De jeugd zwerft uit; YOG met Barbara; Leuke preview Bosbaan en andere races – WTJ 927


VRIJDAG – Het was in de jaren van Almere dat entertainment steeds belangrijker werd. Paratriatleten deden nog niet mee, maar rondom het finishpodium stonden gaandeweg de avond steeds meer rolstoelers. Niet zozeer in afwachting van de laatste finisher als wel het optreden van hun grote idool: Koos Alberts. Via een oprijlaantje reed hij zijn rolstoel naar boven. Samen met de Zuidafrikaanse triatleet Albe Geldenhuys stond ik er naar te kijken. Toen ik Albe jaren later nog eens op een WK zag, vertelde hij hoe hij het thuisfront had proberen uit te leggen wie Koos Alberts was. Rust zacht Koos.

Super League met tien #dutchies

 


Op jonge leeftijd al mooie sportreizen maken. Het kan als je een redelijk goede tri- of duatleet bent. Zo reisden tien talentvolle jongeren via Londen af naar Jersey om zaterdag mee te doen in het voorprogramma van de Super League Triathlon. In twee jaar tijd heeft Chris McCormack met deze flitsende formule een stevige plek op de kalender veroverd. Van Rachels deelname bij de elite maakten we al melding, het loont de moeite om ook de toekomstige Rachels en Marco’s te benoemen. Bij de junioren doen mee Romy Spoeder, Maaike Telkamp, Kim van ’t Verlaat, Ian Pennekamp en Lars van der Knaap. Bij de jeugd zijn dat Luna de Bruin, Shirin van Anrooij, Tamar Veltman, Gjalt Panjer en Syb de Jong. Heel veel succes jullie.

‘De Koning’ is in Argentinië


Het was bijna een elftal geweest, ware het niet dat landskampioene Barbara de Koning is afgereisd naar Buenos Aires voor de Jeugd Olympische Spelen. Na Singapore en Nanjing is nu dus Argentinië aan de beurt. Vier jaar terug waren het Ben Dijkstra (dit seizoen door blessure lang uit roulatie) en Briottany Dutton die de Olympische jeugdtitels grepen. Voor de Spelen in Nanjing moesten de deelnemers zich plaatsen via onze ETU triathlon in Weert. Dat lukte ook Kirsten Nuyes, die een prachtige zesde plaats haalde. Kan Barbara, die klassering verbeteren. Alle deelnemers zijn 16 of 17 jaar. Ze komen uit 44 landen. De triathlon is in Bosques de Palermo, Green Park.

Meekijken in Spijkenisse


De Spelen openen zijn van 6 tot en met 18 oktober, duren twaalf dagen, waarop 241 medaille-evenementen en 32 sporten. Of Barbara in de openingsceremonie meeloopt valt nog te bezien. Zondag 7 oktober moet ze al aan de bak. Om 11 uur plaatselijke tijd begint de sprint triathlon, hier is het dan 16 uur in de middag. Kunnen we mooi in Spijkenisse (NK run-bike-run) meekijken. En omdat het min of meer onze laatste seizoenswedstrijd is, blijven we wel slapen zodat we de andere dag wederom kunnen afstemmen op de Argentijn met dan de jongens.

Bosbaan met roeiers, kanoërs, tijdrijders, rugbyers en alpine skiërs


Maar eerst nog het laatste septemberweekend. De laatste jaren was de Bosbaan triathlon de slotwedstrijd, nu volgt een week later nog de uitgestelde Najaarstriathlon Bodegraven. Om 10 uur gaat de eerste van acht sprint series van start. De trio’s zijn om 13.45 uur aan de beurt. In de laatste serie wordt gestreden om het Amsterdams kampioenschap, toch wel een eretitel. Een sterke serie met onder meer Frans van Heteren, Wouter Dijkshoorn, Eduardo Centeno Nieves en Roderick van Zuylen. Bij de vrouwen zijn Diede Diederiks, Jorieke Casteleijn, Anne Stellaard en – kort voor vertrek naar Hawaii – Tessa Linsen van de partij. Heel veel debutanten doen mee, heel veel (ex-)roeiers ook. Maar ook ex-kanovaarders. Hele goeie zelfs.

