Dirk zesde, Miriam achtste op EK Madrid; Natte primeur Terheijden; Alphen; Alanya – WTJ 922

ZONDAG – Wat later dan gebruikelijk, maar er zijn ook zondagen waarop niet alles om triathlon hoeft te draaien. Hoewel? Op de jaarlijkse Veerke-dag van de organisatie van Oud Gastel, waar ik ook deel van uitmaak, ging het natuurlijk toch vaak genoeg over triathlon. We namen afscheid van Fred Lambregts en oud-voorzitter Frank Hopstaken, twee noeste werkers binnen het bestuur. We zijn ze niet kwijt, ze blijven vrijwilliger. Dat is gelukkig de basis van deze en tal van organisaties, die het steeds weer aandurven een evenement – groot of klein – neer te zetten.

Timothy maakt favorietenrol waar op EK; brons voor Martijn

Het was de dag van het Europees kampioenschap lange afstand triathlon. Plaats van handeling: Madrid. De Challenge organisatie. Een EK waar – met alle respect – de grote namen ontbraken. Inherent aan de drukke kalender. Wie niet mee doet, telt niet mee. En Timothy van Houtem en Laura Siddall zijn twee goede kampioenen, waar niets op af te dingen valt. De Belg al helemaal niet,. Hij was souverein op dit EK na een uitgelezen fiets- en ook looponderdeel. Ondanks de vele Belgische lange afstands vedetten was het toch pas de vierde keer dat een Zuiderbuur de Europese titel LD wist te pakken. Gerrit Schellens (2004 en 2005) en Frederik van Lierde (2007) gingen Timothy voor. Met zes minuten voorsprong begon de 33-jarige triatleet uit Roosdaal aan de marathon, zijn specialiteit. Daarop liep hij almaar uit op de laatst overgebleven Spaanse concurrentie. Net als vorig jaar won Timothy de Challenge Madrid, maar nu dus gekoppeld aan de Europese titel.

Zijn eindtijd was 9.00.13 hetgeen veel zegt over de zwaarte van het parcours. Waarschijnlijk was de Belg wel onder de negen uur gebleven als hij dieper had moeten gaan, maar debutant Pablo Gonzalez Dapena (snelste zwemmer) de Deen Morten Brammer Olesen en de snelste loper van het veld Carlos Aznar  Gallego moesten liefst 23 respectievelijk 26 en 26 minuten toegeven. Voor Dirk Wijnalda zat het venijn ‘m weer in de staart. Maar in zijn derde hele triathlon in zeven weken was ook de Bunniker triatleet na afloop gesloopt. Evengoed staat zesde van Europa toch weer mooi op Dirks cv. Met 9.50 uur als eindtijd zat ook Dirk ver boven zijn gemiddelde snelheid op dit soort wedstrijden, maar dat gold voor alle triatleten. P.r.’s werden niet gebroken. Als een verrassing kwam de zege van Van Houtem zeker niet. Een paar jaar terug was hij al eens beste Belg op Hawaii, hij won hier vorig jaar (toen nog in een snelle 8.33) en was ook in de Belman al eens de beste. Blessures aan schaambeen en knie wierpen hem echter ook wel eens terug, waardoor Timothy vaak terug moest knokken. In de agegroupers scoorde Martijn Keijsers bij de M40 een bijzondere fraaie derde plaats, exact een half uur na de Spanjaard Antonio José Perez Narciso.

Zware hele voor Miriam, Loomans-zusjes goud en zilver

De vrouwenrace werd na de natte ouverture van Margie Santimaria overgenomen door de favorietes Eva Wutti, Alexandra Tondeur en Laura Siddall. De Britse nam in de tweede fietshelft het heft in handen en legde daar de basis voor haar eerste Europese titel. Laura is daarmee opvolgster van Yvonne van Vlerken, die vorig jaar in Almere nog tot beste triatlete van Europa gekroond werd. Alexandra Tondeur drong nog wel aan, maar echtin gevaar kwam Laura’s zege nooit. Met naast goud voor Timothy ook het zilver voor Alexandra kon België terugzien op een geslaagd EK. Lisa Roberts snelde op de marathon nog voorbij de Oostenrijkse Eva Wutti. Die moest zich troosten met de bronzen plak op het EK, omdat Lisa immers voor USA uitkomt. Zwaar was de wedstrijd ook voor Miriam van Reijen, die tien minuten verlies incasseerde bij het zwemmen, hetgeen na het fietsen was opgelopen tot liefst een uur en tien minuten. Daar kon zelfs een redelijke marathon (3.30 uur) geen verandering meer in brengen. De Amsterdamse debuteerde op het EK Long Distance met een achtste plaats. Zoals vrijdag aangekondigd maakten de zusjes Loomans hun debuut op de hele. Met een toptennis en zeilachtergrond weerden de meiden zich kranig. Janneke werd vijftiende, oud-juniorenkampioene tennis Jeltje was goed voor een vijftiende plaats. Maar er is meer. In de F25 categorie mag Janneke Loomans zich aan Almere 2019 Europees kampioene noemen en zusje Jeltje vice-Europees kampioene. Bijzonder knap.

