Rachel elfde in Super League; Richard vierde; IM Cascais; Winst Leanne; Tibor naar Maui – WTJ 929

ONDAG – Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Als op iemand, die uitdrukking van toepassing is dan is het Rachel Klamer wel. Wat begon haar seizoen euforisch. Voor het eerst in de geschiedenis won een Nederlandse triatlete een wedstrijd in de World Triathlon Series. Omdat het de eerste van het seizoen was, stond Rachel ook meteen op kop in het WK-klassement. Helaas ging het daarna minder maskkelijk om uiteindelijk als de nummer tien van de wereld aan de Gold Coast te eindigen.

Nuchtere Rachel

Dit weekeinde zou je de Super League Triathlon op Jersey als de grote revanche wedstrijd kunnen beschouwen. Alle toppers wederom bijeen, sommigen rechtstreeks via Gold Coast anderen langs Beijing maar uiteindelijk in de dagen voorafgaand aan Jersey bijeen. Rachel begon sterk tijdens de Triple Mix, zo lazen we van onder meer Technisch Directeur Adrie Berk. De triatlete in kwestie was nuchterder over haar achtste plaats op zaterdag. ,,Tevreden wel, maar super? Nee.’’ Het bleek een dag later toende Enduro bestaande uit drie mini-triathlons zonder pauze werd afgewerkt. Een afvalrace ook, want bij elke wissel moesten de achtste twee het veld ruimen.

Begonnen met 31 triatleten zaterdag bleven er uiteindelijk in de finale nog 18 over. En daar dan bij elke wissel twee minder tot 9 in de finale. Daar zat Rachel uiteindelijk niet meer bij. In het moordende tempo liep ze vrij lang constant op een tiende plaats. Versnellen in de slotfase kon ze niet meer ook al door steken in de zij. Was het zaterdag nog Cassandre Beaugrande, die de Triple Mix naar zich toe trok, zondag nam vice-wereldkampioene Katie Zaferes niet nogmaal genoegen met zilver. De Amerikaanse trok hard door en alleen haar landgenote Kirsten Kasper bleef nog enigszins in de buurt. Cassandra kwam als derde binnen. Dat alles maakte Klamer, maar ook bijvoorbeeld Jodie Stimpson niet meer actief mee. Rachel zat in de tang met twee Ozzies, waarvan Grand Final-winnares Ashleigh Gentle nipt doorging ten koste van onze vedette. Als elfde was het Jersey-avontuur voor Rachel voorbij.

Katie en Vincent hebben de snelste gele pakjes op Jersey

Met het optellen van beide wedstrijden scoorde Katie Zaferes het minst aantal punten, Cassande Beaugrand leverde haar leiderspakje in en Kirsten Kasper werd derde. Rachel werd zowel in de Enduro als de eindstand elfde. Maar super tevreden? Nee, dat kon ze toch niet zijn. Nieuw seizoen, nieuwe kansen.

Geen Nederlandse mannen dit jaar. De Franse eer werd gered door Vincent Luis, in de vorm van zijn leven. Won ie twee weken terug al de Grand Final hetgeen hem achter Mario Mola vice-wereldkampioen maakte, nu was hij even voor zijn Franse kust de sterkste zowel in de Triple Mix als de Enduro. Zondag klopte hij het Zuidafrikaanse duo Henri Schoeman en Richard Murray. Vincent en Henri waren ook 1 en 2 in de eindstand, Kristian Blummenfelt raakte zijn titel en rode leiderstrui kwijt, maar stond nog wel derde in de ranking. Twee punten meer dan Richard. Jonathan Brownlee was de nummer vijf voor de revelatie  Hayden Wilde uit Nieuw-Zeeland. Wereldkampioen Mario Mola kwam vooral vakantie houden: achtste werd de Spanjaard. Zoals Vicky Holland het ook wel geloofde en vrij anoniem als zevende in de eindstand stond.

