Triathlons in mooi Fryslân; Sfeervol Zutphen en teams, teams en nog eens teams in Nijmegen; Martin & Mario – WTJ 916

MAANDAG – We doorlopen de Nederlandse wedstrijden van alweer het derde septemberweekend. Niet iedereen verkeert immers in de luxe af te reizen naar het WK in Australië, dus hadden we ook een eigen wedstrijdaanbod, waarbij nu geen concurrentie van een Grand Final in eigen land.

De derde W in Friesland: Wommels

Na Workum en Witmarsum was zaterdag de derde Friese W aan de beurt. We hadden ons dus vergist, want in het eerste septemberweekend was Workum al aan de beurt. Eerst naar Wommels, de slotwedstrijd. Hier konden de deelnemers kiezen uit een kwart en 1/8e in open water, maar ook een 1/8e vanuit het zwembad. De kwart vormde de hoofdmoot natuurlijk. De wedstrijd werd laat beslist. Nadat eerst Herman Westerhuis als sneslte uit de vaart stapte en via het trapje bij zijn fiets kwam, waren het Koos Zut en Eric Lammers, die in de achtervolging gingen. Bij het fietsen bleef Koos vooruit met Thomas Wobma en Melle Plat achter hem aan. Pas bij het lopen kwam titelverdediger Jort van Zutphen opzetten. Hans Hiemstra zette een nog sneller looptijd neer, beiden bleven als enigen binnen de 40 minuten. Daarmee was de zege voor de derde maal voor de kleine Jort met Hans op de tweede en Thomas op de derde plaats. Melle en Koos volgden daarna.

Bij de vrouwen waren de verschillen iets groter. Theresia Offringa was de betere fietser onder de vrouwen. Ze bleef Liesbeth Hiddema vijf minuten voor, die wel de eer van ‘snelste loper’ kreeg. En om het feest compleet te maken werd snelste zwemster van de dag Saskie Verijzer-Sleking derde in totaal. Anja van Zutphen, de vrouw van Jort, eindigde vijfde. De sprint in het buitenwater werd gewonnen door Trudy Veenstra. De Surhuisterveense bleef alle 88 vrouwen én mannen voor. Tweede kwam Lammert van der Ploeg terug bij de finish aan zwembad De Klomp, daarmee snelste man. Ook Jacob van der Ploeg deed mee. De voormalig nummer vier van Europa finishte zevende. Tweede vrouw Marijke Harmsma was tien minuten verwijderd van de winst. Maria Sterk zat pal achter haar. Zij die een hekel hebben aan zwemmen in open water konden ook in De Klomp zelf baantjes trekken voor een zwembad-sprint. Op dat nummer waren Bart Roemers en de als tweede totaal finishende Leonie Lubach uit Jislum. De SWF Cup (Workum, Witmarsum en Wommels) werd gewonnen door Thomas Wobma en Theresia Offringa.

Terugblik op Workum met Tiedo en Yvonna

Dat rechtvaardigt nog even terug te gaan naar 2 september toen Tiedo Tinga en zijn echtgenote Yvonna de eerste wedstrijd in Workum wonnen. Dat het echtpaar samen op het hoogste treetje stond was al weer een paar jaar geleden. Tiedo had mogelijk geluk dat Rutger Duursma lek reed bij het fietsen. Hij presteerde het nog om vijfde te worden, dankzij de snelste zwem- en fietstijd. Tiedo rekende in de finale af met Sneker triatleet Melle Plat, de derde plaats ging naar Dyan Hendriks voor de weer sterk fietsende Thomas Wobma. David van Oosten  kon zijn titel niet verdedigen. De Fries deed mee aan het WK 70.3 Ironman in Port Elizabeth en plakte er een mooie safari achteraan. Yvonna is de driekamp ook niet verleerd. Hoewel niet haar favoriete onderdeel kwam ze al als eerste uit het water. Daarna breidde ze haar voorsprong stelselmatig uit op Maria Sterk en Theresia Offringa.

Triathlon Zutphen voor Eddy Lamers en Hanneke Boon

Terug naar Wommels zaterdag. Of beter terug naar winnaar Jort van Zutphen. Via zijn achternaam maken we een sprongetje naar de zeer sfeervolle triathlon van Zutphen, zondag op de rol. Eddy Lamers is er trouw deelnemer, won ook de eerste editie van de als recreatief te boek staande triathlon. Nu was de man uit Groenlo ook de sterkte met dit keer Werner Wessels als voornaamste concurrent. Echt een bedreiging vormde de Markeloër niet. De derde plaats ging naar Kees Roosendaal uit Veenendaal. De Renkumse/Zweedse Hanneke Boon glorieerde bij de vrouwen door reeds als zesde binnen te komen. Na het zwemmen in de Vispoortgracht lag Vera Jonkmans nog op kop en was ook Cindy Brussé niet ver weg. Bij het fietsen nam Hanneke over en enige tijd lag Cindy voor op Vera. Tot de tweede loopronde werd ingezet en Vera net over een langere adem beschikte dat Cindy, die wel de masterzege boekte. De 1/16e triathlon werd gewonnen door Robin Schols uit Capelle. Meteen na hem volgde de Almeerse Iza de Waal al en feitelijk werd dit sprintje gedomineerd door de vrouwen waarvan er liefst acht in de top tien. Het snelste trio was 2.Pel met Robin, Bram en Janko.

