Twaalftal doet hele Terheijden; Leiden City Triathlon; Jony wint in Frankrijk; Mindful Tri WTJ 919

DONDERDAG – We schrijven hier wel eens over hele triathlons waar amper 20 man aan mee doet. De Amerikaanse HITS-series bijvoorbeeld of Britse races in de wilde natuur, niet eens per se de extreme exemplaren. Morgen begint in Nederland ook een relatief kleine wedstrijd over de klassieke afstand, zij het dan verdeeld over drie dagen. Het gaat om het reeds eerder aangekondigde Terheijdens (Traaise) Triathlon Weekend. Formule is duidelijk: vrijdagavond 3,8 kilometer zwemmen, zaterdag 180 kilometer fietsen, zondag 42 kilometer lopen.

Hawaii begon ook zo

De organisatie is in handen van de Stichting Triathlon Terheijden. Met een traditie van 36 jaar is triathlon een vertrouwde sport in het West-Brabantse dorp. Maar stichtingslid Ger de Peijper wilde meer. Nadat de halve er een aantal jaar terug werd geïntroduceerd, is het vanaf morgen via de Tridaagse over de volledige afstanden wellicht in de toekomst mogelijk een hele in Brabant op te zetten. Ger gelooft erin, zelf nu aan de première slechts 12 deelnemers mee doen, inclusief hemzelf. ,,Het is zover. De inschrijving is ietwat tegen gevallen. Na een recente afmelding starten we vrijdagavond 18 uur met twaalf personen, waarvan één vrouw. We registreren nu alles handmatig, dat lukt wel met zo’n kleine groep. De pastaparty zaterdag gaat gewoon door voor deelnemers en vrijwilligers.

Omdat het een select groepje is, vermelden we ze allemaal in alfabetische volgorde:
Edwin Achterberg (Nuenen),
Hanco Adriaanse (Aagtekerke),
Jan Willem Beijer (Breda),
Niels van Dijk (Etten-Leur),
Jacomina Eijkelboom (Bilthoven),
Richard Groeneberg (Terheijden),
Adwin Hoogeveen (Gemert),
Toontje de Jong (Oosterhout),
Adri Loose (Breda),
Koen van Meeuwen (Utrecht),
Ger de Peijper (Terheijden) en
David Smitz (Oosterhout).

Zo op het eerste oog allemaal doorgewinterde triatleten. Koen en Jacomina bijvoorbeeld deden vorig jaar nog de Double Brutal, waar we eerder deze week over schreven. Twaalf deelnemers dus. Anderzijds: is Hawaii ook niet zo begonnen?


Volgens Ger is alles in gereedheid om de groep een leuk sportevenement te bezorgen. ,,Zij die het rondje verkend hebben, bestempelen het als heel pittig. In elk van de 15 rondes zitten twee bruggen. En de weersverwachting, die nu wordt afgegeven maakt dat we er een flinke kluif aan zullen hebben.’’ De start is vrijdag bij Het Kopske, daar waar het voor Terheijden 36 jaar geleden allemaal begon met het eerste startschot. Zaterdag is om 7.30 uur de start van het fietsen in de Poolsedreef nabij Kapelleke. En zondag zelfde tijdstip, zelfde plek voor de marathon.

Eerste van tien City Triathlons in Leiden


Iets nieuws in Brabant, iets niets ook in Leiden. De Sleutelstad krijgt er in de zomer van 2019 een groot sportevenement bij. Op 12 juli wordt een unieke triathlon dwars door de oude binnenstad gehouden. Het gaat om een super sprint triathlon 300 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 2 kilometer hardlopen. En dat alles in de Nieuwe Rijn, over de Witte Singel en de Hooglandskerkgracht en de Burcht. Zwem- en triathlonvereniging ZVL-1886  tekent voor de organisatie samen met Stichting Sport in Beeld. Organisator Jeroen Fakkeldij heeft hoge verwachtingen van de Leiden City Triathlon. ,,De eerste triathlon die zich volledig in het centrum van een stad afspeelt. Leiden is er een hele mooie plek voor.’’
Doel is de triathlonsport onder de aandacht te brengen, maar ook Leidenaren in beweging te brengen. ,,Wie 300 meter kan zwemmen, kan eigenlijk al meedoen. Echte triathlonfietsen zijn niet per se nodig.’’ Maar ook de triathlontoppers worden uitgenodigd mee te doen. Elite triatleten en prominenten uit Leiden en omgeving worden persoonlijk uitgenodigd. De start in de Rijn is ter hoogte van de Stadsgehoorzaal en bij het stadhuis komen ze het water uit. Het evenment is op vrijdagavond vanaf 19 uur. Fakkeldij ziet de terrassen al volstromen terwijl de 360 deelnemers voorbij snellen. En Rembert Groenman van de NTB ziet Leiden als de eerste van zo’n 10 City Triathlons, die de sport binnen nu en vijf jaar gaat voortbrengen.

