Sven 16e in 70.3 IM Santa Cruz; Afscheid Sofie in Knokke; Witmarsum; WK Gold Coast – WTJ 911


DONDERDAG – We eindigden de vorige WTJ met de gebroeders Strijk, we beginnen er deze ook weer mee. Want waar was Sven afgelopen weekeinde? Niet in Almere, niet op de nieuwe halve in Knokke en ook niet op de 70.3 Ironman in het Duitse Rügen. Nee, de nummer vijf van Nederland was de Atlantische Oceaan over voor de 70.3 Ironman van Santa Cruz. In Californië trof hij een sterk deelnemersveld aan. Als negende stapte Sven na 1,9 kilometer zwemmen uit het water, bij het fietsen hield hij contact met de top en schoof nog een paar plaatsjes op. Die werden helaas teniet gedaan bij het lopen, waarop hij zo’n tien minuten moest inleveren ten opzichte van de mannen in de top drie. Sven viel terug naar een zestiende plaats overall, daarmee vijftiende pro.
Sven vond het een merkwaardige race, die goed ging tot de laatste vijf kilometer lopen. ,,Met zwemmen had ik het eerste stuk aansluiting met de kopgroep, maar de laatste 800 meter was het water wilder en zakte ik iets af. Samen met James Cunnama kwam ik uit het water. De keuze was: met hem meefietsen en terug proberen te komen bij de kopgroep of eigen tempo rijden en minuten verliezen. Ik besloot mee te rijden. Dit was zwaar, met stukken klimmen zat ik ruim boven de 400watt. Toen Talansky voorbij kwam ging het tempo nog verder omhoog. Bij het keerpunt sloten we aan bij de kopgroep, daarna sloeg het tempo volledig om. Men ging naar elkaar kijken, soms werd volle bak gereden soms gewoon in de remmen geknepen. Kostte veel energie. Met de kop in de wisselzone terug en bij het lopen gelijk mijn eigen tempo opgezocht. Het was een zwaar looprondje met heuvels en deels zandpad. Ik bleef lang rond plaats tien, maar in de laatste vijf kilometer kreeg ik last van mijn darmen. Op 800 meter voor de finish moest ik nog een ‘pitsstop’ doen, dat alles kostte me een aantal plaatsen.’’

Svens seizoen klaar of toch nog eentje: Ironman Barcelona

Alexandra Dronkers

Eigenlijk was daarmee het seizoen voor Sven klaar, maar nu hij met broer Erik-Simon een team gaat vormen wil hij over enkele weken meedoen aan de Ironman Barcelona. ,,Gewoon om alvast de afstand eens te proeven.’’ Winnaar in Santa Cruz werd de Amerikaan Eric Lagerstrom, die verrassend Ben Hofman en Justin Metzler. Het was voor Eric zijn grootste zege na de winst in de Escape from Alcatraz-triathlon 2015. Top drie bij de vrouwen mocht er ook wezen: Sarah Crowley wint na een spannende tweestrijd met de Canadese Paula Findlay, die in haar loopbaan vaak gekweld is door blessures. De Amerikaanse Skye Moenche eindigde derde. Meer Nederlanders presteerden goed in Santa Cruz, want Alexandra Dronkers won het klassement bij de F65. Na 6.16 uur was haar race klaar, daarmee 215e vrouw overall. En drievoudig Hawaii-deelnemer Dennis Vandermeer finishte als 97e en was daarmee zesde bij de M55. Well done!

Ook Nederlanders in de 70.3 Ironman van Lake Placid. Rick van der Vegte was van hen de beste op een 218e plaat in 5.28 uur. De winst in deze agegroup-only wedstrijd ging naar Scott Hansen en Samantha Snukis, beiden USA. En zelfs aan de Esprit Montréal deed een Nederlander mee: Patrick Verhaar was na 5.31 uur klaar en daarmee 92e op deze niet aan labels als IM of Challenge gekoppelde Canadese halve triathlon. Daniel Clarke en Heather Low wonnen het evenement, wat tot voor vier jaar ook nog een hele afstand bevatte.

