Het WK aan de Gold Coast is voor de Taylors onder ons

GOLD COAST – Weer een Reid aan de top van de triathlonsport. Was het begin deze eeuw de Canadees Peter Reid, die Hawaii veroverde met Ironmanzeges, nu is de Nieuw-Zeelander Taylor Reid een snelreizende ster in de driekamp. Taylor veroverde vannacht de wereldtitel bij de beloftes. Aan de zonnige Gold Coast (26 graden) was de Kiwi de baas over de Brit Samuel Dickinson en de immer sterke Hongaar Bence Bicsak. Exact een jaar geleden finishte Taylor Reid in Rotterdam nog als elfde al maakte hij ook toen op het wereldkampioenschap al indruk. Dit jaar was zijn doorbraak met onder meer een tweede plaats op de World Cup in Antwerpen. Dickinson en Bicsak wonnen allebei ooit de ETU Junior Cup in Holten: Samuel in 2016, Bence in 2014. Favoriet Leo Bergere werd in Australië vierde.

Geen Nederlandse deelnemers bij de U23-categorie. Wel de Arubaanse triatleet Renze Postma, dit seizoen deel uitmakend van de Squadra-formatie. Renze finishte op de veertigste plaats, 19 plaatsen hoger dan vorig jaar in Rotterdam.

De Belg Erwin Vanderplancke finishte als 27e. Het WK der beloftes werd twee jaar terug nog gewonnen door Jorik van Egdom, nu uitkomende bij de elites. Titelverdediger Raphael Montoya ontbreekt Down Under.

Bij de vrouwen Under23 maakte de Amerikaanse Taylor Knibb haar favorietenrol waar. Ze kwam met de française Cassandre Beaugrand tegelijkertijd het water uit, maar die kon haar wiel niet lang houden. Een lange solorace mondde uit in haar derde wereldtitel (1x junioren, 2x U23) op rij. De voorsprong van Taylor was zo groot dat Cassandre de vijf kilometer weliswaar een dikke minuut harder aflegde, maar toch nog altijd anderhalve minuut verwijderd bleef van de wereldtitel. De française verweet de andere vrouwen dat ze weigerden in de achtervolging te gaan op Knibb, die daardoor steeds verder uitliep. Het brons ging naar de Italiaanse Angelica Olmo met op een vierde plaats de Nieuw-Zeelandse Nicole van der Kaay, kleindochter van een Nederlandse immigrant. Uiteraard won Taylor Knibb ook ooit Holten en wel in 2015.

Een mens vergeet snel, maar in 2012 was Sarissa de Vries op ditzelfde WK in Auckland goed voor een bronzen medaille. Evengoed refereerde haast geen enkele collega tijdens wedstrijden aan het feit dat Jony Heerink ook regerende wereldkampioene was in haar categorie F30. Die titel is ze gisteren overigens kwijt geraakt, net als Dick Benschop trouwens.

Wonderlijk trouwens dat zowel bij de mannen als vrouwen ‘een Taylor’ weet te winnen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.