Oud, niet vergeten; Linda derde in Hispaman; Sandman triathlon; Gerard en John – WTJ 931

DINSDAG – Oud, maar niet versleten. Zo kopten mijn collega-sportverslaggevers vandaag in de Persgroep-kranten een overzicht van sporters die op latere leeftijd nog aan de top meedraaien. Aanleiding was natuurlijk de wereldtitel wielrennen op de weg voor de reeds 38-jarige Alejandro Valverde. Het rijtje wat ze tevoorschijn toveren bevat Joop Zoetemelk (ook 38 toen ie de regenboogtrui veroverde, zelfs nog 5 maanden ouder), Johan Cruijff met Feyenoord op zijn 37e kmampioen. Verder tennisser Roger Federer (36), bokser Bernhard Hopkins (49), voetballer Paolo Maldini (36), tennisser Ken Rosewall (37), auotocoureur Juan Manuel Fangio (46), Elfstedenschaatser Cor Jongert (43) en doelman Dino Zoff (40). Mooi natuurlijk maar hierin vergeten jullie toch echt Rob Barel, beste vrienden. Op zijn 59e werd hij tweevoudig wereldkampioen triathlon op zowel de Olympische afstand (Rotterdam) als de Ironman (Hawaii). Slordig van de collega’s. Misschien een herkansing onder het kopje: Oud, maar niet vergeten.

 

Nieuwe extreme: Hispaman met Linda als derde

 

En weer deed een Nederlandse triatlete mee aan een zware onderneming. Geïnspireerd door de Norseman hebben ook de Spanjaarden een extreme variant op de driekamp gekregen: de Hispaman. Zaterdag was de eerste editie en Linda Schonewille was erbij. Als support-guide had ze Thijs Laverman mee. De start van de 3,8 kilometer Middellandse Zeezwemmen was in Peniscola, badplaats precies tussen Barcelona en Valencia in. Het fietsparcours slingerde de 35 deelnemers de hooglanden van het Spaanse binnenland in tot aan het stadje Culla. Vandaar ging het tenslotte via onverharde paden en trails gedurende 42 kilometer naar eindstation Vistabella. Omdat de kleine groep triatleten vaak moederziel alleen rondfietste, was een supporters-auto ingeschakeld voor elke deelnemer met Thijs achter het stuur. In de auto moesten ook alle spullen van de wissels mee, omdat niemand meer terugkeerde aan de Spaanse kust waar de start was. Ook Koen van Meeuwen was mee in de begeleidingsstaf van de Hellas-atlete, die er na de race nog een vakantie aan vastplakte en ons binnenkort bijpraat over haar avontuur. Linda sloot de rij van 35 finishers. Na 19.22.40 uur stond de klok stil. Een kleine zeven uur eerder was de Spanjaard Rafael Espinar als eerste in Vistabella aangekomen. 12.43.30 uur was de winnende tijd. Twaalf minuten later was zijn landgenoot Raul Delgado de nummer twee. En de achterstand van de derde man – Mikel Otaegi – bedroeg al ruim een half uur. Drie vrouwen volbrachten de monstertocht. De Britse Michelle Parson was daarvan het snelst: 18.36.08 uur. Vervolgens kwam de dappere Algerijnse trailrunner, ultraloopster Djedjiga Kachenoura over de finish van haar eerste volledige triathlon: 18.58 uur. Linda was bijgevolg de derde vrouw. Hispaman dus. Weer eentje voor op de bucketlist van de extreme triathlonliefhebbers onder ons.

 

 

Manfred twaalfde aan de Vlaamse kust in de Sandman

 

De Belgische equivalent van de crosstriathlon Kijkduin, dat is de Sandman cross wedstrijd in De Panne. Hij werd voor de tweede keer gewonnen door Belgisch kampioen Yeray Luxem. Hij klaarde de klus van 1 kilometer Noorzeezwemmen, 36 km. duin mountainbiken en twaalf kilometer strandlopen beslist niet vanzelf, want Whytic Priem klampte tot het laatste toe aan. Zwemmen in de zee was trouwens al aardig fris. Binnen de minuut waren de eerste twee binnen, vijf minuten erna werd het brons pas uitgereikt aan Benjamin Verlet. Beste Nederlander was offroad-specialist en liefhebber Manfred Boogaard. De VZC-man werd twaalfde op bijna een half uur van Yeray. Er deden een tiental Nederlanders mee in de Belgische kustplaats De Panne, bekend van Plopsaland. Abbe de Jonge was na Manfred de tweede dutchie op een 19e plaats, Raoni Schrijvers eindigde 24e.

