Helaas geen WK-podiumplaats voor Rachel Klamer: 24e in finale. Maya 28e


GOLD COAST – De spanning was om te snijden toen even na drie uur Australische tijd de 57 beste triatletes ter wereld in de haven van Gold Coast doken. Onder hen onze troeven Rachel Klamer en Maya Kingma. Onder prima omstandigheden, een watertemperatuur van 21 graden buitentemperatuur 20 graden, werd de eerste ITU Grand Final na Rotterdam open gebroken door de Amerikaanse en Britse triatletes. Het zwemonderdeel was duidelijk hun ding vandaag. De eerste zeven uit het water waren óf USA óf UK. Maya leek zich te bekommeren om Rachel en bleef in haar nabijheid zwemmen. De Nederlandse vrouwen kwamen als 21e en 22e uit het water op 26 seconden achterstand. Niks aan de hand nog.
De snelle zwemmers – Katie Zaferes, Kirsten Kasper, Taylor Spivey, Vicky Holland, Sophie Coldwell, Jessica Learmonth, Jodie Stimpson en eenling Lotte Miller – kwamen niet echt ver weg. Het peleton van twintig met Maya en Rachel bleef op 20 seconden hangen. De kopgroep vooraan voelde de hete adem in de nek en zag in dat verder fietsen zinloos was. Ook al omdat de Australische triatletes niemand vooraan hadden lag het tempo bij de achtervolgers hoog. Terwijl Maya af en toe de kop overnam, bleef Rachel vooral achterin het peleton hangen. Een veeg teken. Terwijl de nummer vijf voortdurend naar beneden keek, waar kennelijk iets niet lekker ging met haar versnellingsapparaat kwamen de groepn dichter en dichter.

Kort voor de samensmelting gebeurde, waar de Nederlandse fans voor vreesden: Rachel moest de rol lossen. In korte tijd had ze een achterstand van 1 minuut op de inmiddels uit 29 triatletes. Maya reed naar voren en ging ook af en toe kopwerk doen. De kopgroep werd door een valpartij met de Italiaanse Betto en de Belgische Valerie Barthelemy uitgedund tot 26 triatletes. Zo kwam de groep de tweede wisselzone in, waar Vicky Holland als eerste en veertien seconden later Maya Kingma als 26e uit tevoorschijn kwam. Rachel had ook achter haar niet direct aansluiting gevonden bij een ander groepje.

In de tweede wisselzone was het verschil opgelopen tot 2,5 minuut. Na een geweldige seizoensopening in Abu Dhabi met winst in de eerste World Triathlon Series is de apotheose in Gold Coast op de Grand Final uitgemond in een grote teleurstelling. Rachel stond voor de finale vijfde in de ranking met mogelijk nog zicht op een podiumplaats. Die droom komt in elk geval dit jaar nog niet uit.


De wedstrijd vooraan ging door. Vicky Holland leek zich te hebben vergaloppeerd toen na 2 kilometer Katie Zaferes voorbij kwam. En ook de Australische Ashleigh Gentle passeerde de Britse. Maar zie, een triathlon is pas beslist aan de finishlijn. Vicky keerde terug vooraan en precies op dat moment moest Katie passen. Zij aan zij liepen Vicky en Ashleigh de laatste kilometers naar de blauwe matten voor de tribunes van het geweldige WK. In de slotfase liep Ashleigh weg van Vicky, tot grote vreugde van het Australische publiek. De sprint leverde twee dolblije triatletes op. Ashleigh Gentle als dagwinnares, Vicky Holland als de nieuwe wereldkampioene. Ze bleef Katie Zaferes voor en dat was precies voldoende op Groot-Brittannië een wereldtitel triathlon te bezorgen. Dat ze Holland als achternaam heeft, is voor ons Nederlanders natuurlijk een schrale troost.

Rachel knokte bij het lopen voor elke positie. Kwam terug van 37e naar een 24e plaats en passeerde daarmee in de laatste ronde ook Maya nog, die bij haar debuut prachtig 28e werd. Maar uiteraard ging Rachel voor meer vandaag. Later meer over het WK.

Uitslag:
1.Ashleigh Gentle (Aus) 1.52.00
2.Vicky Holland (Gbr) 1.52.02
3.Katie Zaferes (Vst) 1.52.33
4.Laura Lindemann (Dui) 1.52.53
5.Kirsten Kasper (Vst) 1.53.15
6.Melanie Santos (Por) 1.53.26
25.Rachel Klamer 1.56.00
28.Maya Kingma 1.56.39

Eindstand WK:
1.Vicky Holland (Gbr)
2.Katie Zaferes (Vst)
3.Georgia Taylor-Brown (Gbr)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.