Previews op World Cup, ETU Cup, EK, IM Italië, triathlons Lille, Zwolle en Alphen – WTJ 920

VRIJDAG – Er komt toch weer een goed gevuld triathlonweekend aan. Met een Europees kampioenschap, de battle tussen de beste teams uit België en Nederland, ETU- en World Cup en nog veel Ironman-spul.

Stijn en Finn in Turkije

En dan is er ook nog de uit Nederlandse mensen geboren triathlon in het Turkse Alanya. Inmiddels staan de Turken al lang en breed op eigen benen en zijn er afwisselend ETU en World Cups. De badplaats biedt zondag vooral Europese deelnemers weer een kans zich in de kijker te sporten. Van Nederlandse zijde doen Stijn Jansen en Finn Timmermans mee. Ook de ETU Junior Cup strijkt neer aan de Turkse rivièra voor alweer de 27e editie, die in het verleden gewonnen werd door onder meer Dennis Looze en drie keer Rachel Klamer (tevens Europese titelstrijd).

World Cup Weihai met Menno, Donald en Kirsten

Iets verder van huis zijn Menno Koolhaas, Donald Hillebregt en Kirsten Nuyes. Geen van drieën waren in Gold Coast actief, maar zaterdag doen ze wel mee aan de World Cup wedstrijd in het Chinese Weihai. Moeilijk te zeggen wat hun kansen zijn. Menno kwam goed uit de ETU-cup race in Valencia, Donald wisselde goede met minder goede resultaten af en Kirsten kan hier mogelijk voor een verrassing zorgen. Al is ook een World Cup altijd op behoorlijk niveau en zijn er genoeg vrouwen die wel een vliegticket Gold Coast-Weihai hebben geboekt om deze wedstrijd te kunnen doen.

EK Madrid met Dirk en Miriam; met Martijn en met…de tenniszusjes Loomans

Het Europees kampioenschap lange afstand triathlon stond ook nog op de rol. De laatste zes jaar werkt de Challenge Family samen met de ETU om het EK te organiseren. In 2014 en 2017 en dus ook volgend jaar is Almere het strijdtoneel. In de tussenliggende jaren wordt een andere locatie uitgekozen, zoals zondag Madrid. Het is de tweede Challenge in de Spaanse hoofdstad. Dirk Wijnalda pakte vrijdag gewoon de trein vanuit Utrecht naar Schiphol om vervolgens in Madrid uit te komen. De routinier is zeker niet kansloos voor de medailles. Andrej Vistica, Timothy van Houtem en een pak vol Spanjaarden zijn z’n tegenstanders. Sterker bezet – in elk geval internationaler – lijkt de vrouwenrace met Miriam van Reijen, maar ook met Alexandra Tondeur, Eva Wutti en Laura Siddall. Titelverdedigers Joe Skipper en Yvonne van Vlerken laten het EK lopen. Ook voor lange afstands atleten geldt dat ze keuzes moeten maken en er nadert zoiets als een wedstrijdje op Hawaii. Bij de agegroupers is onze enige Nederlandse vertegenwoordiger Martijn Keijsers.

De open serie bevat nog een aantal Nederlanders: TVB-er René van der Sijde en de zusjes Jeltje en Janneke Loomans. In de tenniswereld is Jeltje geen onbekende. Ze speelde op hoog niveau, ging zelfs nog naar de USA om zich daar verder te bekwamen. Hawaii-ganger Jeroen Gijzen is een goede vriend van de Loomansen. ,,Jeltje is weer terug uit de States en traint en ondersteunt nu jonge tennistalenten. Met Janneke zeil ik wel eens, maar dat staat vanwege Hawaii op een laag pitje.’’ Jeroen zegt dat we rekening moeten houden met deze gedreven sportvrouwen. ,,Overal waar ze aan beginnen, gaat het gelijk goed. Het wordt hun eerste hele.’’ We zijn zeer benieuwd.

