Bosbaan voor Ruben, Diede; Posbank met Daan en Sanne; Super League spectaculair – WTJ 928

ZATERDAG – Het laatste septemberweekeind. Nog één keer alles uit de kast voor sommigen. Anderen debuteerden juist aan het staartje van het seizoen. Op de Amsterdamse Bosbaan staken heel wat triatleten hun vinger op bij de vraag of het ‘de eerste keer’ was. Ook daarom zijn de evenementen van de Amsterdamse Triathlons belangrijk. Dankzij deze reeks laagdrempelige triathlons hebben al honderden mensen kennis gemaakt met onze sport. We zijn derhalve dank verschuldigd aan Lars en zijn prachtig team.

Ruben doet er veel, maar wint ook vaak

Uiteraard waren die debutanten niet meteen vooraan in de einduitslag te vinden. Na de eerste series was het Almeerder Boy van West, die in navolging van Omar en Milan Brons afgelopen week ook een contract tekende voor het nieuwe triathlonteam, die aan de leiding stond. Het venijn zat echter in de staart. Ruben Slot, de geweldenaar uit Dalfsen was in de laatste reeks niet te stuiten. Zijn zesde zege alweer dit seizoen (na Luttenberg, Hardenberg, Klazienaveen, Emmeloord en Zwolle) voor het grote talent van Triade/Djopzz.

Ook Sander Hoogeveen ging net even harder dan Boy, zodat het podium Ruben-Sander-Boy werd. Jurgen Langenhorst was een verrassing op de vierde plaats, daarna volgde topmaster Frans van Heteren, eerder dit seizoen aan de Ouderkerkplas de beste. Nummer zes Jelle Lugten zou er goed aan doen volgende week op het NK RBR in Spijkenisse mee te doen. Hij kwam als 87e uit het Bosbaanwater, scoorde de snelste fietstijd en op twee na snelste looptijd. De oud-nationaal kampioen tijdrijden deed zijn vooruitgestelde reputatie dus alle eer aan. Uit-skikampioen Bram van Es finishte als 349e, fietsen was zijn beste nummer. Rugby-international Jan-Willem Davis strond als 311e in de lijst van 590 en de Canadese Olympiër bij het kanovaren Angus Mortimer finishte in zijn nieuw sportliefde als 411e. Martin Breedijk zei de blessuretijd vaarwel en finishte 35e, daarmee beter dat zijn NTB-maatjes Patrick Kingma (56e) en Rembert Groenman (447e).

Diede ruilt zilver in voor goud aan Bosbaan

Mooi startveld bij de vrouwen ook, waar Diede Diederiks haar tweede plaats van vorig jaar inruilde voor de overwinning. Het was voor de Rotterdamse haar vierde seizoenszege na 010, Binnenmaas en Nijmegen. Maaike Vooren kwam zoals zo vaak als eerste uit het water, de Bosbaan dus waar de roeiboten voor een dagje gestald bleven. Maaike werd op de fiets afgelost door Anne Stellaard. De Hellas-atlete zag op haar beurt Diede weer langszij komen op de vijf rondjes Bosbaan. Anne volgde een minuut later, maar hield nog wel de rap terugkerende Maaike van zich af. Jorieke Casteleijn werd vierde en daarna viel er een gat van dik vijf minuten naar nummer vijf Emma den Besten. Bijzondere vermelding voor Tessa Linsen. Mama Tessa keerde terug met een prima zevende plek, mooie stimulans voor echtgenoot Rik op Hawaii.

In de estafette is het HRC 6 team winnaar. De nummer vijf doen er goed aan volgend jaar de Zomertijdloop in Oud Gastel te bezoeken. Hun team heet Sabrina Salerno Fans en juist de Italiaanse rondborstige zangeres staat symbool voor die Westbrabantse loop vanwege haar hit ‘Summertime boys’. Beste vrouwenteam is AYI 1. Het mixed team De Drie Vreemden won het mixed klassement. Tellen we ze allemaal op en voor drie, dan stonden er 1400 atleten aan de roeibaan.

Wouter en Marleen hoofdstedelijke kampioenen

Het Amsterdams kampioenschap was een aparte serie. Wouter Dijkshoorn koos ervoor en won ‘m. Feitelijk was hij nog drie tellen sneller dan Ruben. Op ‘een  lichtjaartje’ achterstand volgden Erik Brandsma en Eduardo Centeno Nieves. Marleen van den Broek mag zich een jaar lang beste Amsterdamse triatlete noemen. Was zij gestart in de serie ‘Diede Diederiks’ dan zag ze zichzelf op een vierde plaats terug. Janneke Sinnige en Rosalinde Wedzinga kregen het zilveren en bronzen Amsterdammertje omhangen. De Strongerthanever Challenge ging naar Paul Vrijhoek en Lotte Berk. Beste team daar Spa Sport Hotel Zuiver 1. Roderick van Zuylen maalde met een gemiddelde snelheid van bijna 50 kilometer per uur over de Wattcycling kilometer en won daarmee die speciale prijs. Emma den Besten deed het bij de vrouwen het beste…

