WK Gold Coast voor de Taylors; Olympus; Preview Nijmegen, Wommels, Zutphen – WTJ 912

VRIJDAG – Met de twee series beloftes is het wereldkampioenschap triathlon aan de Gold Coast echt begonnen. Twee jaar terug maakten we een spannend nachtje voor de livestream door toen Jorik van Egdom vanaf de laatste plek het hele veld voorbij walste en de wereldtitel greep. Die stunt kon hij een jaar later voor eigen publiek in nat Rotterdam niet herhalen. Het is vreemd om nu naar de beelden Down Under te kijken en de herinnering aan het grootste triathlonevenement aller tijden in ons land er weer bij te halen. De ITU Grand Final: alleen de Olympische Spelen en Hawaii zijn groter.

Reid wereldkampioen U23

Over Hawaii gesproken. Toen Taylor Reid vannacht winnend over de finishlijn kwam, gingen de gedachten even terug naar zijn naamgenoot Peter. De Canadees, die begin deze eeuw de Ironman Hawaii op zijn naam schreef dus. Maar Reid als achternaam komt veel voor. De jonge Nieuw-Zeelander is een snelreizende ster in de triathlon. Beste bij de beloftes. Het was 26 graden in Queensland toen de mannen en vrouwen onder de 23 jaar het water in doken. Aan het eind van bijna twee uur zwemmen, fietsen en lopen waren het twee Taylors die zich tot wereldkampioen lieten kronen. Reid was een jaar terug nog elfde in Rotterdam, maar maakte toen bij zwemmen en fietsen al wel indruk.. Zijn doorbraak was de World Cup Antwerpen, waar hij tweede werd. Achter hem veroverden de Europeanen de ereplaatsen: de Brits Samuel Dickinson het zilver en de oersterke Hongaar Bence Bicsak het brons. Allebei al eens goed voor de winst in de ETU Junior Cup in Holten trouwens. Samuel in 2016, Bence in 2014. De grote favoriet, de Fransman Leo Bergere, viel aan de Gold Coast net buiten het podium. Nederlanders nu helaas niet aan de start. Jorik kiest begrijpelijkerwijs voor de elite serie, zondagmorgen.

Wel aan de start Renze Postma. De rijzige Arubaan uit de Squadra-formatie eindigde veertigste, 19 plaatsen hoger dan Rotterdam 2018. De enige Belg, Erwin Vanderplancke kwam tot een keurige 27e plaats. Titelverdediger Raphael Montoya ontbreekt Down Under.

Knibb wereldkampioene U23

Taylor Knibb scoorde haar hattrick. Juniorenwereldkampioene in 2016, U23 in 2017 en 2018. De Amerikaanse was de grote favoriete en maakte die rol helemaal waar. De française Cassandre Beaugrand was nog bij haar tijdens het zwemmen, maar kon al snel Taylors wiel niet houden. Een lange solorace mondde uit in een derde wereldtitel. Cassandre wilde wel, maar kreeg in de achtervolgende groep niemand mee. Zelfs nu ze een minuut harder liep dan de Amerikaanse was zilver het maximaal haalbare. Het brons ging naar de Italiaanse Angelica Olmo. Vierde werd de Nieuw-Zeelandse Nicole van der Kaay, kleindochter van een Nederlandse immigrant. Ook Taylor Knibb was al eens in Holten, ze won er de ETU Junior Cup 2015. Ook hier geen Nederlandse dames  al hadden Kirsten Nuyes, Rani Skrabanja of Marije Dankelman hier niet misstaan. Een mens vergeet snel, maar in 2012 was het Sarissa de Vries, die op dit WK U23 goed was voor brons. Toen in Auckland.

Programma WK

Het WK aan de Gold Coast gaat vannacht Nederlandse tijd (tijdsverschil met Queensland is 8 uur) verder met vanaf 22.45 uur de paratriatleten met titelverdediger Jetze Plat, zilveren Geert Schipper en ook Margret Ijdema, Maurits Morsink en het duo Daniel Knegt/Koen de Leeuw. Zoals vaker hebben ze weer een erg grappig filmpje gemaakt in de aanloop naar hun WK. Verderop in de nacht gaat Quinty Schoens om 3.30 uur te water, Niek Heldoorn om 5.15 uur en dan is het moment daar dat Rachel Klamer in een ultieme poging mag proberen het WK-podium te halen. Ze krijgt steun van Maya Kinga. De race van het jaar begint om 7.06 en alle NTB-leden kunnen het gratis volgen via Triathlonlive.tv. Exact een etmaal later, dus zondag 7.06 uur gaan dan Marco van der Stel en Jorik van Egdom los voor hun Grand Final. Daartussen vanaf 22.15 uur zaterdagavond de agegroupers over de Olympische/standaard afstand.