37 Nederlanders in Ironman Emilia Romagna

Concurrentie heeft Madrid zaterdag bijvoorbeeld van de Ironman Emilia Romagna. De Italiaanse wedstrijd is ook aan de tweede editie toe. Maar met namen als Andi Boecherer, Alberto Casadei en onze eigen Martijn Dekker en Stefan Overmars lijkt de bezetting iets sterker. Camilla Pedersen en Daniela Sämmler lijken favorietes bij de vrouwen. In totaal 35 Nederlandse agegroupers storten zich in het avontuur. Onder hen Frysman Karla Schipper, Haitske Overbeek, Guido Kwakkel en twee Hawaii-gangers van vorig jaar Anton Smit en Huib van Engelen. Mark Schoonhoven doet er z’n 27e hele. Ironman heeft ook vijf 70.3 Ironmans op stapel staan, waarvan twee in Europa: Weymouth UK en Köper, de nieuwe race in Slovenië.

Battle met de Teams

De Trille staat voor de triathlon in het Belgische Lille. Zondag is daar de finale van de T3-series, teamcompetitie. Tevens staat het Belgisch kampioenschap Mixed Relay op het programma en voor Nederlandse teams is de Battle een interessante. Om 14.30 uur komen de beste Nederlandse tegen de beste Belgische teams uit. Alles speelt zich af op recreatiedomein De Lilse Bergen. Afsluiten doen onze zuiderburen met een grote barbecue waarop meteen het nieuwe concept T3-series 2019 wordt ontvouwd. T3 staat gelijk aan onze Eredivisie.

Zwolle is er klaar voor

Daarom maar gelijk naar ons land, want dat de FysioZwolle triathlon in samenwerking met Triade zit altijd aan de staart van het seizoen. Dit jaar geen NK paratriathlon, zoals de voorbije jaren het geval was. Rotterdam huisvestte dat NK al in begin juni. Wel doen er parateams mee. Zwolle opent om 10 uur met de 1/8e recreatieve serie, een jeugdserie is er ook. De twee kwart series gaan om 11.45 uur en 12.15 uur de Milligerplas in. Het strandhuis aldaar is de spil van het evenement. De plas ligt ten noorden van de Overijsselse hoofdstad richting Hasselt. Daar gaat ook het fietsen heen, lopend gaan de deelnemers rondom de plas om weer te finishen bij het strandhuis. Het bestuur zoekt nog aanvulling en ook vrijwilligers blijven welkom. Titelverdedigers Han Peter Lucas en Sarah Lynn Reuver kunnen dat nog niet doen: zij doen weer mee.

Alphen is op temperatuur voor 4e editie

Zondag is dan de 4e Triathlon van Alphen. De Zegerplas is nog altijd lekker warm: 22,5 graden. Of de buitentemperatuur dat ook haalt, is zeer de vraag. De sprint afstand opent de sportdag om 9.30 uur, anderhalf uur later gevolgd door de vrouwen en teams. De mannen nemen de derde serie om 11.10 uur. De start is vanaf het strandje naast de T-steiger. Fietsen is langs de Oude Rijn richtings Zwammerdam en zo in een rechthoek weer terug naar Alphen aan de Rijn, meer specifiek sportpark Zegersloot. De vorige winnaars Erik-Simon Strijk en Tessa Kortekaas hebben het even te druk met voorbereidingen op respectievelijk Barcelona en Hawaii. Koen Hijman, Pascal Valentijn, Tanya ten Velden en Maaike Vooren zijn enkele van de favorieten.

De fietstocht van Ruud met steun van Uxio

Alphen is een wedstrijd waar official Ruud Overes regelmatig jureerde. Ruud is inmiddels al een heel eind gevorderd met zijn monstertocht in de ligfiets om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor Parkinson, wat hem zelf ook is overkomen. Het werkwoord ‘lijden’ gebruiken we bewust niet, want Ruud geniet met volle teugen van zijn reis door Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Albanië en eindpunt Athene. Dat nadert hij nu met rasse schreden. Tussendoor stuurde Ruud ons al weer enige tijd geleden een appje toen de Spaanse toptriatleet Uxio Abuin hem een berichtje stuurde als steun aan de fietsende Parkinson-man. Dat deed Uxio ergens aan de andere kant van de wereld, want als proftriatleet reist hij de aardbol rond. Aanleiding voor het appje van de Spanjaard was dat Ruud eerder in het hotel van Uxio’s moeder in Galicië logeerde. Mooi hoe de triathlonwereld elkaar steunt.

Ieder fijn en sportief weekend en hou ons op de hoogte met tri-nieuwtjes. We smullen ervan.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.