Ineens is Sanne er weer om de Posbank duathlon te winnen

Onaangekondigd op Trikipedia, maar goede wijn behoeft geen krans. Bovendien zat de Posbank crossduathlon, daarover gaat het, toch al mudvol met 500 deelnemers. En dat is veel voor (cross-)duathlonbegrippen. Er stond ook veel op het spel, althans voor hen die zich wilden kwalificeren voor het EK op Ibiza. Daar waren titelverdedigster Sanne Broeksma en Daan Schouten al van verzekerd. Sanne kwam dit seizoen maar mondjesmaat in actie, maar op de flanken van de Posbank liet ze zien dat haar vorm goed is. De Rotterdamse ex-korfbalster had weinig moeite met Wendy Mullink en Femke van Kessel. De Delftse wielrenster was wel snelste op de ATB. Zij lieten wel mede-favoriete Laura Gorter achter zich, die vijfde werd. Vierde werd een door Mylaps met ? geregistreerde vrouw. Zou ? ook door de selectiecommissie beoordeeld worden?

Daan test vorm voor EK

Ook nationaal kampioen Daan Schouten won betrekkelijk eenvoudig de Posbank duathlon. Jelle Posthuma, bekend chirurg uit Amsterdam, liep de snelste looponderdelen, maar verloor tijd in zijn vroegere sporttak: fietsen. Hij finishte tiende. De ATB-race bepaalde de einduitslag, want de negen snelsten op dat onderdeel eindigden ook allemaal bij de bovenste negen. Daan  was het meeste behendig en ging het hardst. Klasbak Arie de Jong was de spierpijn van het kanovaren kwijt en klasseerde zich als tweede met kort daarna Hendrik Venema, ook al heel wat jaartjes mee draaiend. De jonge Westbrabander Rody  Kroon viel net buiten het podium. Joost Christaans was de beste van – zeg maar – het tweede peleton. Achter hem ‘nieuwe namen’ zoals Jeroen Brands en Tom van Oorschot. Michael Krijnen, Cornelis Scheltinga en Christiaan Solleveld kwamen kracht te kort voor een top tien positie, daar waar ze wel verwacht werden. De korte duathlon werd met overmacht gewonnen door Gijs Jacobs uit Nijmegen. Stef Schreutelkamp en Charles Helsper stonden links en rechts van hem bij de prijsuitreiking. Voormalig veldrijdster Reza Ravenstijn kwam knap als elfde totaal onder de finishboog door. Ze mag dan F50 zijn, Reza gaf de concurrentie het nakijken. Mariëlle Klein Brinke en Jolien de Gruijter kregen zilver en brons.

Beste duo was Caimin Stevens en Erik van Laar op de lange en Erik Dekker met Hester van Oorschot op de korte Posbank crossduathlon, waar meedoen gelijk staat aan winnen. We zijn weer benieuwd naar de getallen op de website later. Vorig jaar waren 311 deelnemers verantwoordelijk voor 5861 wedstrijdkilometers, die bovendien 63 bananen verorberden. Leuk voor de statistici onder ons.

Het Super League avontuur van tien dutchies en Rachel

Over de grenzen dan. De Super League Triathlon Jersey. Spektakelstuk van het jaar. Onze jeugd- en junioratleten keken hun ogen uit. En dan allemaal in die voor deze wedstrijd aangepaste pakjes voorzien van naam en nummer. Geel, zwart. Het zijn de kleuren, die als een zwerm bijen voorbij flitsen op het Kanaaleiland, helemaal in de ban van dit evenement onder leiding van Macca. Prachtprestaties voor Maaike Telkamp en Lars van der Knaap allebei negende in dit wereldveld. Maar ook Gjalt Panjer flitste als tiende binnen bij de jeugd. Daar was leeftijdsgenoot Syb de Jong goed voor een 18e plaats. De meisjes volgende kort achter elkaar: 13.Tamar Veltman, 14.Luna de Bruin, 15.Shirin van Anrooij. Het tiental wordt gecompleteerd door juniore Romy Spoelder op de 18e plaats en helaas het uitstappen van Kim van ’t Verlaat na een onfortuinlijke val. In het hospitaal bleek haar sleutelbeen gebroken en ze heeft een snee bij haar oog. ,,Verder wel oké, alleen flink teleurgesteld natuurlijk’’, aldus Christie Brouwer, die haar vergezelde naar het ziekenhuis. Toch kon ook Kim daarna genieten van de later deze dag gehouden mannen en vrouwenwedstrijden Triple Mix. Bij de mannen staat Vincent Luis op kop, gevolgd door Henri Schoeman en Kristian Blummenfelt. Richard Murray neemt voorlopig de vijfde plaats in. Top drie bij de vrouwen bestaat na de eerste dag uit Cassandre Beaugrand, Katie Zaferes en Ashleigh Gentle. Rachel Klamer stond na de Triple Mix format op de achtste plaats. Haar reactie was nuchter.  ,,Ach ja. Bijna voor het eerst dit jaar tevreden. Niet super, maar prima zo.’’

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.