Een legende neemt afscheid; Kenneth Gasque (Club La Santa Ironman Lanzarote) met pensioen.

Een ieder die ooit een triathlon deed op Lanzarote kent hem; Kenneth Gasque, Mr. Triathlon Lanzarote. Een man met een enorme uitstraling en bezieling wat betreft triathlon. Een man waar je trots op bent om van hem de medaille te ontvangen. Bij iedere triathlonwedstrijd, meer dan 3 decennia lang,  stond hij aan de finish van al die wedstrijden op Lanzarote, iedere deelnemer ontving van hem de medaille en wat lovende woorden. Of het nu de maandelijkse sprinttriathlon op Club La Santa was, de IM 70.3, Volcano Triathlon, de Ocean Lava race of de  Club La Santa Ironman Lanzarote, Kenneth was de race-director en stond op zijn post. Hij wist de naam van de finishende atleet en sprak ze toe.

Kenneth Gasque werkte meer dan 35 jaar bij Club La Santa, deed geweldig werk met zijn Green Team, met de activiteiten en evenementen van Club La Santa, en ook met de bekende sportevenementen. Afgelopen zaterdag was zijn officiële afscheid van Club La Santa (als mede-oprichter) en als race-director van de Club La Santa Ironman Lanzarote.

Dit voormalig lid van de Koninklijke Garde van Denemarken, kwam in 1983 naar Lanzarote om Club La Santa op te starten en gestalte te geven. In 1985 nam hij voor het eerst zelf deel aan de Ironman van Hawaii. In dat zelfde jaar, 1985 organiseerde hij de eerste triathlon op Lanzarote en in Spanje; de Vulcano triathlon. Immers Lanzarote is net zo vulkanisch als Hawaii en een triathlon op Lanzarote kan in de voetsporen van Kona treden, aldus Kenneth Gasque. Lanzarote had alle voorwaarden om een Ironman te organiseren. Zelf finishte hij nog drie maal op Hawaii na 1985; 1987, 1989 en 2005.

In 1992 was de eerste editie van de Ironman Lanzarote, Kenneth had wat hij wilde; een Ironman op Lanzarote.  Dit jaar was de 27e editie met Kenneth op zijn stek voor zijn laatste keer als race-director. Alom aanwezig in de dagen vooraf, tijd makend voor iedereen die met hem op de foto wilde en tussendoor  de gehele wedstrijd regelend.
Kenmerkend voor Kenneth; het feit dat zijn afscheid als race-director slechts in heel beperkte kring bekend was en er tijdens de wedstrijd en prijsuitreiking geen enkele vorm van afscheid nemen aan de orde was. (Kenmerkend ook dat Ironman Lanzarote nog de enige Ironman wedstrijd is met een eigen licentie.) Dat tekent Kenneth Gasque, zoals hij is.

Ironman Lanzarote groeide onder zijn bezielende leiding uit naar een wedstrijd van faam, de zwaarste Ironman ter wereld. Bij duizenden atleten kwam deze wedstrijd op de “bucketlist” en niet alleen vanwege het feit dat het zo’n zware wedstrijd is, maar ook omdat atleten Kenneth Gasque wilden ontmoeten. Altijd die glimlach, die woorden en de medaille.

Inmiddels hebben Kenneth en zijn vrouw Anna Lis ook sinds jaren een eigen “wedstrijdreeks” opgezet; de Ocean Lava races. Een wedstrijdserie met inmiddels 18 wedstrijden over de gehele wereld, waarin de atleet absoluut centraal staat. Kenmerkend o.a. voor die wedstrijden is  het feit dat men niet per agegroep van 5 jaar gehuldigd wordt, maar per leeftijdsjaar. De triathlon Stein heeft een aantal jaren deel uitgemaakt van die reeks wedstrijden.
In Puerto del Carmen op Lanzarote is een heuse Ocean Lava shop, met een fantastische triathlonkledingwinkel , maar wat wellicht nog veel belangrijker is; een ontmoetingsplaats, een triathlonsfeer, een triathlongevoel zoals dat zelden elders ervaren kan worden. Geheel in stijl van Mr. Triathlon Lanzarote!

Met Nederlanders heeft Kenneth iets speciaals. Waar wij denken een dag na het organiseren  van een Ironman dat rust de eerste behoefte zou zijn van een racedirector, bedachten Kenneth en Anna-Lis ieder jaar opnieuw dat er een gezellig samenzijn met Nederlandse vrienden georganiseerd zou moeten worden bij hun thuis. Verwend tot op het bot werden we; hapjes, drankjes en een onmetelijke warmte, jaar na jaar.

Kenneth Gasque; voor mij en zeer velen de meest bijzondere man in de triathlonwereld.
Een autoriteit, een man met een bijzondere uitstraling, een triathlondier in hart en nieren, een grootheid, een vriend .
En dat zullen velen met mij eens zijn.

Kenneth sluit een zeer belangrijke fase van zijn leven af, met Club La Santa en Ironman Lanzarote, maar zal doorgaan met de organisatie Ocean Lava.

Van wereldtopper tot “amateur”, ze zullen Kenneth missen aan de finish !!!!!!!

Kenneth BEDANKT!!!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.