Ironman Korea

De Ironman van Korea is sinds vorig jaar wel terug op de kalender. Zondag deden ruim 1500 deelnemers – vooral Aziaten – aan de Ironman mee. De Rus Andrey Yatskov en de Koreaanse Jihyun Lee schreven het evenement op hun naam. In respectievelijk 9.22.28 en 10.33.58 uur stonden ze op de finishlijn voor een uitzinnige menigte Koreanen. Geen Nederlanders hier, in het verleden kwalificeerde eerdergenoemde Dennis Vandermeer zich enkele keren via de Koreaanse Ironman voor Hawaii. De primeur werd vorig jaar overigens gewonnen door paratriatleet Thomas Frühwirth uit Oostenrijk, toen in 8.36 uur. Eigenlijk een geducht tegenstander voor Jetze Plat en Geert Schipper, maar we hebben zo het idee dat de Oostenrijker het liever niet tegen onze Nederlanders opneemt. Bovendien werd ie vorig jaar gediskwalificeerd na winst in Podersdorf omdat zijn materiaal niet in orde zou zijn.

Toppers op halve triathlon Knokke: Guillaume wint


De laatste halve uit het vorige weekeinde van die van Knokke. Uit dezelfde koker als de organisatoren van de Zwintriathlon werd zaterdag een eerste halve aan de Westvlaamse kust gehouden. Ook deze begon op Nederlands grondgebied in het zuidwestelijkste puntje van ons land: Sluis. Na het zwemmen in de Damse Vaart zetten de 350 deelnemers koers naar Knokke-Heist. De première leverde meteen een sterke winnaar op: de Fransman Romain Guillaume, meervoudig Ironman-winnaar en tweede eerder die week in de Zwintriathlon. Romain komt uit voor het ITZU-team van Martijn Dekker dus wilde hij graag wat laten zien aan zijn coach Luc van Lierde. De Belg Tom Mets volgde vijf minuten later als tweede en derde werd ook een Vlaamse topper: Sanne Swolfs. Een wedstrijd met potentie, terend op de grote ervaring van de woensdag Zwintriathlon. Al zal voor veel Nederlanders de keuze Almere of Knokke niet lastig zijn. Aan deze eerste uitgave deden twaalf Nederlanders mee, vooral uit Zeeland. Beste van hen was Simon de Clerck op een 35e plaats en 50 minuten na Guillaume.

Afscheidsrace van La Goos, het gaat je goed Sofie!


De vrouwenrace in Knokke-Heist, trouwens het hele evenement, stond in het teken van het afscheid van Sofie Goos. De immer goedogende, charmante Antwerpse hoopte nog even op een stunt maar had de pech van een lekke band, hetgeen haar veel tijd kostte. Ze lag op dat moment inmiddels op een tweede positie, met zicht op de koploopster. Een fiets met schijfremmen blijkt dan niet ideaal voor een snelle wissel.  Heel jammer want een ieder had Sofie de winst gegund in haar laatste race. Sofie, die haar lange afstands carrière in 2007 begon in Almere, kwam als zevende op de Boulevard binnen. Dat was zeventien minuten nadat Joke Coysman de pers al te woord kon staan. Eenmaal binnen verplaatste alle media zich snel naar Sofie, die in 2016 op tragische wijze wereldnieuws werd toen een man tijdens de looptraining met een mes op haar instak. Maar laten wij vooral haar sportieve prestaties onthouden. La Goos nam vijf keer deel aan Hawaii, haar beste klassering was een 19e. Ze won twee Ironmans: Florida en Brazilië en ook de Challenge Barcelona.

