Strijd der Lage Landen in Lille; Kijani wint; Koen en Maaike in Alphen; Franciska in Slovenië – WTJ 923

MAANDAG – Een noviteit, die zeker voor herhaling vatbaar is. En dan beurtelings in beide landen. De krachtenbundeling van Eredivisie Teamcompetities en T3-Series resulteerde zondag in een natte, maar wel spannende Battle van de Lage Landen. Holland-België, we smulden er vroeger van in de voetballerij. Nu bestaat het ook in de triathlon. En hoewel onze landgenoten regelmatig hun meerdere moeten erkennen in de zuiderburen, ging de strijd in Lille gelijk op. Bovendien is er een gezonde kruisbestuiving van Belgische triatleten in Nederlandse dienst en omgekeerd.

Squadra geklopt door TRIGT

Zo wonnen de Kijani’s het vrouwenklassement en waren het de mannen van het Doornikse TRIGT 1 (niet vernoemd naar Rik), die de Belgen de zege bezorgden. Het team bestond uuit Peter Denteneer, Erwin Vanderplancke en Christophe de Keyser. Onze landskampioenen Squadra Eindhoven volgden kort daarna, al bestond ook dat team uit twee Belgen – Jonathan Wayaffe en Tim van Hemel – en was het de uit Australië ingevlogen Marco van der Stel, die 16 seconcen na TRIGT als tweede de 3x 300 Z/5 F/1,5 L-triathlon beëindigden. KTT Zamaro Wilier 1 finishte derde. Dat brons hadden ze beslist ook te danken aan een sterk optreden van Marco Akershoek, snelste slotloper van de dag. Squadra begon rustig als vierde, maar schoof langzaam op naar het zilver. De winst van TRIGT bezorgde het team ook de eindzege in de T3-series. In The Battle of the Lowlands duurde het even vooraleer het volgende Nederlandse drietal binnen kwam. De mannen van Rogelli/TriMates (Pim Venderbosch, Joey van ’t Verlaat, Koen de Leeuw evenens straigt from the Gold Coast) finishten als elfde, TC Twente (Jan-Roelff Heerssema, Yannic Stollenwerk en Bert van Veen) werd zestiende en VISMA/TriCan (Youri Keulen, Lars van der Knaap, Tom Havekes) 21e. TTW (Daan en Tim Jacobs en Tim den Braber) kwamen op een 24e plaats binnen, Hellas (Cesar Beilo, Sjoerd Veltman, Coen Smiers) was het 25e team en Cerberus (Wesley Mols, Roel en Rob Kwaaitaal) 35e. Jardy van den Heuvel zat in het als 13e gefinishte SMO 2-team en Omar Brons in SOLID 1 op een 22e plek.

Kijani-triatletes geven een fraai slot aan seizoen

De Nederlandse vrouwen konden dat recht trekken. Of maakten gelijk, zo u wilt. Niet de Nederlandse kampioenen van Ferro Mosae deden dat, maar het verrassend sterke Kijani. De formatie uit Beesd zette Eva Cornelisse, Inge Heus en Jeanine Kocken in. Met name de Limburgse gaf de doorslag, aan het einde van het seizoen kon Jeanine eindelijk weer voluit gaan. TC Twente stuurde Marije Dankelman, Sophie Lingelbach en Deborah Wissink naar de Belgische Kempen. Ze keerden terug met een prachtige tweede plaats, Tribe redde de Vlaamse eer met Hanne Peeters, Kiara Lenaertze en Jolein Vandemoortele op een derde plaats. Slechts drie tellen kwam Ferro Mosae tekort voor een plekje op het podium, een kleine teleurstelling voor het Limburgse trio met Anna Witteveen, Sarissa de Vries en Sophie van der Most. Vijfde finishte Challenge/TV Almere (Silke de Wolde, Romy Spoelder en Maaike Telkamp) en zevende kwamen de vrouwen van TTW uit Weesp met Julia de Leeuw, Paula van der Pouw en Dirkje Lebouille.

Mixed Relay met een sterke Marco Akershoek

Omdat het seizoen op z’n eind loopt, maakten sommige triatleten er maar een dubbel zondagprogramma van. Bijna twee uur na The Battle stond immers nog het Belgisch kampioenschap Mixed Relay op het menu van Trille (triathlon Lille). ATRIAC Antwerpen trok aan het langste eind met Alexis Krug, Dieter Boeye, Jolein Vermeylen en Laura Swannet). Tribe-Top einidgde tweede en het brons ging naar KTT Zamaro met opnieuw Marco Akershoek in actie, maar ook de junioren nummer negen van de wereld Quinty Schoens. Jarne Verhaege en Xenia Luxem maakten het kwartet compleet. Vijfde werd dan 185-Sportoase met Niek Heldoorn o.a. Een knappe zevende plaats (op 22 teams) was er voor het samengestelde team Jong Oranje. Verantwoordelijk daarvoor waren Niels van Lanen, Mischa Hermans, Luna de Bruin en Tamar Veltman, slechts vijf minuten achter de winnaars. Ruben Martens zat in het team WTT 1, dat zestiende eindigde. De individuele triathlon van Lille werd gewonnen door Sander Heemeryck en Lotte de Vet. Natte bedoening dus en zeker met de stukken zachte ondergrond op de Lilse Bergen leek het crossloop-seizoen haast begonnen.

