DNF Martijn in Italiaanse Ironman; World Cup Weihai; Zwolle voor Matthijs en Sarah-Lynn – WTJ 921


ZATERDAG – Tussen alle commotie van Els Visser wordt er ook gewoon gesport deze zaterdag. We brengen alvast de eerste wedstrijden van 22 september. De Ironman Emilia-Romagna is gewonnen door Andi Boecherer in een snelle 8.01.50 uur. Een volledig Duits podium in Italië, want Michael Ruenz en Julian Mutterer zijn ook oosterburen. De Italiaanse toppers stelden teleur. Helaas ook geen finish voor Martijn Dekker, die graag zijn seizoen nog enige glans had gegeven. Het mocht niet zo zijn voor de Limburger. Stefan Overmars stond wel op de startlijst, maar een derde hele in korte tijd was ook voor hem net even te veel van het goede.

Zanardi is sneller dan Jetze Plat


Bij de vrouwen won favoriete Daniela Sammler. Ook zij in een mooie tijd van 9.05 uur. Bij de vrouwen bleef de Duitse overmacht beperkt tot de winnares. Tweede werd de Hongaarse Gabriella Zelinka en derde de Oostenrijkse Bianca Steurer. Fenomenaal was de prestatie van de Italiaanse para-triatleet Alessandro Zanardi, die de afstanden aflegden in 8.26.06 uur, daarmee ruim een kwartier sneller dan Jetze Plat vorig jaar op Hawaii. Jammergenoeg komen beide grootmeesters elkaar maar zelden tegen in de triathlons, wat zou dat een spannend duel opleveren. Zanardi is natuurlijk alom bekend uit zijn carrière als autocoureur. Hij reed 42 Formule 1-races, maar zijn grootste succes was in Amerika waar hij tweemaal de Indy Cars won. In 2001 verloor hij na een crash beide benen. Later werd hij handbiker en ook triatleet met ook in deze sporttak gigantische successen. Kroon op het werk is vandaag de officieuze wereldbesttijd voor paratriatleten op de Ironman. De gigant uit Bologna was vandaag ook alle agegroupers de baas.

Haitske wint

Nederlandse successen waren er bij de agegroupers wel. Haitske Overbeek finishte als vierde van alle agegroupers en won daarmee het F40-klassement en dat alles nog net binnen de 10 uur: 9.59.58 uur. Wat een timing voor de in Luxemburg woonachtige Nederlandse, die volgend jaar op herhaling mag op Hawaii.

Nederlanders in middenmoot op World Cup China

Gustav Iden won de World Cup in het Chinese Weihai. Weer een Noors succes erbij. De Spanjaard Antonio Serrat Seoane kwam 15 tellen later als tweede binnen, brons ging naar de Brit Alex Yee. Het was de eerste World Cup na het WK. Vijf minuen na Iden kwam Menno Koolhaas als 32e binnen, Donald Hillebregt volgde anderhalve minuut later als 36e. In totaal 57 triatleten deden mee. De Amerikanen hadden onze hint van vorige week goed begrepen. Wie goed wil zijn, moet Taylor van voren heten. De Chinese wereldbeker werd bij de vrouwen gewonnen door Taylor Spivey. Elf seconden later was ook de Italiaanse Annamaria Mazzetti klaar met deze Olympische afstandsrace. Spanje keert met zilver en brons naar huis: de Spaanse Miriam Casillas Garcia eindigde derde. Het warme zwemwater zonder wetsuit was wellicht niet voordelig voor Kirsten Nuyes, die in het verdere wedstrijdverloop geen vuist meer kon maken. De Putse triatlete finisht 29e. Goede middenmoters alledrie, maar ze maakten voor meer dan dat de verre reis naar China. Maar dat geldt voor nog veel meer triatleten natuurlijk. Marten van Riel, vorige week nog de ster van het WK, werd nu redelijk anoniem 23e bijvoorbeeld.

Matthijs herovert titel in Zwolle, Sarah-Lynn al aan 9e zege toe


In de Fysiotriathlon van Zwolle heroverde oud-Zwollenaar Matthijs Kunzel zijn overwinning van twee jaar terug op titelverdediger Han Peter Lucas. Zo’n 2.20 minuut voorsprong had Han Peter nog op Matthijs bij het ingaan van het lopen. Maar de Noord-Hollander snelde beheerst naar een sub-37 er en bleef Han Peter daarmee twintig seconden voor. Patrick van Beek werd derde. Casper Kwakkel was de snelste zwemmen, in de einduitslag komt hij als vijfde voor. Net voor hem finishte master Rinse van den Ouweelen.

Winnares bij de vrouwen was topfavoriete Sarah-Lynn Reuver, die er met negen zeges een perfect seizoen op na houdt. S-L werd dertiende in totaal, volgend jaar zien we ze in actie in de Eredivisie. Geen enkele spanning in die wedstrijd, want twaalf minuten later volgde pas Aafke Willemsen en liest achttien minuten waren verstreken vooraleer Liesbeh Kemkers zich bij de finish meldde. Ruben Slot en Marije Dankelman (4e totaal) waren superieur op de 1/8e triathlon. Ruben, Marije en Elianne Huitema kwamen in die volgorde als eersten uit het water. Bij de mannen kwamen Jordi Fuhler en Joris van Dijk aansluiten bij de prijsuitreiking. Na Marije en Elianne was Kimbrley Kok de verrassend sterke nummer drie. De mini werd gewonnen door Alex van Buttingha Wichers en Aniek Mars. Beste parateam was Vogellanden 1.
Later de rest en dan ook alle finishers in Emilio-Romagna.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.