En voor de redactie van Trikipedia was ze voor eeuwig de buurvrouw op de camping in Almere, waar ze trouwens dit jaar in Aarschot nog even op terugkwam. ,,Wim en Ruud. Als jullie toen wat minder luidruchtig geweest waren, had ik die Almere gewonnen. Maar het is jullie vergeven, want gezellig was het wel.’’
Sofie vond het na afloop jammer dat ze haar ‘niet zo denderende laatste seizoen’ niet kon rechttrekken. ,,Maar ik heb wel zin om mijn energie en tijd in onze nieuwe fietsenwinkel te steken en andere nieuwe projecten aan te pakken. Groetjes aan al mijn fans in Nederland, misschien doe ik er voor de fun nog eens een wedstrijdje niet al te ver van huis.’’ Trikipedia dankt Sofie voor mooie topsportjaren in België en ver daarbuiten. Terwijl andere triatleten zich kort voor de start vaak terugtrokken, had Sofie altijd wel even tijd voor een praatje. We hebben genoten. Overigens finishte een vrijwel onbekende Nederlandse triatlete in Knokke in de top tien. Monique Nobus-van den Broecke uit Aardenburg klasseerde zich als negende, kort na Sofie. Tjarda Omta finishte als 29e.

Witmarsum luidt de 3 W’s in


Van zuid naar noord, want met de sprint triathlon van Witmarsum werd afgelopen zondag een begin gemaakt met de Friese 3 W’s in de triathlonsport. Oftewel Witmarsum, Wommels en Workum. Met liefst vier minuten verbeterde Rutger Duursma het parcoursrecord van de sprint in Witmarsum. Thomas Wobma scoorde twee jaar terug 59.25, de Groningse triathlontopper René leverde de nieuwe besttijd af: 55.21. Thomas Wobma uit Bolsward troostte zich met een tweede plaats. Stadgenoot Dyan Hendriks bleef ook nog onder het uur en daarmee derde. Yvonna Tinga prolongeerde haar zege. De echtgenote van Tiedo ging ook een minuut sneller dan vorig jaar. De Amsterdamse Lysbet de Boer kwam twee minuten later als tweede binnen, derde werd Theresia Offringa. Beste trio was Fysio Witmarsum 3. In totaal 160 deelnemers, die ongetwijfeld allen komende weekend terugkeren in Wommels.

Xterra Denemarken met Caimin


Het Xterra-circus hangt al een tijdje in Scandinavië. Zondag was het Deense Mons Klint aan de beurt. Vorig jaar nog EK Xterra daar, nu weer een ‘gewone’ wedstrijd. De Spanjaard Roger Serrano klopte Kiwi Sam Osborne en de Fransman Francois Carloni. Brigitta Poor werd verrassend geklopt door de Mexicaanse Michelle Flipo. En ook hier Nieuw-Zeeland op het podium met Elizabeth Orchard op drie. Vanwege het samenvallen met het NK crosstriathlon op Ameland, waren er bij de profs geen Nederlanders. Wel in de open serie, gewonnen door de Denen Henrik Soeberg en Janni Spangsberg. Caimin Stevens is wel vaker in Deense wedstrijdjes te vinden. Zowel duathlon als triathlon. In deze race finishte hij als 46e. Bij de vrouwen kwam Nienke Salomons tot een 19e plaats.

Gold Coast WK begonnen


Met een open wedstrijd aquathlon in woensdag aan de Australische Gold Coast het WK triathlon begonnen. De eerste Nederlander, die aantrad was Cor Story. Hij werd tweede bij de M60. Zoals bekend, is aquathlon tegenwoordig opgenomen in het ITU Multi Sports Festival, dus eerder in het Deense Fyn werden de wereldtitels al vergeven. Donderdag begon het WK bij 28 graden buitentemperatuur pas echt met de sprint voor agegroupers. Onder de honderden deelnemers ook vier Nederlanders. Hun resultaten:

M2529
25.Jordan Janszen 1.04.09
F2529
66.Chantal van Gent 1.34.06
M3034
30.Onno van der Groen 1.05.17
M3539
45.Pieter Wijnhoven 1.09.05

Danillo Palmucci

Van de Belgen haalde Stephane van der Bruggen een bronzen plak bij de M40. De waves leverden vooral veel Australische (14), Britse (6) en Amerikaanse (6) wereldkampioenen op, maar ook een wereldkampioen uit Tahiti en ene Italiaan. Die laatste was misschien de meeste bekende van allemaal: Danilo Palmucci. Opvallend genoeg haalde Nieuw-Zeeland zeven zilveren en acht bronzen medailles, maar konden de Kiwi’s nog geen wereldkampioen afleveren. Morgen nieuwe kansen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.