TBD is wat Ironman betreft: TBC

VRIJDAG – Een doekje voor het bloeden. Meer kan ik niet maken van de twee wedstrijdformules, die Ironman nu uitdeelt aan Maastricht en Hoorn. Geen Ironman, geen 70.3 Ironman, maar de 5150 formule. Positief geredeneerd kun je stellen dat het weer eens wat nieuws is. In een dynamische sport als triathlon moeten we altijd open staan voor nieuwe dingen, nieuwe formats.

Maar heel erg nieuw is 5150 ook weer niet. Het getal staat voor de optelsom van de afstanden: 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. Hé, dat klinkt bekend. Op de Ironman-site staat dat de 5150 Triathlon Series een wereldwijd circuit van Olympische afstand triathlons betreft. Het beestje heeft alleen een andere naam gekregen, want ITU en WTC: dat blijft toch water en vuur.

5150 staat trouwens ook voor een type IBM Personal computer en het is gekoppeld aan de opnamestudio van popmuzikant Eddie van Halen. De Nederlandse gitarist van de legendarische rockband Van Halen veroverde Amerika. In de Ironman-wereld is het net andersom.

Meer dan sneu voor de ambitieuze initiatiefnemers in West-Friesland. Heb je net alle enthousiasme bijeen voor een dijk van een wedstrijd, dwarrelt er witte rook met een triathlon-afstand waarvan je er in ons land wekelijks wel een stuk of acht kunt doen. Probeer je dan maar eens te onderscheiden of het ware Ironman-gevoel erin te houden.

Beleving alleen is niet genoeg. De Ironman Maastricht trok dit jaar meer publiek dan welke andere triathlon dan ook in Nederland. De stad ademt inmiddels de driekamp, ook Tom Dumoulin raakte bij het zien ervan diep onder de indruk. Vier jaar verder constateert de Amerikaanse schatkistbewaarder dat er te weinig geld in het laatje komt. Achter de schermen moet zwaar onderhandeld zijn. Het gemeentebestuur is zo’n premium-evenement niet graag kwijt. De economische spin-off schijnt in de miljoenen te lopen. Bij de contractverlenging was het college ongetwijfeld bereid nog ettelijke Maastrichtse euro’s bij te leggen.

Maar het zit hem in de deelnemersaantallen. Triathlon mag dan al enkele jaren de snelst groeiende sport van Nederland te zijn, Maastricht kwam dit jaar zo’n 800 Ironmannen en –vrouwen te kort. Binnen drie jaar eist Ironman een startveld van minstens 2000 triatleten. Dat is niet gehaald en dan zijn ze bij het almachtige WTC onverbiddelijk: stekker eruit of in dit geval andere formule.

Toen elke Ironman-race de inschrijving voor 2019 al wagenwijd open had en soms het bordje ‘sold out’ al tevoorschijn kwam, bleef het in Zuid-Limburg stil. Ironman Maastricht moest het op de Ironman-site doen met drie letters TBD. Dat staat voor To Be Decided. Het gaf voer voor de meest wilde speculaties, maar ergens voelde iedereen de bui al hangen. Wat blijft is de mooie herinnering aan vier fantastische weekends triathlonpromotie. Qua feest en sfeer onovertroffen. Maar daar kopen we nu even niks voor.

Ironman Maastricht TBD is wat World Triathlon Corporation betreft: TBC. De C staat voor Changed, maar het voelt als Cancelled.

Wim van den Broek (had zich zo verheugd op de lustrumeditie, maar ook op Hoorn en op nog zoveel meer)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.