Fernando wint 70.3 IM Cascais

Ettelijke honderden kilometers zuidelijker, de 70.3 Ironman van Cascais. In 1989 nog strijdtoneel van het EK met Yves Cordier en Rob Barel op goud en zilver. Sinds vorig jaar is de Portugese badplaats met de 70.3 IM in zee gegaan. Uitgekeken werd zondag naar het debuut van de Spanjaard Fernando Alarza, oorspronkelijk horend bij de Spaanse troika Gomez-Mola-Alarza. Fernando paste zich snel aan en won de halve voor nog een man uit het ITU-circuit: Joao Silva. De Portugees liet op zijn beurt zijn landgenoot Filipe Azevedo achter zich.

De eerste twee vrouwen hebben ook een sterke ITU tijd gehad, inclusief Olympische deelname(s). Een Poolse zege komt niet zo vaak voor, Agnieszka Jerzyk zorgde ervoor. Ze was een minuut sterker dan Katiren Verstuyft. Allebei deden ze mee aan de Games in Londen en Rio. De Britse Sarah Lewis klokte de derde tijd. Uiteindelijk toch geen Nederlandse profs aan het vertrek. Erik-Simon en Carla hebben andere plannen.

Ook bij de vele agegroupers waren niet al te opvallend in de uitslag te vinden. Bij de F30 behaalde Anna Sarah Sophie (zeg maar Anna) Souwer een vierde plaats. Annemiek Schleurholts van het Marbella triathlonteam finishte als vijfde F45. In de trio’s was het Nederlandse team Langelaan en Kragten goed voor de negende plaats. In totaal toch zo’n tachtig Nederlandse triatleten, die vanaf het strand de Atlantische Oceaan in stoven.

Mooie zege Leanne, die dit seizoen laat op gang komt

Een klinkende overwinning boekte Leanne Fanoy in de triathlon Sud Vendée. Deze halve triathlon van Aguillon legde Leanne af in 4.38 uur. Een kwartier later volgde Marion Sicot als tweede. Jessica Leroux kwam als derde aan. Leanne deed tot dusverre pas twee triathlons dit seizoen. Ze haalde zilver op het WK 70.3 in Zuid-Afrika en nu dus de winst in de Vendée. Op haar programma staan nog het EK op Ibiza en de 70.3 IM Bahrain. ,,Het is een wat ander seizoen geworden dan voorgaande jaren’’, laat Leanne vanuit Frankrijk weten, ,,Het was druk met zomerkampen hier. Je moet toch 24/7 klaar staan voor de mensen. Nu pas weer tijd om genoeg te trainen. Ik kom er net weer lekker in. Lopen ging vandaag voor geen meter, maar gelukkig had ik een grote voorsprong na het fietsen.’’ Mannenwinnaar was Clement Eberly. Vive la France.

De hilarische prijsuitreiking van Tibor in Taiwan

In de Xterra Taiwan dook Tibor Gijssen ineens op. De Nijmegenaar wilde zich als agegrouper graag kwalificeren voor het WK op Maui. Dat lukte. Tibor werd derde in zijn agegroup M30 (18e in totaal) en dat was voldoende voor een slot voor het WK Xterra, altijd twee weken na Hawaii. Hilarisch was de prijsuitreiking waar Tibor eerst voor Duitser versleten werd, maar de Taiwanese speaker herstelde zich snel. Hij sprak zelf Nederlands en merkte aan het rood-groen-zwarte shirt van Tibor dat hij groot NEC-fan was. Nou ja zeg, zo ver van huis en dan zoveel kennis in huis. Deze speaker mag blijven. De Xterra werd bij de profs gewonnen door Kiwi Ryan Lewis voor Ozzie Ben Allen en de Brit Doug Allen. Bij de vrowuen meer Brits succes. Nicole Walters en Jacqui Allen namen de eerste twee plekken in, derde werd de Australische Leila Hancox.

 

Mooi land het, dat Taiwan? Tot slot nog een mooie foto van Tamar Veltman met haar idool Richard Murray. Mooie ervaring hebben die tien jonge triatleten opgedaan daar op Jersey. Het smaakt hen vast naar meer. En Kim van ’t Verlaat? Die herstelt gelukkig voorspoedig.

Morgen meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.