Ironmans in Chattanooga en Maryland; Elbaman met Bram; Cozumel en Rio – WTJ 930

MAANDAG – In Chattanooga rekenen ze niet meer op veel Hawaii-deelnemers, anders zou deze Ironman geen twee weken voor het WK gaan zitten. De organisatie had daarnaast de pech dat het zwemonderdeel moest worden afgeblazen. Stevie regenbuien hadden het waterpeil van de Tennessee rivier extreem doen stijgen. Eerder die week was bij de vloed al een vrouw om het leven gekomen en veel schade veroorzaakt. De officials besloten daarop dat het niet veilig was om de 2600 triatleten het water in te sturen. ,,Het waterpeil was drie keer zo hoog dan normaal, dan zijn de risico’s te groot’’, aldus de Ironman officials.

Cody Beals, hou die man in de gaten, winnaar Chattanooga

Het fietsen en lopen bleef over. Met tijdverschil begonnen de deelnemers aan de 180 kilometer fietsen en daarna de marathon. De Canadees Cody Beals won na Mont Tremblant hier ook zijn tweede Ironman, want zo blijft de wedstrijd ook heten als er iets veranderd. Beals is een man voor de toekomst op Hawaii. Hij klopte immers in Mont Tremblant zijn ‘grote’ landgenoot Lionel Sanders. Dit jaar laat ie het WK nog schieten. Matt Russell doet dat ook, hoewel hij wel voldoende punten scoorde. De Amerikaan finishte tweede in Chatta, de derde plaats ging naar de Est Kirill Kotsegarov. Altijd uitkijken als die man over de finish komt, denken we dan maar. Bij de vrouwen een Amerikaans onderonsje in de age-group-only race: Lauren Harrison, Marj Rinaldo en Cat Heidrich. Winnende tijden van 7.10 en 9.02 uur zeggen in de verband weinig. Drie Nederlanders deden mee. Serge Alleko was de beste in 9.13 uur en daarmee tiende bij de M40. Uiteraard presenteren we ook deze drie dappere finishers:

71.Serge Alleko 9.13.08

238.Arthur Bethlehem 10.23.38

324.Rudi van Boven 10.44.31

 

Ironman Maryland voor Todd en Maggie

 

In het verleden moesten ook de organisatoren van Cambridge Maryland geregeld felle strijd leveren tegen de natuurelementen. Ook daar kan het beroerd hard regenen of waaien, waardoor zwemmen en fietsen al eens werden ingekort. Zaterdag gelukkig de normale afstanden voor deze voor zowel mannen als vrouwen agegrouponly-race. In totaal 1747 deelnemers, dan zit je bij Ironman wel in de gevarenzone (onder de 2000). Op de podia louter Amerikanen. Todd Burns klopte Edward Schmitt en Henry Tragle. Winnende tijd voor Todd: 8.48.15. Bij de vrouwen kwam Maggie Wals na 9.27.52 als winnares binnen. Daarna begroette speaker Mike Reilly denummers twee en drie ook nog binnen de tien uur: Ginny Cataldi en Katie Schick. De race bestaat sinds 2004, maar trekt zelden Nederlanders. Ook nu niet.

CAMBRIDGE, MD – SEPTEMBER 29: Todd Burns of the United States poses with his son after winning the Men’s overall IRONMAN Maryland on September 29, 2018 in Cambridge, Maryland. (Photo by Patrick Smith/Getty Images for IRONMAN)

Elbaman met Brammetje als nummer 14

 