Triathlon Alphen deels gestaakt

Van de recreatieplas de Lilse Bergen naar de Zegerplas in Alphen. De vierde editie van TC Alphen alweer. Was het in Vlaanderen nat, maar toch ook weer niet zo heel slecht, in Alphen kregen de atleten en organisatie het zwaar te verduren. Bij de sprint afstand was het nog droog en windstil. Jeroen van der Liende was in de Zegerplas onzichtbaar, maar stormde naar voren bij fietsen en lopen. De Hagenees klopte de gebroeders Pet, plaatselijk favorieten en inmiddels gepokt en gemazeld in de sport. Raymond klopte z’n jongere broer Martin. Mandy Verbakel haalde het in de sprint voor Loes van Oijen en Tanja de Boer.

Onderkoelde triatleten

’s Middags begon de kwart en veranderde het weer drastisch. Door de wind, regen en kou raakten enkele atleten onderkoeld. De organisatie moest in overleg met NTB en EHBO gaandeweg het looponderdeel besluiten de wedstrijd te staken. ,,We konden niet langer instaan voor de veiligheid van de deelnemers en alle vrijwilligers. Enorm jammer, maar we gaan ervan uit dat iedereen begrip heeft voor dit moeilijke besluit.’’ Liet de organisatie weten. Toch konden 170 van de 235 gestartte atleten gewoon finishen en dus was er ook een winnaar. Koen Hijman uit Boskoop steeg een plekje ten opzichte van vorig jaar en stelde daarmee zijn gratis startbewijs voor volgend jaar veilig. Emile Hoogstad kwam veruit als snelste uit de plas tevoorschijn. Daarna begon de natte en koude tocht op de fiets en de benenwagen. Veel triathlons hebben het getroffen deze zomer, maar nóg zo’n mooi weekend? Nee, dat kregen we helaas niet. Het was op de snelle tweewielers Niels Persoon die de leiding overnam, maar hij viel uit bij het lopen. De nog jonge Ian Pennekamp nam de kop over in zijn debuutrace over de kwart. Het talent uit Bussum werd alleen nog gepasseerd door Koen. Emil finishte mooi derde voor TC Alp nam Pascal Valentijn als vierde de bloemen van beste M40 in ontvangst. Een mooi rijtje masters waren na Pascal klaar met de barre tocht: Vincent Odijk, Niels Weertman en Nico Verkade. Achtste kwam oud-wielrenner en snelste fietser van de dag Marten Verduijn binnen.

Maaike zit al snel van ‘vooren’

Van eerstejaars triatlete Maaike Voren kunnen we de komende jaren nog veel verwachten. Ze was in enkele zwemlopen al superieur en nu gaat ook het fietsen steeds beter. De Alkmaarse kwam reeds als vierde uit de Zegeplas. Drie mannen slechts voor zich. Haar enorme voorsprong hield stand bij fietsen en lopen. Mooi podium met verder Dieuwertje Bax op een tweede en Tanya ten Velden op een derde plaats. De twee meer ervaren triatletes liepen beter, maar keken na het fietsen tegen een te grote achterstand aan. Kruijdenberg Fysiotherapie won bij de sprint de trio’s en Team Schildpad deed haar naam op de kwart geen eer aan. Ze wonnen met liefst drie minuten voorsprong. De eindstand van het Santon Circuit laat nog op zich wachten. De finale volgt op 7 oktober: de Najaarstriathlon van Bodegraven.

Franciska en Arno derde in Sloveense 70.3 Ironman

Weer een nieuw land veroverd door Ironman, het lijkt Risk wel. De eerste 70.3 Ironman van Slovenië en Istrië was zondag. Vier kustplaatsen waren in het parcours opgenomen: Koper, Izola, Piran en Ankaran. De winst ging naar de Pool Michal Rajca, die Duitser Jakob Heinbdl en Tsjech Janez Klanczik klopte in de age-group-only race. Wel Duitse successen bij de vrouwen: Kristina Ziemons – eerder winnares Powerman Alsdorf – mag haar naam als eerste winnares op de erelijst bijschrijven. Tweede werd landgenote Elena Illeditsch, derde de Vlaamse Gaby Andres. Op een prachtige zevende plaats eindigde Franciska Schutter. De Groningse was daarmee derde bij de F25 en mogelijk kwalificatie WK Nice. Esther Bouman, moeder van Rani, was de nummer negen bij de F50. Bij de heren 60 was er een podiumplaats voor Esthers man Arno Skrabanja. De Limburger haalde brons, dertien minuten minder snel dan de Duitse winnaar.

We komen morgen nog wel terug op een aantal wedstrijden. Voor nu is het wel weer genoeg info.

 

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.