Renske vierde in de Sandman

De vrouwenwinst ging naar de française Sophie Cardinael nadat de Vlaamse Lobke Punie lange tijd aan de leiding had gelegen. Diede de Paepe bereikte de derde plaats en daarna volgde een tritsje Nederlandse vrouwen met Renske de Jonge op vier, Kirsten Parren op vijf, Lisette Krassenburg op zes en Lieke Smits op acht. De gelijktijdig gehouden crossduathlon werd gewonnen door Sander Cuvelier, vrouwen deden hier niet aan mee. Sandman Events kondigde tevens een nieuw evenement aan in Flanders Fields te Ieper. Op drie dagen in 2019 te weten 30 en 31 augustus en 1 september wordt daar de Flanders Fields Ultra Triathlon gehouden. Het gaat om 9 kilometer zwemmen, 136 kilometer mountainbiken, 301 kilometer wegfietsen en 84 kilometer lopen. Kan er weer bij in het rijtje extreem, lijkt ons zo.

 

Afscheid Kenneth, de knie van Annemiek, de vreugde van Anna

 


Intussen lazen we mee hoe mooi collega Ruud de Haan een dankwoord overbracht aan de geweldige verdiensten, die Kenneth Gasque voor de triathlonsport in het algemeen en op Lanzarote in het bijzondere heeft gehad. Kenneth nam afgelopen weekend met stille trom afscheid. We wensen hem en zijn charmante Anna Lis nog een lang, gelukkig leven toe.

Ook mooi was het verhaal van Karla Schipper, de Groningse Frysman die Hawaii nog niet heeft gehaald maar wel een kapotte knie.

foto Facebook

Die had ook Annemiek van Vleuten. Ongelofelijk hoe de deelneemster aan de triathlon Veenendaal nog 70 kilometer met die gewrichtsproblemen heeft kunnen fietsen en alsnog zevende werd op het WK. Anna van der Breggen dus glorieus wereldkampioene. Typisch trouwens dat Anna’s grootste zeges precies daar zijn waar Annemiek in de lappenmand terecht komt.

 

We kregen de vraag voorgelegd wanneer zijn nu precies mee deed aan het NK wintertriathlon in Assen. Welnu dat was in 2004 toen ze nationaal kampioene werd bij de meisjes 14 en in 2007 toen ze zilver haalde achter Margot Houwers bij de meisjes 16. Margot is trouwens ook nog wel een tijdje blijven wielrennen en schaatsen, maar uiteraard niet op het niveau van Anna.

 

John en Gerard ere-deelnemers op NK Spijkenisse

 


We kijken op dinsdag al beetje vooruit op komend weekeinde, waarin het laatste NK van dit jaar op het programma staat. Voor de derde keer op rij is TVS’90 gastheer van het NK run-bike-run in Spijkenisse. De favorieten volgen later, vandaag even het bijzondere verhaal van TVS’90-lid Gerard Vos. Want hij is er verantwoordelijk voor dat het evenement een nieuwe naamsponsor heeft Toyo Tires, nota bene gevestigd in ‘mijn’ Oud Gastel. Gerard doet zondag op recreatieve wijze mee aan de de RBR in en duo met John Klepke.

Gerard vertelde ons dat John hem pakweg 25 jaar geleden inspireerde om aan triathlon te gaan doen. ,,John deed dat al eerder, maar kreeg toen een enorm ongeluk, waardoor hij nooit meer heeft kunnen sporten. Hij is mij echter blijven volgen in mijn tridromen naar bijvoorbeeld Almere (waar Gerard vorig jaar finishte). John kon nooit meer een wedstrijd doen, doordat hij alles brak wat je maar kunt breken. Vorig jaar kocht hij toch een racefiets en fietst met anderhalf been. Ik vond het NK een mooie gelegenheid om hem weer eens de sport te laten beleven waar hij zo van houdt. We worden wellicht grandioos laatste maar voelen ons winnaar.’’

Ruud en ik staan er alvast klaar voor om Gerard en John en natuurlijk ook al die andere duathlonkleppers zondag binnen te halen/praten. Alvast veel succes!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.