Hele triathlon van Griekenland

Olympische roem. Iedere sporter streeft het naar. Het begon allemaal ooit op de Griekse Berg Olympus. En laat dat nou vorige week finishplaats geweest zijn van de Griekse hele triathlon Almira X. Een loodzware wedstrijd ook al vanwege de slotklim op de illustere berg. Dat bewijzen ook de eindtijd. De winnaar Michael Vasilios klaarde de klus in 15.26.11 uur. Daarmee zou ie op dezelfde dag in Almere buiten de tijdslimiet gevallen zijn…. De in België woonachtige Duitser Dirk Zangen finishte derde in 16.23 uur.

Nog een laatste halve uit het vorige weekend: de Azores Tri met als winnaars de Portugees José Estrangeiro en de Hongaarse Erika Csomor. Nederlanders hebben deze wedstrijden nog niet ontdekt, maar dat kan snel veranderen.

Als allerlaatste uit het vorig weekeinde nog de kinderseries van Tri-Ambla op zaterdag. Vier prachtige winnaars: Noël Sterk, Marijke Harmsma, Thomas van Tuil en Rebekka Kool. En nu echt op voor het derde septemberweekeinde.

Wommels

Op zaterdag staat Wommels in het teken van triathlon. Net als Holten is hier de combinatie zwembad/open water series. Om 13.00 uur beginnen zowel aan zwembad De Klomp als in het aangrenzende buitenwater de triathlons van start. Fietsend gaan de triatleten vanuit Wommels door Easterein, De Kluw, Reahus, Lytsewierum, Itens, Hinnaard en weer terug naar Wommels. In het gezellige dorp wordt gelopen. Er is keuze uit 1/8e en 1/4e afstand. Veel debutanten altijd in Wommels en dat blijkt ook wel uit een paar zinnetjes op de website. ,,Niet te vergelijken met 1/8e triathlon, dit is duursport in de puurste vorm. Ga als beginner uit van een kleine drie uur achtereen sporten, maar dan heb je wel een kwart triathlon volbracht! De winnaars vorig jaar waren Jort van Zutphen en Berber Bergsma.

024 Nijmegen: z-f-l-z-f-l

Zaterdag begint ook een van de laatste belangrijke triathlons van het seizoen 2018: de 024 Nijmegen. Tussen 10 en 14 uur zijn aan de Spiegelwaal (16 graden) vijf series sprint afstand. Na het zwemmen zijn er 6 rondjes van 3,3 kilometer, lopend is het dan weer 1 ronde van 5 kilometer. Na de 010 Rotterdam is 024 het tweede grote evenement van SportVibes. Zaterdag lijkt Tom Havekes een van de grootste kanshebbers.

Zondag gaat het vrolijk verder in ’s lands oudste stad. Waren de Eredivisionisten vorige week al toe aan hun finales, de overige divisies zijn allemaal in Nijmegen bijeen voor de apotheose van het seizoen. Dus is het aan de lopende band series op deze ‘almost Super Sunday’. Om 9 uur begint de 4e Divisie Zuid en zo loopt het door tot 17.30 uur met de 2e Divisie heren Noord. In de hoogste – 1e Divisie – zijn het de Triteams Groningen, die aan de leiding gaan. De Noorderlingen zetten in op Rutger Duursma, Niles Grote Beverborg, Erik Schroder en Jacob Veenstra. Bij de vrouwen zijn Jorinde van der Laan, Esther de Vries, Stefanie Bouma en Lydwien Wilbers. Zij allen krijgen een caroussel-achtige opdracht namelijk 300 meter zwemmen, 6,7 kilometer fietsen, 2 kilometer lopen en dat dan nog een keer. Hopelijk kan het publiek het allemaal volgen.

Zutphen

Iets rustiger, maar tegelijk ook weer niet is de zondag triathlon in Zutphen. Overzichtelijk vanwege de vier series, te beginnen om 10.30 uur met een 1/16e en vanaf 11 uur drie series 1/8e. De organisatie van deze Chiropractie triathlon oordeelt dat meedoen belangrijker is dan winnen. Een groot pluspunt is hetgeen de organisatoren zelf ook op hun site aangeven: veel triathlons vinden plaats in het buitengebied. Voor de sporter is dat prima, voor de organisatie goed te regelen, maar de toeschouwer is dat wat minder leuk. Wij kiezen voor een spektakel in de stad. Leuk voor de sporter, leuker voor de toerschouwer en goed voor de stad.

Het parcours is op voorhand al prachtig: zwemmen in de Vispoortgracht, fietsen langs de IJssel en lopen door hartje Zutphen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.