Ironman draait DSQ terug; Barbara in Argentina; EK Clubs Lissabon; NK RBR Spijkenisse WTJ 932

WOENSDAG – Nieuwtjes in alweer het 932e Wim’s Triathlon Journaal. Leuk nieuws bijvoorbeeld voor Amber Hulleman. Na een aantal stevige mails over en weer en ook telefonisch contact met iemand bij Ironman kreeg Amber het gedaan dat haar diskwalificatie op de 70.3 Ironman Vichy werd terug gedraaid. ,,Stugge organisatie anders hoor. De contactman die ik had zei dat ik wel een poot om op te staan had. Alles is doorgestuurd naar Oliver Schiek, die ook overleg voerde met de WK organisatie in Nice. Uiteindelijk is alles rechtgezet.’’

Blijdschap bij Amber

Amber werd derde in Vichy in 4.52.30 uur en kwalificeerde zich daarmee voor het WK. Later werd ze uit de uitslag gehaald, omdat de officials beweerden dat ze één van de twee toegekende penalties niet zou hebben uitgezeten in de strafbox. De Oud Beijerlandse kon aantonen dat ze haar straf (voor vermeend stayeren) wel had uitgezeten. Het was extra zuur voor Amber omdat in de week voorafgaand aan Vichy haar grootmoeder overleed. Nu overheerst blijdschap over de herroepen straf. ,,Komende tijd aan de slag met een goed en gedegen plan, zodat ik er met veel plezier naar toe kan werken.’’ Het grote Ironman heeft dus toch de moed om beslissingen in heroverweging te nemen. Gloort hier hoop voor Els Visser?

Stefan Petschnig nieuwe CEO Ironman Europe

Ironman-perikelen schijnen zich in ons land steeds vaker in de politieke arena af te moeten spelen. Het gemeentebestuur in Maastricht is dinsdag bijgepraat over de toekomstige status van het grootste sportevenement in de stad, wat bovendien vorig jaar nog een slordige 4 miljoen euro extra in het horeca-laatje bracht. Hoeveel dat in Hoorn gaat worden, is koffiedik kijken. De gemeente is positief en blijft de rode loper uitrollen voor Ironman-bazen. Over die bazen gesproken. Björn Steinmetz met wie de Europese IM-organisatoren van doen hadden, heeft zich terug getrokken. Het nieuwe ‘opperhoofd’ voor Europa is de Oostenrijker Stefan Petschnig.

Als een van de eerste Europeanen werd Stefan in 2014 geïntroduceerd in de Ironman Hall Of Fame. De voormalig IM Austria-organisator is onlangs al in West-Friesland gesignaleerd, hetgeen dus gunstig is voor Hoorn en omstreken. Maar hoe lekker hij ook gegeten zal hebben in restaurant De Broertjes Bontekoe, het blijft een kwestie van euro’s, dollars, nog meer euro’s, nog meer dollars. Laten we a.u.b. onze realiteitszin niet verliezen. Een ton gemeenschapsgeld er tegenaan gooien, is het dat allemaal waard met een grillige organisatie als Ironman kan zijn? Bij Maastricht staat nog altijd TBD, maar op de site staat ook nog steeds het volgende zinnetje:

Athletes who register on or before 12 November 2017 are eligible to defer their 2018 race entry to the 2019 IRONMAN Maastricht-Limburg event free of charge.

TC Twente en Hellas naar EK clubs Lissabon

Terug maar naar de sport zelf, speculeren doen we al veel te veel. Zaterdag zijn er twee mooie internationale confrontaties. Barbara de Koning, uitkomend op de Youth Olympic Games in Buenos Aires, die daags ervoor geopend worden. Zou koningin Máxima er zijn om ‘onze Koning’ aan te moedigen. Op de ITU-sites krijgen de deelnemers aan de Games adviezen van hun voorgangers, die meededen in Singapore en Nanjing. Lissabon haalt elk jaar ook een toptriathlon in huis, ditmaal het EK voor clubteams. Titelverdediger is Sport Lisboa e Benfica, de club van o.m. Vanessa Fernandes. Ook de nummers twee en drie te weten Poissy en Cidade de Lugo Fluvial doen mee. Nederland stuurt twee teams TC Twente en Hellas. De Tukkers werden Nederlands kampioen in de 010 Rotterdam-race. Zij sturen Marije Dankelman, Stijn Janssen, Deborah Wissink en Bert van Veen. De laatste vervangt Morten Schmidt, die ziek is. Edwin Wentink gaat als coach mee, hij neemt de plaats in van Guido Gosselink, die nog volop in de verhuizing zit van Ahaus-Alstätte terug naar Enschede.

