekend feest in Wales.’’

Ad Kempen is terug in triathlon en debuteert op hele

Ad Kempen werd inderdaad prachtig tiende bij de M50 in een tijd van 11.50 uur. Een bijzondere triatleet overigens, want dezelfde Ad Kempen was in 1984 en 1985 de SPC-winnaar bij de junioren. Eigenlijk was Ad de voorloper van Frank Heldoorn. De Bosbaan-triathlon van 1984 werd gewonnen door Rob Barel en wie werd er tweede? Juist, Ad Kempen. Eenmaal senior koos hij voor een maatschappelijke carrière en het stichten van een gezin. Vorig jaar pakte hij na ruim 30 jaar de triathlonsport weer op. We kwamen hem al tegen in Oud Gastel en nu dus zijn debuut in het bijzijn van zijn dochters.

Carla had ook haar fans bij zich. Beide ouders gaan vrijwel overal mee naar toe en ook coach René Noorbergen ging mee. Nog even de mannenrace. Paul Kaye was ‘happy’ om zijn Zuidafrikaanse landgenoot Matt Trautman als Ironman champion binnen te praten. Daarna volgde Philip Graves, voor de tweede keer tweede en de Spanjaar Gustavo Rodriguez Iglesias eindigde derde. Naasst Carla en Ad eindigden nog twee Nederlanders in de top tien. Pepijn van Overeem werd niet alleen zesde M30, het leverde hem voor de tweede keer een ticket Hawaii op. De op Jersey woonachtige Nederlander weet precies op de juiste momenten te pieken.

Richard Gootjes was goed voor een zevende plaats M18. De negen Nederlanders van deze 9-9-race op een rijtje:

38.Pepijn van Overeem 10.22.41

68.Daniel Nagel 10.41.42

73.Richard Gootjes 10.44.47

138.Rik Hak 11.15.09

274.Ad Kempen 11.50.17

1082.Jorgen Hennkes 13.53.06

1656.Martin de Groot 15.42.55

V:

10.Carla van Rooijen 11.31.00

196.Andrea Kohlrusch 16.33.19

 

Strijk strikes double

Tot slot: het klinkt zo logisch, toch gingen er een aantal jaren overheen vooraleer de broers Strijk elkaar weer vonden in hetzelfde team. Nu ook Sven de stap van halves naar volledige triathlons gaat maken, is de samenwerking een feit. Erik-Simon en Sven gaan verder onder de naam Strijk Brothers – Tri Team. ,,Tot mijn twintigste zaten Sven en ik in hetzelfde Multi Supplies triathlonteam. De paarse pakjes, weet je wel. Ook broer Niels maakte daar deel van uit, maar die koos voor zijn studie en verdere carrière. Daarna ging ik naar Davilex en kwam Sven in Antwerpen bij Atriac terecht.’’

Nu is het zover dat Erik-Simon en Sven samen gaan toewerken naar de races en deze winter op zoek naar partners om beide toptriatleten te ondersteunen in dit traject. Om die sponsors ook exposure-mogelijkheden te bieden gaan de ‘Strijk Brothers’ deze winter elke twee maanden een trainingswedstrijd op YouTube plaatsen. Liefhebbers en wellicht beginnende triatleten kunnen zich hierop abonneren. En wie denken jullie dat de filmpjes maakt en monteert? Juist, Niels Strijk. It’s all in the family!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.