De Canadees Angus Mortimer deed zelfs mee aan de Olympische Spelen in Beijing. Uit allerlei sportdisciplines komen ze bijeen in het Amsterdamse Bos.

Jelle Lugten was tien jaar terug ’s lands beste tijdrijder bij de junioren. Jan-Willem Davis kwam in de jaren negentig uit voor het Nederlands rugbyteam.

Ja, zelfs oud Nederlands kampioen alpine skiën Bram van Es maakt zijn debuut op de triathlon. De NTB laat zich ook niet onbetuigd met deelname van Martin Breedijk, Patrick Kingma en Rembert Groenman.

Strongerthanever van Alexander


De laatste serie om 16 uur betreft de Strongerthanever Challenge, een initiatief van Alexander Strijbos. Alexander kreeg vijf jaar terug de diagnose lymfeklierkanker. Zijn motto was sterker dan ooit terugkomen. Dat deed hij met deelname aan de Bosbaan triathlon in de voorbije jaren. Alexander wil dat fijne sportgevoel met zoveel mogelijk lotgenoten delen. Triathlon maakt je Strongerthanever. In deze serie start iedereen, die op wat voor manier dan ook, ooit met kanker te maken heeft gehad. Zwemmen bij hoge uitzondering in de Bosbaan, fietsen en lopen erlangs onder meer over het roeidek, waar twintig jaar terug start en finish van de triathlon uit de Gay Games lagen. De organisator daarvan stond trouwens ook op de startlijst van zaterdag.


Het leuke van beginnelingen is dat ze in het veld voor de speaker van alles invullen. Hier een korte opsomming van de leukste:

Ik zwem het liefst naakt maar in september is het daar te koud voor.
Feyenoord kampioen
Deelnemer aan het NK baanvaren
We are sinking
Een mossel komt nooit alleen
Ik heb het nog nooit gedaan dus ik kan het
Rijd zonder zadeltas
Mijn eerste triathlon, in augustus al begonnen met trainen
Geile vent
Mijn schoonmoeder is vandaag jarig!
Zoals je ziet net leren zwemmen
Alexander en Martijn hebben een lekker kontje in die Speedo (aldus Judith)
Rennen met die billetjes!
Ik haat zwemmen
Lust wel een wijntje
Eerste triathlon, opgegeven door mijn vriendin als verrassing
10 jaar geleden een fiets gekocht om een triathlon mee te doen. Vandaag komt het er eindelijk van.
Pieter van Oranje (?) schrijft: ik ben medewerker van de maand september
Ilse Braad is mama van drie kids: 6 maanden geleden bevallen
Joris Oele: ik doe mee onder dwang van mijn vriendin Jorieke Casteleijn
Peter van den Driessche doet zijn eerste triathlon op 68-jarige leeftijd
Wallly van Hal zegt: ik ben jarig op 29 september (ook toevallig)

We zullen niet alle opmerkingen verklappen, anders heeft Ruud geen verrassingen meer. Wist je trouwens dat de 1400 deelnemers afkomstig zijn uit 24 landen. Tot Mexico, Zuid-Afrika, China, Japan en Brazilië toe. Dus zeg niet dat de Bosbaan triathlon een lekker ‘uitbolwedstrijdje’ is.

Erik-Simon en Carla in Cascais

Verder dit weekend nog de Ironman in Cambridge, Maryland. Zonder Nederlandse deelname. Wel zondag in de Ironman van Chattanooga en de 70.3 Ironmans van Cozumel en Rio de Janeiro. En uiteraard ook in die van Cascais. Bij de profs Erik-Simon Strijk en Carla van Rooijen en liefst 89 agegroupers. Verder gooit het weer hopelijk nu geen roet in het eten tijdens de Elbaman op Sicilië.

En natuurlijk volgen we het WK wielrennen in Innsbruck. Iedereen veel plezier op de wedstrijden!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.