Wel op de derde hele van het laatste septemberweekend. De Elbaman. Alsof de duvel ermee speelt, kreeg ook de Siciliaanse wedstrijd die in bijna dertig jaar tijd altijd ‘onafhankelijk’ bleef met natuurgeweld te maken. U herinnert zich vast de foto’s nog wel. Bij de start leek er nog geen vuiltje aan de lucht, maar koud waren de triatleten vertrokken of er brak een woest noodweer los, die de fietsen in het parc-fermé voor de helft onder water zetten. Dat was 2017, nu liep alles weer op rolletjes. De volledige afstand werd in en rond Marina di Campo gewonnen door de Duitser Maximilian Kirmeier. Hij was in 9.37 klaar en daarmee een paar maten te groot voor de Deen Michael Mortensen, die er 10.12 uur over deed en de Tsjech David Gerych, klaar met de klus in 10.28 uur. Bram van den Bergh deed lekker mee en finishte in 11.24.32 uur, goed voor een veertiende plaats en de tweede man bij de M40. De triatleet uit Dinxperlo, eerder dit jaar nog zesde op de Frysman draait al heel wat jaartjes mee. Een mens vergeet snel, maar in 2007 was Brammetje nog beste Nederlander op Hawaii en nog eerder klasseerde hij zich als twaalfde op de Ironman Nice. Snellere tijden toen, maar de Elbaman staat te boek als een niet te onderschatten parcours. Eén vrouw ging sneller dan Bram; de Tsjechische Michaele Gerychova was net binnen de elf uur winnares. Bijna een uur later volgde de enige Italiaanse op het podium: Barbara Trazzi. De Hongaarse Alexandra Imre eiste de derde plaats voor zich op. De Elbaman trok dit jaar net geen 200 deelnemers. De daling is mogelijk veroorzaakt door de afgelasting vorig jaar, maar ook de concurrentie met de Ironman in Emilia-Romagna een week eerder.

De Duitsers hadden een goede zondag in de Elbaman, want Markus Hörmann (niet Nederlands uitschrijven collega’s) won de halve afstand voor titelverdediger Stefano Luciani. De Italiaan sprintte een andere Duitser Matthias Kindel eruit. De in Italië woonachtige Nederlander Roberto Robbemond was enige dutchie op plaats 364. De Zwitserse Melanie Maurer is in topvorm. Ze won nu ook Elbaman 70.3. Michel Santini en Klisa Teichert deelden de ereplaatsen twee en drie.

Michael en Ellie op ramkoers in Cozumel

 

Drie 70.3 Ironmans stonden afgelopen zondag op het menu. De Europese in Cascais namen we gisteren al mee, de Midden- en Zuid-Amerikaanse races staan hieronder. In het Mexicaanse Cozumel bouwen de het hele Ironman-circus jaarlijks twee keer op. In september voor de 70.3, half novbember voor de volledige Ironman. De halve werd zondag gewonnen door de Oostenrijkse Amerikaan (of andersom) Michael Weiss. De voormalig mountainbiker klopte Bermudaan Tyler Butterfield en de verrassend sterke Mexicaan Alan Carillo Avila. Ellie Salthouse mag met recht een specialist genoemd worden op de 70.3 Ironmans al had ze aan Svenja Thoes een zware dobber. De race werd pas in de slotfase beslist in het voordeel van Ellie. Svenja kwam voor deze race overigens niet uit voor haar geboorteland Duitsland, maar voor Ivoorkust. Zo staat ook dat land een keer op het triathlonpodium. Angela Naeth, u weet wel de Canadese uit de affaire  Els Visser/Maastricht, finishte derde en tankte vertrouwen voor Hawaii over twee weken. Enige Nederlandse was Ellen Knuvers op de 92e plaats totaal en dertiende F40. Ze legde de race af in 5.54 uur, anderhalf uur langzamer dan Salthouse. Ellen is woonachtig in Mexico, waar de fietsvakanties organiseert. Zo’n ATB-vakantie is een aanrader overigens voor de avontuurlijk aangelegde mens. Aan het WK twee jaar terug, eveneens in Cozumel, deed Ellen ook al mee trouwens.

70.3 Ironman Rio de Janeiro voor Reinaldo en Pamella

 

Iets zuidelijker hebben we tenslotte de 70.3 Ironman Rio de Janeiro. Reinaldo Colucci heroverde in 3.51 uur zijn titel daar. Drie minuten later volgden zijn landgenoten Iuri Vinuto en Fernando Toldi. Pamella Oliviera blijft een klasse apart bij de vrouwen. Ze prolongeerde haar Rio-titel en de tweede plaats ging opnieuw naar de Argentijnse Romina Palacio. Carolina Bilato ontvangt brons. Joannes van Iersel woont en werkt in Brazilië en dacht ‘kom ik pak deze triathlon mee’. Hij finishte als 350e van de 1900 deelnemers.

Amen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.