Minder wedstrijden, meer tijd voor verhalen; Tamara Kuijlen wint RBR Damme – WTJ 918

WOENSDAG – Nu het aantal wedstrijden enigszins ‘opdroogt’ komen we ook weer aan andere berichten toe. Trikipedia brengt graag positief nieuws met hier en daar wel een kritische kantekening natuurlijk. In veel gevallen houden we onderwerpen waarvan we wel de details weten toch buiten de berichtgeving. Omdat een atleet daarom vraagt of omdat iets nog moet rijpen.

Kwestie Els

Mooi voorbeeld daarvan was de discussie rondom Els Visser in Maastricht. Had ze nu wel of niet voordeel behaald uit het afsnijden op een stukje zwemparcours in de Maas? Als je naar de eindtijden kijkt, zijn de verschillen overduidelijk. Els heeft die tijdwinst niet te danken aan een tikkeltje korter zwemmen. Ze lag in de voeten van de Nieuw-Zeelandse Sonia Bracegirdle, die uiteindelijk derde werd. Beiden sneden bij de boei iets of wat af. Omdat de Canadese Angela Naeth zowel in Maastricht als in Kalmar te weinig punten pakte voor kwalificatie Hawaii, is zij in de kwestie gedoken. Het voorval was ons op de dag van Maastricht al bekend en ook de nasleep erna. Bewust hebben we niet gepubliceerd in de wetenschap dat Els nog een belangrijke wedstrijd op haar programma had staan namelijk die van Almere. Wij denken dat het met een sisser afloopt. Angela zal haar terugkeer op Kona met een jaartje uitstellen en de uitslag van Maastricht blijft, anderhalve maand na dato, zoals ie is. Alistair Brownlee overkwam in Gold Coast hetzelfde, maar hij werd al direct in de wisselzone zwemmen-fietsen tot staan gehouden door de officials: DQ voor de Olympisch kampioen.

Nog belangrijker en veel heftiger dan bovenstaande kwestie was om zeker geen mededelingen te doen over Peter van Egdom. De vader van Jorik werd eerder deze maand tijdens een training geschept door een auto. Op dat moment was Jorik echter al onderweg naar het WK in Australië. Zonder in details te treden, leek het alle partijen zaak om zijn voorbereiding niet al te zeer te vertroebelen. Natuurlijk had Jorik contact met het thuisfront, maar voor ons was het een vanzelfsprekendheid dit als een privé-aangelegenheid te beschouwen. Als Trikipedia volstaan we hier met de boodschap dat we de familie Van Egdom ontzettend veel sterkte toe wensen bij het verdere herstel van Peter. En tegen alle atleten blijven we zeggen: be carefull out there!

Wat doet Ironman volgend jaar in Nederland?

Nieuwsgierig zijn we wel naar de ontwikkelingen bij organisatiebureau Extra Leisure van Emiel en Rob Frambach. Het lange wachten op een datum voor zowel de vierde Ironman Maastricht als nieuwkomer 70.3 Ironman Hoorn wordt nog niet beloond. Achter de schermen wordt druk onderhandeld met de Amerikaanse Ironman-organisatie, zo is ons verzekerd. De enige duidelijkheid is er over het Long Course Weekend in Beesel van 17 tot en met 19 mei 2019. Naar het schijnt loopt het aantal inschrijvingen lekker op, maar uiteraard delen we de zorg van veel triatleten die hun seizoensplanning willen maken. Wel/geen Hoorn? Wanneer Maastricht? Dat lijken de belangrijkste vragen, waar ook Trikipedia nu geen antwoord op heeft.

Edo en Iris in Zappsport Battle

Vrolijk nieuws komt wel van Edo van der Meer en Iris Dijkstra. Samen mochten ze via NTB-medewerkster Berteke de Jong aantreden voor de opnames van het populaire kinderprogramma Zappsport. In elke aflevering is er een Battle tussen de jongens en de meisjes in een bepaalde tak van sport. Triathlon was onlangs aan de beurt. De jongens werden gecoacht door Edo, de meiden door Iris. De presentatie is in handen van Ron Boszhardt en de razendenthousiaste Britt Dekker. Christie Brouwer was er gelukkig ook bij om alvast wat foto’s te maken. Maar zoals dat met televisieprogramma’s gaat, we verklappen niks en zeker niet de uitslag. Zodra de exacte uitzenddatum bekend is, horen jullie ervan.