De Nederlanders in Challenge Madrid/EK Long Distance:

6.Dirk Wijnalda 9.50.22

22.Martijn Keijsers 11.02.33 (3e M40)

179.René van der Sijde 15.17.45 (35e M45)

V:

8.Miriam van Reijen 11.38.47
15.Janneke Loomans 12.49.06 (1e F25)

19.Jeltje Loomans 13.45.20 (2e F25)

 

Brabants ‘hele’ voor herhaling vatbaar: David en Jacomina winnen ‘m

Van een grote hele triathlon in Madrid naar een kleintje in het Brabantse Terheijden. Bovendien geen eendaags maar een driedaagse hele. Het Terheijdens Triathlon Weekend was een zware beproeving met veel regen, kou, wind. Kortom alles wat zo’n eerste editie heroïsch maakt, waardoor het volgend jaar meteen een bucketlist-dingetje wordt. Afijn, de kop is er af. De primeur werd gewonnen door David Smitz, de 42-jarige Belg woonachtig in Brabants Oosterhout waar hij zijn tandartspraktijk Kiesz heeft.

Vrijdagavond was het nog Niels van Dijk van TVB die als snelste de 3,8 kilometer zwemmen aflegde. Niels, op het NK Veenendaal hekkensluiter van het veld, was klaar in 55.58 minuten en daarmee vijf minuten eerder uit het nat. David was daar tweede en Jacomina Eijkelboom, enige vrouw, kwam toen al als derde aan de kant. Adri Loose sloot de rij van twaalf deelnemers met een tijd van 1.43 uur. Op dag twee was David al de betere fietser, maar bleef Niels nog in zijn kielzog. Op de marathon kwam Koen van Meeuwen nog opzetten, maar David Smitz bezorgde zijn vaderland België zondag al de tweede ‘grote’ zege. Zijn eindtijd: 9.12.41. Koen tweede, Niels derde en Jacomina als enige vrouw al op een zesde plaats totaal. Hierbij de resultaten van het eerste Terheijden Triathlon Weekend. Twee atleten vielen uit.

1.David Smitz (Bel) 9.12.41

2.Koen van Meeuwen 9.58.10

3.Niels van Dijk 10.04.58

4.Hanco Adriaanse 10.20.25

5.Richard Groenenberg 10.39.59

6.Toontje de Jongh 11.05.16

7.Ger de Peijper 11.49.55

8.Adri Loose 12.16.16

V:

1.Jacomina Eijkelboom 10.47.07

Ger de Peijper, organisator en zelf deelnemer, is van plan een vervolg te geven aan het TTW. Ondanks de barre weersomstandigheden spreekt de organisatie van een geslaagde eerste uitgave.

 

Alphen voor Koen en Maaike

 

Alvast melden dat Koen Hijman en Maaike Vooren de kwart triathlon in het eveneens door- en doornatte Alphen aan den Rijn gewonnen hebben. De sprint afstand ging naar Jeroen van der Liende, die de gebroeders Pet klopte en naar Mandy Verbakel.

 

ETU Cup Alanya geen succes voor Nederlands duo

 

Dan naar de ETU Cup in het Turkse Alanya. Geen Nederlandse successen, zoals in het verleden wel het geval was. Stijn Jansen stapte bij het fietsen uit, Finn Timmermans kwam op de 42e plaats binnen, een kwartier na de Zwitserse winnaar Max Studer. Die gaf met een sterke 10 kiometer de Spanjaard Roberto Sanchez Mantecon en de Brit Grant Sheldon het nakijken. Aan de wedstrijd deden 57 pro’s mee. De vrouwenwedstrijd was haast logischerwijs voor topfavoriete Yuliya Yelistratova uit de Oekraïne. ‘Mooie Yuliya’ ondervond de meeste tegenstand van de verrassend sterke Poolse Roksana Slupek. Derde werd de française Emmie Charayron. Emmie werd ooit getraind door haar Nederlandse plaatsgenoot Nick Marijnissen. In 2009 klopte ze Rachel Klamer nog, maar in haar verdere ontwikkeling naar de wereldtop is Emmie blijven steken. Wetsuits hoef je naar de Turkse badplaats niet mee te nemen. Met een watertemperatuur van 29,6 graden en een buitentemperatuur van 33 graden is deze ETU-Cup toch licht jaloersmakend nu.

 

Maar ach, hadden we een mooie zomer of niet? Dachten wij ook, geen gemopper nu. Jammer voor die wedstrijden in de regen, maar ook dat ondervindt elke organisatie wel eens. De Veerkedag werd daarom een binnenspelletjesdag. Met een zelfgemaakt triathlon-bordspel….

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.