Super League Jersey komt; Annemarie Rustenburg wint Houffaraid en meer – WTJ 926

DONDERDAG – Het is een spektakelstuk van de bovenste plank: de Super League triathlon in Jersey. Vorig jaar een week na het WK Rotterdam met alle vedetten bijeen in een format van ultrakorte triathlons op een circuit dat vooral aan een caroussel doet denken. Roekeloos storten de wereldtoppers zich in het avontuur, wat op natte wegen op het Kanaaleiland vorig jaar niet zonder risico’s bleek. Het is het toetje van het seizoen, dat morgen weer begint de Super League Triathlon.

Rachel en Richard op Kanaaleiland Jersey


Nederland is in het topveld wederom met Rachel Klamer vertegenwoordigd. Uiteraard doet ook partner Richard Murray bij de mannen mee. Verder zijn er de Brownlees, Mario Mola, Ben Kanute, Jake Birtwhistle, Henri Schoeman, Vincent Luis, Taylor Reid en de winnaar van vorig jaar Kristian Blummelfelt. Ja, wie is er eigenlijk niet? De 32 mannen en 31 vrouwen staan allen in de top vijftig van de ITU World Ranking. Rachel mag dus revanche nemen op haar tegenvallende Grand Final op onder meer Vicky Holland, Katie Zaferes, Georgia Taylor-Brown en Ashleigh Gentle. Maar ook de ontroonde wereldkampioene Flora Duffy en Europees kampioene Nicola Spirig doen mee. Jersey-inwoner Pepijn van Overeem –vorig jaar en ook volgend jaar Hawaii-ganger – boft maar dat ie al deze kleppers zijn achtertuin kan bezig zien. Ook bijzonder: alle deelnemers sporten in de geel-zwarte suits, horende bij de Super League.

Programma Super League en alvast wat Bosbaan
Vrijdag begint het nog rustig met kids-wedstrijden, zaterdag zijn er juniorenwedstrijden en opent het spektakel met de Corporate Mix om 11 uur om vervolgens vier uur later de Triple Mix in gang te zetten. Zondagmiddag zijn de finales volgens de Enduro-format. Dat is non-stop 300 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen, 1,5 kilometer lopen en dat dan drie keer. Beetje vergelijkbaar met de Teamcompetities finales in Nijmegen dus.


In eigen land bollen we zaterdag met z’n allen lekker uit aan de Bosbaan. Lars Vreugdenhil houdt – voordat ie afreist naar Hawaii – de laatste wedstrijd uit de immer aanstekelijke reeks Amsterdamse Triathlons. Voor wie de verre bestemmingen in triathlonsport niet zijn weg gelegd is het een uitstekend en vooral gezellig alternatief. De bakermat van onze sport ligt namelijk niet in Almere, Stein of Kijkduin. Nee, die ligt aan de Bosbaan, waar reeds in 1982 een wedstrijdje werd gehouden en waar een jaar later Rob Barel en Marijke Zeekant wonnen. Morgen meer over de Bosbaan triathlon editie 2018.

Annemarie ijzersterk in Houffaraid


Hadden we nog wedstrijden gevonden uit het vorige weekend? Jazeker wel. De Houffaraid in het Waalse Houffalize/Nisramont. De tweede editie van deze multisports-variant, waarbij de deelnemers solo of als duo’s het volgende te wachten staat: 25 kilometer mountainbiken, stukje kayakken, 13 kilometer crossloop, weer kayakken en nog een 14 kilometer op de ATB. Voorwaar geen kleinigheidje, maar bij de Nederlandse atleten erg in trek. Voor het tweede jaar won de Belg Cedric Smet de Houffaraid. Hij dook voor het eerst en als enige onder de vier uur en was daarmee drie minuten sneller dan de beste kanovaarder Joren van Pelt, een onderdeel dat Arie de Jong totaal niet beheerste. De Fries liet de zege liggen bij de twee stukken op het water, waarop hij zo’n 17 minuten verloor op Smets en Van Pelt. Het was aan zijn sterke andere onderdelen te danken dat hij de derde plaats haalde op elf minuten van de winnaar. Arie was er tweede master mee, ook Cedric hoort daar al toe. Met wat oefeningen in de kano moet onze man volgend jaar ver kunnen komen. In de hogere regionen verder Maarten van den Brink op een achtste, Bastiaan van Ingen op een elfde en Ronald Hogewoning op een zestiende plaats.

En wat te denken van Annemarie Rustenburg. De docente lichamelijke opvoeding uit Urk had lak aan de zwaarte van het parcours en alle mannelijke tegenstanders. Powergirl Annemarie denderde naar de overwinning in 4.26 uur en was daarmee achtste in het totaalveld. Daar hadden de Belgische Leen Vandendaelen en Annemiek Veenkamp uit Zeewolde niet van terug. Zij finishten op 16 respectievelijk 26 minuten als tweede en derde.

Duo-winst voor Sanne en Bastin


Zeer populair is ook de duo-serie, waarin de Belgen Kris Henderieckx en Arne Heirbaut zegevierden en grotere namen als Tim van Hemel/Lucas van Deynze en ook Wouter Wuilmus/Tim de Bouw klop gaven. Opvallend dat Tim en Lucas meededen en zondag weer in Lille in de Battle of the Lowlands zaten. Een mens, of liever gezegd, een triatleet kan veel aan. Beste Nederlandse duo was Stan Rutten met Willem Versteden op een zevende plaats. Het olijke Rosmalense tweetal Jos Broeren en John van Berne eindigde 18e en Mark Verhaegen en Ruud Bongers negentiende. Maar toen waren ook de eerste Mixed-teams al binnen en daarin waren de Nederlandse successen groot. Sanne van Paassen met Bastin van Alten wonnen in 4.14 uur, de tweede plaats ging naar het koppel Claudia Striekwold met Sander Smeets en vierde werden Marleen van den Wittenboer en Jan van Leuken. Het was een mooie, maar ook hier uiteraard zeer natte editie van de Houffaraid onder leiding van organisatiteam TriNatura.

Heles in USA en Rusland
Tot slot vonden we nog twee heles, die afgelopen zaterdag plaats hadden in de twee wereldmachten. In Oklahoma City, USA werd de Redman gehouden. De Amerikaan Seth Cooke won er voor de tweede keer, nu in 9.12.04 uur. Beste vrouw was Gina Hendrickson in 10.50.58. Aan de veertiende Redman deden 62 triatleten mee. Iets meer waren er bijeen in de Russische Olympische stad Sochi: 323 om precies te zijn. De Russen hebben geen Ironman of Challenge-label nodig, zij gebruiken hun eigen IronStar. Dat is een reeks wedstrijden in moedertje Rusland over langere afstanden. In Sochi won de Rus Sergei Zelenov in 9.21.56 en was het Yuliya Polevaya die zich na 11.15.54 uur als winnares mocht laten kronen. En, omdat hij deze nog nooit gedaan had, was ook Petr Vabrousek van de partij. De Tsjech is bijna toe aan zijn 200e hele. In Sochie werd ie vijfde in 9.45.40 uur.

En morgen gaan we vrolijk verder met tri-nieuwtjes from all over the world!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.