Nog een beetje The Brutal

We hadden het over The Brutal gisteren, ’s werelds zwaarste triathlon. Toen dachten we nog dat de Double Brutal niet door was gegaan, maar niets is minder waar. Anthony Gerundini (vorig jaar nog winnaar van de Triple Brutal, nou ja zeg) won nu de Double in 31,5 uur. Anette Burrows was na ruim 43 uur de eerst aankomende vrouw. Vorig jaar won trouwens Jacomina Eijkelboom de Double Brutal en dat in 33.46 uur! Liefst 24 triatleten stortten zich dit jaar in het avontuur. Volgend jaar nieuwe kansen, onder meer voor Marije Dirkx begrepen we. Op de halve Brutal in Llanberis was trouwens Linda van der Ham goed voor een negende plaats in 9.38 uur. Weet je trouwens wie won? Hilary Snowdon, toevallig ook de berg in Wales die de (snelle) deelnemers als laatste te beklimmen hebben. Wat een toeval.

In het Amerikaanse Bare Lake Brawl was ook een kleine hele triathlon. Veetien deelnemers en als winnaars David Cole in 12.21.18 en Holly Balogh in exact dezelfde tijd 12.21.18. Hand in hand over de finish dus.

Triathlons Mechelen, Ieper en Damme

Drie Belgische wedstrijden waren er vorig weekend. In Mechelen wonnen Dries Matthys en Jolien Vermeylen. Sander Heemeryck en Hanne Peeters waren op topsnelheid in de sprint triathlon. Jolien deed daar nogmaals aan mee en finishte zowaar als derde. Mariska Tjeerdsma kwam op een elfde plaats binnen. De In Flanders Field triathlon te Ieper was een prooi voor Kjel de Hertog en Charlotte Deldaele. Helaas faalde de tijdregistratie door een supporter, die per ongeluk tegen de apparatuur op liep. Overmacht, maar vanwege de T3-series wel met verstrekkende gevolgen. Daar kon geen uitslag van worden opgemaakt en de vraag is nu hoe eindigt de Belgische teamcompetitie? De wedstrijd zelf blijft onverminderd mooi en alles op historische grond. Exact honderd jaar geleden werd in dit gebied zwaar gevochten en nog dagelijks wordt op 20 uur The Last Post geblazen in Ieper. De derde tri- en duathlon van België afgelopen weekend was de Halven van Damme, ook wel Clash der Titanen genoemd.

Dat laatste slaat op het gelijktijdig starten van de duatleten op land en triatleten in het water. De afstanden zijn qua tijd vergelijkbaar met elkaar en het was dit keer de duatleet, die aan het langste eind trok. Rik Thijs was heer en meester op deze lange afstand RBR. Hij noteerde als enige een sub-4 uur. Tweede en winnaar halve triathlon was de Waal Thien Do Duy. Veelvraat Seppe Odeyn liet zijn fans kiezen: du- of triathlon? Het werd het laatste met een tweede plaats als resultaat. Een bekend duo bij de vrouwen eiste de eerste twee plaatsen voor zich op: Joke Coysman en Deborah van Gossum. Derde werd daar de eerste duatlete, toevallig een Nederlandse. Tamara Kuijlen uit Anna Jacobapolder deed net even boven de 5 uur de lange afstand. Joke bleef daar ver onder, Deborah was net binnen toen Tamara aan kwam lopen. De Zeeuwse doet niet veel wedstrijden, al zien we haar wel altijd in de stratenloop in mijn dorpje Stampersgat. En die wint ze dan vaak.

Carla en Eliud

Carla van Rooijen is een ‘happy woman’. Onze triathlontopper uit Amstelveen stond gisteren oog in oog met nimenad minder dan Eliud Kipchoge, de kersverse wereldrecordhouder op de marathon. Zeg Carla, hoe kreeg je dat nou voor elkaar? ,,Haha, ja Wim. Beroepsgeheim. Nee grapje. Ik werk bij Nationale Nederlanden. Eliud zit bij het NN running team. Daar werd dinsdag een Meet&Greet georganiseerd en ik mocht er heen. Het was erg gaaf en wat kan die man inspirerend vertellen.’’

Mooie ontmoetingen van topsporters onder elkaar. Morgen weer een WTJ.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.