Goede generale Nice voor WK 70.3; Davos; Hidde en Indra toppers in The Brutal – WTJ 917


DINSDAG – Vijf keer eerder was de triathlonklassieker Nice inzet voor de wereldtitels op de lange afstand. Rob Barel schreef er geschiedenis door als eerste ITU-wereldkampioen te worden op die 0.3-distance. Dat was in 1994. Nice leverde haar 2/3e afstand in toen het werd ingelijfd door Ironman. De wedstrijd is de laatste jaren eind juni. Dit jaar voor het eerst in september een 70.3 Ironman erbij en da’s maar goed ook, want volgend jaar staat op 7 september het WK 70.3 IM aan de Côte d’Azur op stapel. Dat had al eerder kunnen zijn, maar na de aanslag in Nice op Nationale Feestdag 2016 besloot de ITU even te wachten.

Nice bezorgt Pim, Marijke en Klaas slot voor WK 70.3


Met onder meer Yves Cordier in het organisatiecomité staat er een gedegen evenement en komt volgend jaar de kroon op het werk met het steeds groter wordende WK 70.3 IM. Zondag was een goeie generale. Nog niet met alle toppers, daarvoor is het te druk op de kalender, maar wel met de man in groeiende vorm Frederik van Lierde. Zelfs op andermans schoenen – je moet wat als ze gestolen worden – werd de Hawaii-winnaar 2013 nog tweede. Souverein was echter Rodolphe von Berg jr., eigenlijk ook een halve Belg. Zijn vader is geboren nabij Brussel en heeft blauw bloed in de aderen. Niet dat je daar per se sneller van gaat sporten, maar de Von Bergs zijn wel toppers. Junior waagt zich nog niet zo lang aan de langere afstanden. Nice kon wel eens zijn doorbraak zijn. De Italiaan Giulio Molinari werd derde, oud-wielerprof Laurent Jalabert kwam 44e binnen en daarmee tweede M50. Professionals van Nederlandse zijde waren er niet. Wel 47 agegroupers. De beste van hen was Antoine Flori. De Haarlemmer triatleet deed precies een uur langer over de wedstrijden dan Rodolphe/Rudy von Berg en was daarmee 152e. Amsterdammer Pim Veeger volgde tien minuten later als 211e en tweede M55. Even was hij nog leider in de wedstrijd. Pims partner Marijke Zeekant was drie kwartiertjes langer bezig, maar daarmee wel mooi snelste bij de F560 (93e in totaal). En zo kon het gebeuren dat het bekende triathlonkoppel Pim en Marijke in Nice alvast de slots voor het WK 70.3 Ironman op zak heeft. En nóg een Amsterdammer mag erheen. Ook Klaas de Leth mag zich dankzij zijn derde plaats M60 opmaken voor de prestigieuze titelstrijd. Henk van Pelt werd in dezelfde leeftijdsgroep zesde. Goede prestaties verder van René van Ravenswaaij (12e), Herman van der Waal (18e) in hun leeftijdsgroepen.


De vrouwenrace werd een Frans-Zwitsers onderonsje. Mano Genet won na 70.3 IM Aix en Provence nu ook die van Nice. Na een boeiende race was het de Zwitserse Nina Derron die als runner-up fungeerde met française Jeanne Collonge als derde. Mooie prestaties voorts voor Arenda Grimberg, beste Nederlandse op een 69e (!) plaats en elfde F40 in 5.54 uur. Edith Koole-Gerards, echtgenote van Floris-Jan , was in 6.03 uur klaar en dat resulteerde in een achtste plaats F40. Marijke kwam uit op 6.06 uur.

Challenge Davos


Challenge had ook een wedstrijd. In het Zwitserse wintersport- en kuroord Davos was het vorig jaar bar en boos. Zwemmen ging niet door, fietsen ingekort. Wellicht daarom dit jaar niet meer dan 185 deelnemers. Enigszins huiverig wellicht. Ook Per en Yvonne van Vlerken meldden zich vroegtijdig af. Daarmee geen enkele Nederlander in Davos. Wel de onvermoeibare Belg Pieter Heemeryck. Het scheelde niet veel of ook deze wedstrijd had ie gewonnen. Sven Riederer bleef in eigen land Pieter nipt de baas. De Italiaan Marcello Ugazio finishte derde. Bij de vrouwen prolongeerde de Duitse Lena Berlinger haar titel. De Zwitserse Martina Kunz was tweede en de Duitse Anine Hell (what’s in a name?) derde.
David Frease en Alexandra Watt, beiden USA zetten hun tweede plaatsen vorig jaar op de 70.3 Ironman in het Amerikaanse Superfrog om in klinkende overwinningen nu. Ook hier geen Nederlanders.

Topprestaties voor Hidde en Indra in loodzware Brutal


Wel in de Brutal, in Llanberis in het noordelijk gedeelte van Wales. Welkom in de wereld van zware triathlons wederom. The World’s Toughest Triathlon, zo afficheert het evenement zich. In Lake Padarn wordt gezwommen, heuvels alom op het fietsparcours en lopend beklimmen de deelnemers de Snowdon, de hoogste berg van Wales (1085 meter). 83 deelnemers waagden zich aan het avontuur en dat zo aan het einde van het seizoen. Hidde Bekhuis bijvoorbeeld. De Nijmegenaar van NSTV Trion had na de Norseman het gevoel dat hij beter kon. En dat bleek. In The Brutal kwam Hidde in 12.44 uur als derde boven. Winnaar Chris Stirling was toen al wel even klaar. In 11.13 uur legde hij de monstertocht af, Didier Nuttall was 50 minuten langer bezig, maar dat was wel goed voor een tweede plaats. Twee Nederlanders aan de start, maar wel alle twee op het podium. Want Indra Bimmel bereikte Snowdon-top op een fantastische tweede plaats. De atlete van TV Cerberus – de andere club in Nijmegen – deed iets meer dan 17 uur over de ‘brute’ triathlon. Wat een onmenselijk goede prestaties weer geleverd door triatleten uit ons zo vlakke landje. Zowel Hidde als Indra stuurden ons een uitgebreid wedstrijdverslag. Gezien de lengte maken we daar een apart bericht van op Trikipedia.

Geen Xterra in Madrid, zoals we al eerder dit jaar melden. De waterkwaliteit maakte zwemmen onverantwoord. Ook de Evergreen Endurance in het Franse wintersportoord Chamonix kon dit jaar geen doorgang vinden, maar keert volgend jaar in het tweede weekeind van september terug op de kalender.
Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.