Preview triathlons Bodegraven en Lichtenvoorde; IM-perikelen; Taiwan en YOG WTJ – 936

VRIJDAG – Hoewel het tri-nieuws vooral beheerst wordt door evenementen voor 2019, kijken we in deze WTJ even niet verder dan onze neus lang is. Want zondag 7 oktober is niet alleen de Toyo Tires NK run-bike-run in Spijkenisse het is ook de datum van de uitgestelde Najaarstriathlon Bodegraven.

 

Triathlon op een Fort

 


Op 8 september kon de 33e editie niet doorgaan. De wedstrijd zou gehouden worden rondom het markante Fort Wierickerschans in de Oude Rijn, maar het Hoogheemraadschap gaf geen toestemming. De stroming in de rivier was te sterk vanwege het extra inlaten van water uit het Amsterdam-Rijnkanaal om verzilting van het Groene Hart tegen te gaan. De sterke stroming zorgde voor te grote risico’s voor de zwemmers. Soms krijgt ecologie, natuur, landbouw en alles wat daarmee samenhangt voor een eenmalige evenement. Toch wilde de organiserende TTB de traditie sinds 1985 niet doorbreken en dus verhuisde de wedstrijd naar 7 oktober, de allerlaatste triathlon van 2018 op Nederlandse bodem. Betekent wel dat de Oude Rijn nu geen 19, maar nog slechts 15 graden temperatuur geeft.
Het decor oogt dus spectaculair. Zwemen in de Oude Rijn, fietsen op de autovrije Provinciale Weg en het lopen gaat terug richting Fort Wierickerschans. De 1/16e begint om 9 uur, de 1/8e om 9.15 uur en de kwart om 10.15 uur. Vorig jaar werd de race verrassend gewonnen door Bart Witzier. Beste vrouw was Annemiek Willemze. Zondag weten we of zij hun titels met succes verdedigd hebben.

 

Flexibel Lichtenvoorde

 

Bodegraven is niet helemaal de laatste driekamp trouwens, want in Lichtenvoorde is op dezelfde zondag nog de crosstriathlon van Lichtenvoorde. Maar daar wordt dan wel gezwommen in het zwembad Meekenesch. LIBO, WTC Keitrappes en Lopergroep ’90 organiseren samen het evenement, waar maximaal 180 triatleten aan mee kunnen doen. Er schijnt nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar te zijn, dus wie nog wil kan zondag naar het zwembad van Lichtenvoorde in de Achterhoek rijden. Zo’n flexibele instelling, bij welke (grote) organisatie vind je dat nog tegenwoordig? Het parcours gaat langs Lievelde Eefsele en uiteraard ook een stukje over het beroemde Zwarte Cross-terrein. De winnaars vorig jaar waren Gerben Scheurs en Cindy Brussé. Gaan zij op herhaling? Ook oud-steeple chaser Gert-Jan Liefers doet mee.

 

Zeven kampioenen in Spijkenisse


Dus toch een drukke zondag 7 oktober, waarop immers ook het NK RBR Spijkenisse. Bij de mannen is Yenncik Wolthuizen titelverdediger, Lesley Smit niet vanwege een achillespeesblessure. ,,De klachten dateren al van april. Ik heb het weten te beperken tot aan het WK in juli met maar dertig loopkilometers per week. Daarna drie weken volledige looprust en nu weer opbouwen. Gaat erg goed, maar ik moet niet forceren. Wil heel blijven in de winter en er volgend jaar weer staan.’’ Lesley is er wel bij later op het EK op Ibiza, maar dat zal naar verwachting eerder als fysiotherapeute zijn dan als deelneemster. Andere kampioenen van vorig jaar, die terugkeren zijn: Thomas Cremers (toen junior, nu bij de senioren), Matthijs de Vroome (M40), Petra Sloots (D45), Elly Visser (D55), Gjalt Panjer (M14, nu junior) en Maaike Telkamp (D18).

 


Het Jeugd en Juniorencircuit van de NTB eindigt zondag met dit NK. De leiders in deze competitie zijn herkenbaar aan de gouden stickers op de startnummers. Als u die voorbij ziet lopen of fietsen dan is dat bij de jeugd Niels van Lanen of Tamar Veltman en bij de junioren Victor Goené en eigenlijk Silke de Wolde. Maar die is naar Lissabon voor het EK Clubs. Sterke bezetting daar trouwens met onder meer Cassandre Beaugrand, Katie Zaferes en Marten van Riel uitkomend voor hun clubteams. Marten uitkomend voor Atriac weet zich verzekerd van de sterke Nederlandse steun middels Niek Heldoorn en Kisten Nuyes.

 

De macht van Ironman, de macht van grote getallen

 

Ironman staat voor grote getallen, veel geld. En qua parcours: strak, rechttoe rechtaan met veel ruimte. Dat alles schijnt in Limburg niet helemaal voorhanden te zijn. Volgens mij valt de lokale organisatie daarin weinig te verwijten. Overigens wat het nieuws dat Maastricht al voor de 5150 afstand gaat, nog wat prematuur. Dat zegt Extra Leisure-zegsman Vincent van der Stouwe. ,,Ironman praat met het gemeentebestuur van Maastricht. De uitkomst daarvan is bij ons, ondanks alle geruchten, nog niet bekend. Wij zijn het uitvoerend orgaan.’’ En in Hoorn is de afspraak feitelijk dat eerst een 5150 wordt neergezet met een toekomstige 70.3 Ironman in het vooruitzicht. NTB-voorzitter Rembert Groenman zegt ook dat sommige conclusies en reacties te voorbarig zijn. ,,Maastricht komt later deze maand met een statement. Wij als NTB zijn in ieder geval blij dat met alle betrokken partijen gezocht wordt naar manieren om Ironman waar mogelijk binnen Nederland te houden. Wordt vervolgd.’’

 


Grote getallen. We hadden het er al over. Barcelona voldoet daar wel aan. Met ruim 3000 atleten (!) breken ze alle Europese records zondag. Daar kan ons landje voorlopig niet aan tippen. Het is trouwens ook nog Ironman Taiwan. Met ook daar 31 pro’s waaronder Brooke Brown uit Dordrecht/Canada. Maar ook met….Sonia Bracegirdle. Hopelijk liggen de boeien goed in de Taiwanese Zee. Bij de agegroupers één Nederlander: Marnix Cornelisse, altijd duikt hij waar ook ter wereld wel ergens op voor een hele.

 

Barbara en Remco in Buenos Aires

 

De openingsceremonie van de Youth Olympic Games in Buenos Aires nadert. Van de 41 jonge Nederlandse sporters in Argentinië is de 15-jarige triatlete Barbara de Koning de op één na jongste van TeamNL. Samen met een zwemmer is ze ook de enige niet in Nederland woonachtige atlete. Coach ter plaatse is Remco de Veen, chef de mission is Mark Huizinga. Hij deed een paar jaar terug nog mee aan de crosstriathlon van Vlaardingen.

Veel nieuws op Trikipedia met de paspoortjes Hawaii, WTJ’s, de reportages van André in Barcelona en  nog wat Triple Dutch. Maar zo blijft u optimaal op de hoogte. En wij delen onze triesgierigheid graag.

Fijn weekend en wie weet tot zondag in Spijkenisse!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.