De DQ van Els Visser en de reactie’s van Yvonne, Tessa en Anne

Het blijft de gemoederen in de triathlonwereld bezig houden; de diskwalificatie van Els Visser in  de Ironman Maastricht,geruime tijd na de wedstrijd i.v.m. afkorten van het parcours. Heel veel reactie’s ,  emoties en ongeloof en alleen maar verliezers. De beelden van het afkorten:

 

 

Eric van der Linden bracht het als volgt in beeld:

 

 

Onduidelijk zal altijd blijven hoe veel voordeel Els Visser, onbedoeld , heeft gekregen en hoe de wedstrijd anders had kunnen verlopen.

Het was Angela Naeth die het initiatief nam om dit protest in te dienen in samenspraak met Katja Konschak en Haley Churay, de nummers 4 , 5 en 6. Door dit gewonnen protest is Naeth nu gerechtigd om alsnog in Kona te starten.

De uitslag bij de dames Pro’s is nu voorlopig als volgt:
1 Yvonne van Vlerken
2 Katja Konschak
3 Angela Naeth
4 Haley Chura
5 Pleunie Hooijman

De uitslag bij het NK lange afstand, na deze uitspraak:
1 Yvonne van Vlerken
2 Tessa Kortekaas
3 Anne Zijderveld

Wij spraken deze dagen met de betrokken Nederlandse dames.

Yvonne van Vlerken; Ik vind het enorm lullig voor Els, ik heb geweigerd aan het protest mee te doen, toen ik werd benaderd door Angela, zo steek ik niet in elkaar. Els heeft een fout gemaakt, waarschijnlijk door onervarenheid. Toen we over de brug richting start liepen, was duidelijk te zien hoe het parcours afgewerkt moest worden. Tijdens het inzwemmen zijn de meeste triatletes, waaronder ik, juist expres naar de boeien aan het einde van het zwemparcours toe gezwommen om ter plaatse de zaak te bekijken. Ook tijdens de Pro briefing is het zwemparcours heel duidelijk uitgelegd. Tijdens het zwemmen heb  ik wel 10 x extra gekeken, waar ik in de wedstrijd lag en hoe ik de boeien moest ronden. Steeds zag ik Els voor me, zij zwemt namelijk in hetzelfde Huub speedsuit , dus kon ik haar steeds zien. Plots was ik haar kwijt. Ze is blijkbaar “blind” achter Sonia Bricegirdle aan gezwommen. Een achterstand, groter als vooraf ingeschat op je concurrentie doet mentaal wat met je als atlete in zo’n belangrijke wedstrijd, op zo’n moment gaat er heel wat door mijn koppie. Het maakt heel wat verschil of je op 30 seconden  of 1.46 achter je concurrent uit het water stapt, ook tussen je oren. Het had absoluut een andere wedstrijd kunnen worden, als ik dichter bij Els het water had kunnen verlaten. Ik wil een wedstrijd op deze manier niet winnen, maar de regels van Ironman zijn heel duidelijk. Nogmaals, ik heb niet mee willen werken aan dit protest, maar vergeet niet; wij zijn professionals, het is ons werk en er is veel geld mee gemoeid. Het blijft vreemd dat de jury van de NTB ter plaatse niet heeft ingegrepen op de wedstrijddag  of de dag later. Zij moeten het afkorten van het parcours door Sonia en Els ook hebben gezien. Het is niet de eerste keer dat er uit de top van de wedstrijd atleten zijn gediskwalificeerd door de Ironman-organisatie;  IM Busselton 70.3  dit jaar werd de top 3 uit de uitslag geschrapt, vanwege afsnijden van het parcours.

Tessa Kortekaas: Ik ben dol op mosterd, maar niet na de maaltijd. Uiteraard heeft Els dit niet met opzet gedaan en is het vooral een aandachtspunt voor de organisatie om hier meer attent op te handelen. Het is sneu voor haar, ze heeft haar feestje gevierd en mag het nu weer inleveren. En het is sneu voor Yvonne en Anne, zij hadden een groter feestje mogen vieren. Uiteraard ben ik blij en trots om mezelf tweede dame van Nederland op de lange afstand te mogen noemen, maar mijn feest was sowieso al compleet toen ik de finishlijn passeerde.

Anne Zijderveld: Wat moet ik nu met de uitslag? Nou ja, ik kan er niet eens blij mee zijn. Ik heb altijd gezegd dat ik  zo niet een medaille  wil hebben na de geweldige prestatie van Els die dag. Ik vind deze manier van protest indienen een vorm van vals spelen. Els had op de dag zelf al toegegeven dat ze met zwemmen per ongeluk had afgesneden. En er is nooit ingegrepen. We zullen er wel niet meer achter komen en hoop dat alle partijen hier hun les uit hebben gehaald.

We begrijpen dat Els Visser zich voorlopig , gaande de mogelijke vervolgprocedures slechts houdt bij een verklaring en zich verder over deze zaak niet persoonlijk uit laat:

Dear supporters,

Yesterday evening I received notice of my disqualification from Ironman Maastricht. 
As you can imagine this news affected me emotionally, and I would like to give a short statement to you about this situation.

I am aware that I missed the buoy during the race. However we as athletes have to obey the instructions on course and that’s what I did. The buoy I missed was a result of being directed this way by one of the people from the organization. This makes the situation feel very unfair to me.

Together with my team we are debating internally how to proceed. Will keep you posted.

Thank you for all your support and kind messages.

Best, 
Els

Tenslotte : het regelement van Ironman:
IRONMAN Competition Rule 2.01(m): Follow the prescribed course. It is the athlete’s responsibility to know the course. Athletes must cover the prescribed course in its entirety. Failure to do so will result in a disqualification.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.