Triatleten hokken samen; IM wil strak parcours; Alle Nlers IM Emilia; Bearman met Ramon – WTJ 924


DINSDAG – Stopt 3FM met het Glazen Huis, stappen een aantal toptriatleten er juist in. In Hillegom is permanente huisvesting geregeld voor een groep gedreven jonge triatleten, die elkaar mogelijk alleen maar versterken. Wie erbij horen gaan we de komende tijd vernemen. We houden ons nog even aan de feiten en die stellen dat Milan Brons na één seizoen waarin blessures roet in het eten gooide, afhaakt bij Team4Talent. Dezelfde Milan tekende vandaag samen met broer Omar een contract in Hillegom. Daar is de voornaamste geldschieter van het team – iQ2 (spreek uit: iQsquare) gevestigd, een jong bedrijf dat een campagne begonnen is om een powermeter van eigen bodem te lanceren. Oprichters zijn Woud Vleugel en Klaas Jan Klant. Het team krijgt één hoofdsponsornaam, wil meteen in de Eredivisie en wordt nog aangevuld. Binnenkort wordt het volledige team gepresenteerd. Omar en Milan waren vandaag de eersten, die het contract tekenden. De rest volgt weldra. Tot die tijd speculeren we maar niet over namen. We weten immers niet of de betrokken triatleten hun huidige sponsors al voldoende op de hoogte hebben gebracht. In dat opzicht staat het gelijk aan solliciteren elders, zonder je huidige baan in gevaar te brengen. Milan was daar al wat verder in. ,,Er komt een nieuw project in Nederland, waar ik onderdeel van uit mag maken. Zeker nu ik net ben afgestudeerd aan de Johan Cruyff Academy is dit een mooie kans om mij volledig op de sport te richten. Ik dank iedereen van het team voor de begeleiding en steun, die ik heb gehad. Vooral André Kwakernaat en Chris Brands wil ik bedanken voor hun inzet, kennis en passie’’ zo zei Milan zondag op de teamdag van Team4Talent. Iedereen die bij dit fraaie initiatief betrokken is: heel veel succes!

To Be Decided


Ook in het kader van ‘rumours says’ bracht De Limburger vandaag een update van de ontwikkelingen rondom Ironman Maastricht. Ontwikkelingen die er eigenlijk nog niet zijn, hoewel het stadsbestuur verwacht dat er snel knopen worden doorgehakt. Dat moet natuurlijk ook, want inschrijvingen zijn bij veel Ironmans van afgelopen seizoen al in volle gang en soms hangt al het bordje ‘sold out’ uit. Bij Maastricht staat bij datum 2019: To Be Decided. In het achtergrondverhaal wordt duidelijk dat de 1500 deelnemers niet de gewenste ondergrens van 2000 haalt. Ter vergelijking: Estland had er 1249, Nieuw-Zeeland 1144 en Noorwegen 656. Het is niet alles goud wat er blinkt. Vergeet ook niet dat Maastricht de eerste jaren groeiende was, maar dat Ironman er prompt een volgende race in Hamburg tegenover zette.

Ironman verdwijnt niet gauw


Volgens Björn Steinmetz zijn twee veranderingen van belang: een andere datum (dat kan dan vroeg in juli of laat in augustus zijn) en een strakker parcours. Minder complex, meer recht toe-recht aan. Was er ergens in september al niet zo’n hele in ons land? Rob Frambach van ExtraLeisure stond – nota bene op zijn verjaardag – de pers ook te woord. Hij stelt ons gerust. ,,Ironman zal niet gauw uit Nederland verdwijnen, we staan er goed op. Het zou wel kunnen dat er een andere locatie wordt gezocht.’’ Projectleider Vincent van der Stouwe vreest de latere inschrijvingstermijn ook nog niet, maar wil ook snel duidelijkheid van de grote bazen van Ironman.