Nummer drie uit Tour 2010 nu triatleet in Nice


Prominent deelnemer zou oud-wielrenner Jurgen van den Broeck kunnen zijn. De vroegere Belgische hoop op een Tourzege reed als prof van 2003 tot 2017 rond. Zijn laatste ploeg was Lotto-Jumbo. Hij werd derde in de Tour de France van 2010 (schoof twee plaatsen op na dopinggevallen), vierde in 2012 en ook nog eens zesde en achtste in de Giro en Vuelta. Tijdrijden kon hij ook. Wereldkampioen junioren zelfs al en ook in latere tijdritten in de grote rondes zat hij steevast vooraan. Maar Jurgen (ver neefje van me…) stopte vorig jaar. Niet langer gemotiveerd. Nu echter wel om triathlons te gaan doen. In de 70.3 Ironman van Nice finishte Jurgen Van den Broeck op een knappe 85e plaats en twaalfde in zijn leeftijdsgroep M35 in 4.57.42 uur. ,,Het zwemmen gaat me goed af. Eigenlijk had ik het fietsen onderschat (Jurgen reed de 35e fietstijd, WvdB). Het verbaast me trouwens hoe snel die toppers fietsen. Ik steek niet weg dat deze prestatie inspirerend werkt. Een volledige triathlon is nu het volgende doel.’’

Goed eten Jaroslav


Hele triathlons heeft de Duitse triatleet Jaroslav Bobrowski al achter de kiezen. Letterlijk haast. Het speciale dieet waar de Duitse triatleet Jaroslav Bobrowski zijn Ironmans mee doet is ons wel bekend. Twintig uur niet eten, waarna het tijd is voor een maaltje, liefst in de favoriete all you can eat sushitent in het Beierse Landshut, woonplaats van de 30-jarige ex-bodybuilder. ,,Ik eet dan tot ik vol zit’’ De forse Duitser stampt dan behoorlijk wat naar binnen. 100 bordjes met sushigerechten is niks. Om vervolgens de 15,90 euro af te rekenen. Het werd de eigenaar wat te gortig. ,,Hij eet voor vijf mensen.’’ Om Jaroslav vervolgens te vertellen hij niet meer welkom is. Het verhaal werd opgetekend door Bild en heeft inmiddels alle media inclusief De Telegraaf gehaald. Jarsolaw was dit jaar in de Ironman Zwitserland goed voor een tijd van 11.32 uur. Ja, daar moet je goed bij eten.

Jony en Thomas goed bezig in Saint Pierre la Mer


We waren uit het weekend nog de Franse finale van clubs triathlons vergeten. Net als in Nijmegen stond alles behalve de allerhoogste klasse aan de start. Bij de D3 vrouwen droeg Jony Heerink meer dan haar steentje bij aan het teamsucces van Les Tritons Meldois. De nationaal kampioene won de sprint triathlon in Saint Pierre la Mer. Jony klopte de Italiaanse Carlotta Missaglia en teamgenote Kristina Ziemons. Promotie met haar team naar D2 is een feit. Charlotte Morel won die D2-klasse. Bij de mannen D3 was Thomas Cremers actief. De neosenior uit Elst komt uit voor Us Palaiseau Triathlon en finishte hier negende. Winnaar was de Fransman Baptiste Passemard. De hogere D2-divisie werd gewonnen door Arthur Forissier.

Mind your Tri


Tot slot. Er gebeuren de meest vreselijke dingen in de wereld, die nauwelijks te bevatten zijn. Neem vandaag het drama in Oss. Het leven is vluchtig en plaats voor rust is er nauwelijks. In dat opzicht was het goed dat in het Flevopark afgelopen zaterdag de eerste en enige Mindful Triathlon ter wereld gehouden werd: vijf kilometer lopen, anderhalf uur yogaën een half uur mediteren. De Duitse organisatie Wanderlust 108 zette het evenement in Amstrdam neer. Ook in andere Europese steden komen Mindful Triathlons. Voor wie zich eens niet wil inspannen op de geijkte drie onderdelen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.