Nijmegen loopt over van de triatleten; teamcompetities

En dan naar de drukste wedstrijd van het weekend, de Teamcompetities in de 024 Nijmegen van SportVibes. Laatste kansen op promotie, behoud dan wel degradatie. Niet de individuele tijden, maar het teambelang stond voorop. Bij alweer zo’n ogenschijnlijke maffe, maar uiteindelijk ontzettend leuke format: zwemmen, fietsen, lopen en hup meteen door voor nog eens zwemmen, fietsen en lopen. Duizend atleten in de weer alsof het één grote kermisattractie was. En dan te bedenken dat het ook nog autoloze zondag was in de stad. We beperken ons even tot de dagwedstrijd, later komen de eindstanden van alle divisies en de consequenties die dat heeft voor sommige teams wel aan bod.

1e Divisie. Snelste tijden voor Rutger Duursma (Triteam Groningen), Gjalt Panjer (Aquapoldro) en Joran Driesen (Ferro Mosae) met Challenge-man Tjardo Visser al weer op volle snelheid op vier. Bij de vrouwen klokte Kim van ’t Verlaat (TVS) sneller dan Kirsten van de Ruit (De Dolfijn) en Kims teamgenote Loena Bank. Dat gaf de volgende teamstanden: 1.Triteam Groningen; 2.TV Almere; 3.TV Weert. En bij de vrouwen: 1.TVS; 2.De Dolfijn 2; 3.FusionTeamNL.

2e Divisie Noord. Martijn Keijsers (TriMates2), teamgenoot Cornelis Scheltinga en Hugo Jan Bosscher (Triteam Groningen 2) kwamen in die volgorde binnen. Sarah-Lynn Reuver (TTvW Hof van Twente), Channah Brandsema (Hellas 4) en Lenja Witlox (Hellas 3) deden het precies zo. Belangrijker dus de teams: 1.Rogelli/TriMates 2; 2.Triteam Groningen 2; 3.Kijani 2 en bij de vrouwen: 1.Wensink-Benro/TTvW Hof van Twente met superpromotie naar de Eredivisie; 2.IZGS; 3.Hellas 4.

2e Divisie Zuid. Lorenzo Sinteur (De Zijl) met direct erna Thijs Wiggers (TriCan 2) en Ruben van Dijk (TVS’90) en bij de vrouwen Diede Diederiks (EDO Sports), Geke Kloosterziel (NSTV Trion 2) en Laura Oudenhoven (RTC). De mannen van RTC bleven goed bij elkaar en dat leverde ze de eindzege op. 2.TVS’90; 3.Movementsolutions.nl/De Zijl. Ook bij de vrouwen winst voor het Haagse RTC, voor thuisploeg NSTV Trion 2 en EDO Sports.

3e Divisie Noord. Wouter van Dijk (Tri4Friends), Marcel ten Hove (Rosiir/TTvW Hof van Twente) en Taeco Tol (TriAmi) vooraan. In teams vertaald: 1.Hellas 4; 2.De Boks 2; 3.Tri4Friends.

3e Divisie Zuid. Florian Henning (TC Maastricht); Bart Pinkse (RDG) en Nout Jansen waren de rapsten van deze serie. Florian hielp zijn team aan de vijfde winst en daarmee ook superpromotie naar de 1e Divisie. Tweede werd zondag TZC Vahalis, derde TTB 2 Bodegraven.

4e Divisie Noord. Marco Glastra (Utrechtse Heuvelrug Triteam), René Hoep (Van der Voort/Oude Veer) en Charles Helsper (wederom Utrechtse Heuvelrug) snelden naar snelle tijden en dat garandeerde als top drie bij de teams 1.Utrechtse Heuvelrug Triteam; 2.AV Heerenveen; 3.Hellas 5.

4e Divisie Zuid. Jaimy Voogt (CAV Energie), Dennis Florussen (FusionTeamNL 2) en Martin Kerkvliet (De Bollenstreek 2) oftewel in teams uitgedrukt: 1.Sportclub Kwiek; 2.De Bollenstreek 2; 3.FusionTeamNL 2. Gehuldigd werden uiteraard uitsluitend de teams. Het was een enerverend dagje sport op en langs de Spiegelwaal. Ook zaterdag al toen de Duitser Alexander Brennecke de sprint won voor Tom Havekes en Robert Straub. Voor eigen publiek won Danielle Riem de sprint bij de vrouwen. Ze was vier minuten sneller dan Marleen Meij, derde finishte Ellen Houweling. Ook op zaterdag al ruim 400 triatleten aan het vertrek.

Het is allemaal wat opsommend, maar dat krijg je met zo veel divisies, zoveel series. Een ware clubdag als afsluiting van het zevende seizoen Teamcompetities.

Tot slot een leuke foto van ETU-bestuurslid Martin Breedijk en drievoudig wereldkampioen Mario Mola in de Zoo tussen de kangoeroe’s. Het duo is inmiddels omgedoopt tot M&M.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.