De Nederlandse finishers in Emilia-Romagna


We laten de geruchten voor wat ze zijn en gaan terug naar waar het om gaat: de wedstrijdsport, de actie, de beleving. De Ironman Emilia-Romagna. Zeg niet dat Nederlanders zuinig zijn om aan wedstrijden mee te doen, want ook hier waren er 32 bijeen. Dat het Martijn Dekker jammerlijk niet lukt een lekkere Ironman te doen, brachten we zondag. Ook tattoo-man Ron Pihl, Bart Veelers, Arno Engers en tweevoudig Hawaii ganger Anton Smit haalden de finish niet. De overige Nederlanders staan, zoals u van ons gewend bent, weer op een rijtje. Tussen haakjes een eventuele top 20-klassering in de leeftijdsgroep). Melvin Welsink en Haitkse Overbeek bleven als enige Olandese onder de tien uur. En terwijl Mark Schoonhoven z’n 27e finishte, maakte zijn maatje Lenno Huizer zijn debuut.
M :
130.Melvin Welsink 9.47.55
209.Guido Kwakkel 10.07.18
270.Huib van Engelen 10.19.50 (8e M55)
293.Tim Soetens 10.25.00
337.Michael Ouwerling 10.33.23
356.Gwenael Hanon 10.36.08
368.Cn Uijthoven 10.38.36
421.Marco Poot 10.44.55
444.Arnoud van Amersfoort 10.49.26
549.Arjan Reijns 11.04.29
666.Jesper Jager 11.21.39 (11e M18)
675.Jan-Peter Simons 11.23.34
783.Vasco Hoving 11.37.41
885.Rick Meijer 11.49.07
886.Mark Schoonhoven 11.49.09
963.Gideon Komen 11.58.13
1000.Remco Eikhout 12.04.26
1102.Bart van Helvoort 12.22.28
1152.Ferry de Valk 12.31.45
1423.Lenno Huizer 13.23.17
1525.Bas de Laat 13.48.42
1602.Norbert Deen 14.11.05
1617.Frank Walta 14.16.44
1782.Dennis van Putten 15.32.10

V :
11.Haitske Overbeek 9.59.58 (1e F40)
59.Karla Schipper 11.23.52 (14e F35)
210.Sandra Haazebroek 14.34.37

Franse Bearman Xtreme zonder verzorgingspost, maar o zo mooi


Naast Challenge Madrid en Ironman Emilia-Romagna was er nog een Europese hele triathlon : de Bearman Xtreme in de Frans Pyreneeën. Drie rondes zwemmen in het Lac-de-St.-Jean-Pla-de-Corts. Vervolgens een aantal Pyreneeënreuzen met 4700 hoogtemeters en ook bij het lopen 1700 meter hoogteverschil. Tel daarbij op een temperatuur boven de 30 graden en geen verzorging langs het parcours ( ?) Dat laatste vraagt om een uitleg bij Ramon van der Wilde, altijd wel in voor een speciale triathlon. Voor hem en partner Christel geen massa-triathlons meer, waar het om de commercie draait. ,,Ik wist niet wat het met mijn lichaam zou doen. Achteraf is het de mooiste triathlon, die ik ooit gedaan heb. Zo’n prachtig decor. De marathon was echt zwaar met offroad beklimmingen waar eigenlijk wandelen al niet mogelijk was zonder je enkels te verzwikken. Rechte stukken? Hm, na elke 100 meter volgde een nieuwe haarspeldbocht. Da’s niks voor Ironman zeker?’’

Slang op loopparcours


Maar hoe zat het dan met die verzorging ? Ramon lacht. ,,De organisatie had op de weg pijlen gezet waar je in de dorpjes fonteintjes kon vinden. Ik ben ook nog een keer bij een bakker in zo’n dorp gestopt om wat te eten. Het leek wel of we de eerste Tour de France reden.’’ Christel deed dit keer niet mee, omdat ze volgens Ramon in de Alpsman ontdekt had niet over verborgen klimtalenten te beschikken. Ramon was van de 103 deelnemers enige Nederlander. Hij kwam als zesde na 49.27 minuten uit het water. Het fietsen duurde net even wat langer dan b.v. Roth of Almere. Na 8.22 uur waren alle cols bedwongen en begon het zware lopen, waarover de Vlaardinger triatleet 4.54 uur deed. Totaaltijd 14.06.20 en daarmee dertiende in totaal. Na twee trio’s kwam de Fransman Manuel Villette als eerste over de meet. Hij deed er 12.41.41 uur over. Twee minuten later volgde een triatleet uit Andorra: Eduard Barcelo Mendoza. Bij mijn weten de eerste echte triatleet uit het dwergstaatje. Tussen die twee zat trouwens maar twee minuten, hetgeen in Xtreme triathlons heel ongebruikelijk is. Georffrey Grimmelpoint volgde op 20 minuten. Nathalie Villette, inderdaad de echtgenote van Manuel, won bij de vrouwen en wel in 14.13.32 uur. De Duitse Sabine Gruener was drie kwartier later goed voor de tweede plaats. De Spaanse Laura Baleta Farreras dedd er nog een half uurtje langer over en de laatste was 21 uur onderweg. Zo lang had Ramon er niet over willen doen. Uit de vele anekdotes van de Bearman kwam immers ook de volgende: ,,Finishen konden we tot half vijf ’s nachts. Gelukkig heb ik dat niet meegemaakt, want Christel was overdag al een slang tegen gekomen op het loopparcours.’’

Triatleten maken wat mee. Kijken wat wij morgen weer gaan mee maken in tri- en duathlonland. Zelf ga ik ons landje eens vanuit de lucht bekijken. Kunnen we gelijk een lang en recht parcours gaan zoeken in Nederland.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.