Mario Mola voor derde jaar op rij wereldkampioen triathlon; Marco 44e, Jorik valt uit

GOLD COAST – Mario Mola is vandaag voor de derde keer op rij wereldkampioen triathlon geworden. De ITU Grand Final in het Australische Gold Coast, werd net als vorig jaar in Rotterdam door de Fransman Vincent Luis gewonnen. Maar Mola bewees met een tweede plaats opnieuw ’s werelds meest constante triatleet te zijn in de World Triathlon Series.  De 28-jarige Spaanse triatleet domineerde het seizoen met vijf WTS-overwinningen.

De Nederlandse triatleten speelden helaas geen rol van betekenis. Marco van der Stel sloot bij het fietsen pas op het allerlaatste moment aan en die achtervolging brak hem op bij het lopen. Voor Jorik van Egdom was het op voorhand mentaal al een zware race. Hij kwam goed uit de startblokken samen met onder meer Olympisch kampioen Alistair Brownlee, maar kwam ook in het gedrang bij de boeien terecht waardoor onder meer Brownlee gediskwalificeerd werd. Jorik kwam er beter uit, maar het kostte wel tijd. Met een achterstand van 1.22 op de Fransman Vincent Luis en Richard Varga kwam hij uit het water. Sneller was wel Marco van der Stel uit het wilde water in de haven van Gold Coast. Op een achterstand van 44 seconden begon hij aan het fietsen in de derde groep.

Aanvalslust Marten van Riel

Vooraan was Marten van Riel weg met zes andere triatleten. De Belg kwam na een valpartij van Vincent Luis zelfs lange tijd alleen op kop te rijden en trok in de tweede helft van het fietsen opnieuw ten aanval, nu met de Noor Kristian Blummenfelt. In de slotfase kreeg Marten problemen met zijn versnellingsapparaat en moest ie Kristian laten gaan. De Belg kon nog net voor de grote meute aan het lopen beginnen en leverde zelfs daar nog een knappe negende plaats af. Ook Blummenfelt kon het niet bolwerken. Eenmaal de grote mannen bij elkaar, kwam de hegemonie in de mondiale triathlonsport weer naar voren. Mario Mola trok ten aanval, Vincent Luis zat er weer bij en zelfs Richard Murray had na een snoeiharde achtervolging op de fiets de juiste loopbenen te pakken. Richard kwam uit de derde fietsgroep, waarin ook Marco. Die begon als laatste na de wissel aan het lopen en viel langzaam terug naar een 44e plaats. Het fietsonderdeel vroeg veel van zijn krachten.

Einde wedstrijd

Aan lopen kwam Jorik jammer genoeg niet toe. Het kleine vierde groepje waarin hij aanvankelijk fietste, viel uiteen waarna hij enkele rondes alleen fietste. Even bleef de achterstand hetzelfde, maar op een gegeven moment liep het op tot meer dan 2 minuten. Einde wedstrijd voor Jorik, die we alle steun meegeven in een moeilijke tijd.

Vooraan dus Vincent Luis die opnieuw de Grand Final won voor Mario Mola en Richard Murray. Bij de eindranking wisselden Vincent en Mario stuivertje en leek Richard nog even heel dichtbij het WK posium te komen. Totdat Jacob Birtwhistle achter hem nog een paar plaatsjes opschoof en de Zuidafrikaan genoegen moest nemen met een vierde plaats in de eindstand. Jammer, het Beuningse stel zat er dit seizoen heel lang goed bij maar het vertaalde zich aan de Gold Coast nog niet in WK-medailles. Volgend seizoen nieuwe kansen in het pre-Olympische jaar.

Nederland sluit het WK af met twee medailles: goud voor Jetze Plat en zilver voor Geert Schipper. Op de medaillespiegel nemen NL daarmee een twaalfde plaats in. Beste Nederlander onder de agegroupers was Bart Hollemans, die achtste werd bij de M45. De andere Nederlanders op de Olympische afstand deden het als volgt:

M2024: 30.Jordan Janszen

F3539: 67.Ellen Meelkop

M3539: 69.Jos Wezenberg

M4549: 8.Bart Hollemans

80.Mike Bruggeman

F5054: 52.Sandra Postma-Hagen (ARU)

M6064: 25.Cor Story

 

Trikipedia hield u via Updates op de hoogte vanuit Gold Coast, later meer op onze site!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.