Hellas dan met Cesar Beilo, Rina Zijgers, Vincenz Frey en Jony Heerink. En een verrassend jonge coach, Simon den Braber, die overigens wel weet hoe ie de teamgeest kan bevorderen. Dat zien we wel op bijgaande foto. In Hellas-kringen wordt ie ook wel ‘Half God Simon’ genoemd. Stijn, Deborah, Jony en Vincenz zijn er na twee keer Banyoles trouwens al voor de derde keer bij op dit EK.

TV Almere kan ver komen

Ook de junioren zijn er weer bij. Het Spaanse Cidade de Lugo Fluvial verdedigt haar titel. In Banyoles werd TV Almere vorig jaar vijfde, maar de kansen op eremetaal zijn een stuk groter dit jaar. Onder leiding van Angelique van Tilburg gaan Silke en Jelmer de Wolde, Joyce Caro en Joost Friederichs een gooi doen naar de Europese clubtitel.

NK RBR Spijkenisse met veel kanshebbers op titels

Terug in eigen land, want het laatste NK lonkt. Spijkenisse uit: altijd gezellig. Zeggen wij in speakerkringen. Jarenlang was de politietriathlon onze seizoensafsluiter, dus dan dronken we een biertje op de goede afloop van het seizoen. Dat moment is nu verlegt naar het oktoberweekeinde waarin TVS’90 voor het derde jaar op rij het NK RBR organiseert. Start- en finish liggen op het terrein van PRC Delta-TVS’90 aan het Wielrenpad. Het lopen gaat over het wielerterrein en het Hartelpark, fietsend rijden de duatleten langs het Voedingskanaal richitng Heenvliet-Zwartewaal en terug. De Toyo Tires RBR telt acht series, te beginnen om 10.30 uur met het NK jeugd. Om 11.30 uur zijn de junioren aan de beurt. Het is de finale in het Jeugd- en Juniorencircuit dus alle toppers bijeen. Een kwartier later mogen de recreanten los en de apotheose betreft het NK voor mannen om 14.15 en drie minuten later de vrouwen.

Uit de top tien van vorig jaar zijn bij de mannen: titelverdediger Yennick Wolthuizen, Daan de Groot, Daan Schouten en Devi Wolthuizen. De kans is groot dat daar Thomas Cremers, Wesley Mols, Kopen en Thijs Wiggers, Pim Venderbosch, Rody Kroon en Niels te Pas tussen/bij komen. Outsiders zijn Jelle Lugten en Joep Staps en Alexander Picard is ongetwijfeld ook uit op revanche.

Bij de vrouwen uit de top vijf 2017 alleen de zilveren medaillewinnares Sophie van der Most. Lesley Smit verdedigt haar titel helaas niet. Marina van Dijk is er echter wel bij en ook Andrea Jochems, Janien Lubben en de eerder genoemde Amber Hulleman kunnen voor een verrassing zorgen.

Vijf profs en 61 agegroupers in IM Barcelona

Een week voor Hawaii staan er toch gewoon 2500 triatleten in Barcelona aan start. En ook het profveld mag er wezen, dus zeg nooit dat je niet te dicht op Hawaii moet gaan zitten met je hele. Een sterk vijftal profs is naar de Catalaanse hoofdstad toe. Evert Scheltinga, debutant Sven Strijk, Yvonne van Vlerken, Pleuni Hooijman en Rahel Bellinga. En liefst 61 agegroupers. Komende dagen nog wel meer over Barcelona-Calella.

Tot morgen!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.