Andre Kwakernaat (Team4Talent) afsluitende blog uit Barcelona (4)

Wat een topdag hebben we weer beleefd tijdens de wedstrijddag op zondag. Wij hadden gekozen voor een rustig voorbereiding buitenaf en dat heeft goed uitgepakt. Zowel Pleuni als Evert waren er klaar voor. Op zaterdag hebben ze nog even voor de ‘bike incheck’ de eerste 3 kilometer van het fietsparcours gefietst, omdat het zeer technisch is. Om 17 uur de fietsen ingecheckt en de tassen opgehangen met de helm en loopkleding/schoenen erin.

Altijd een hele beleving als 3.500 mensen dat doen. Gelukkig heb je als professional een eigen ingang en kun je inchecken wanneer je dat wilt. Om 18 uur weer terug naar ons hotel gereden en daar zijn zowel Pleuni als Evert naar hun kamers gegaan.

De begeleiding is toen nog naar Barcelona gereden om sushi te eten aan het strand in een van de trendy restaurants (CDLC Barcelona), echt een aanrader. Wij waren weer redelijk op tijd terug want de wekker stond op 4.30. Voorheen sliep ik de nacht voor de wedstrijd bijna niet, maar dat is gelukkig beter tegenwoordig. Zondag om 5.45 vertrokken naar de startplaats, dan is het altijd stil in de bus en voel je dat de wedstrijd begonnen is.

Bij aankomst wordt eerst de fiets race ready gemaakt, alles gecheckt en kleding goed gecontroleerd. Dan is het tijd voor de warming-up, maar de regen kwam met bakken uit de hemel. Gelukkig had ik een perskaart en kon ik in de tent schuilen. Het werd toch redelijk snel droog en om 8.10 klonk het startschot voor Evert en om 8.12 voor Pleuni. Ik heb de zwem exit niet gezien, want ik had een scooter met bestuurder om mee te gaan tijdens het fietsen. Ik weet dat ik dan de eerste ronde de foto’s moet maken, daarna is het door de grote hoeveelheid aan atleten niet meer te doen. Helaas werkte het weer niet mee voor mooie foto’s, maar ik heb toch mijn kansen gegrepen.

Aanwijzingen geven aan iemand die alleen Spaans spreekt op de scooter is niet eenvoudig. Bij de eerste stop eerst duidelijk de aanwijzingen doorgesproken en de foto’s van Evert en Pleuni laten zien. Hij begreep het en maakte er daarna onze eigen race van om ze snel op te zoeken. Ik moest me daardoor stevig vasthouden anders was ik er zo achterover vanaf gevallen. Het blijft mooi om in de wedstrijd er dicht op te zitten en live filmpjes te maken zodat men kan zien hoe hard het gaat. Evert kwam als 3e van de fiets en Pleuni ook (van plaats 10 naar 3 gefietst), wat een bijzonder moment was dat. Maar ik weet ook hoe ver het nog is en er kan van alles gebeuren.


De eerste 14 km waren zowel voor Evert als Pleuni goed maar toen vloeide bij Evert zijn krachten langzaam weg. Aan het einde werd hij nog door 2 atleten ingehaald en werd het geen 5e maar 7e plaats. Jammer maar het is niet anders. Wel een weer mooi seizoen voor hem geweest. Nu gaat hij op vakantie met zijn vriendin Romy om daarna weer naar Zuid-Afrika om de voorbereiding te starten voor het nieuwe seizoen.

Pleuni moest helaas naar de DIXI, altijd een risico dat je daarna niet meer op gang komt. Gelukkig gebeurde dit niet en hield ze het goed vol op de marathon.

Daar waar het in Maastricht fout was gegaan ging het nu goed . Met aanmoedigingen van de familie en begeleiding wist ze een mooie 5e plaats te halen. Dit is een goede stimulans om aan het 2e jaar bij Team4talent te beginnen.

Persoonlijk waren het voor mij mooie dagen, je bent in een totaal andere omgeving dan je normale werkomgeving. Ik heb ook ieder jaar één lang team4talent weekend met vriend Thomas Broekman. Wij doen dan met z’n tweeën de begeleiding ter plaatse. Werken met atleten is mooi maar topsport is hard. Er kan er maar 1 winnen, de rest heeft allemaal verloren. Dat is bijzonder om iedere weer mee te maken en je dat te realiseren. Om je droom te realiseren moet je eerst wakker worden!

Voor de atleten zit het seizoen erop maar voor de begeleiding is er weer veel werk aan de winkel in voorbereiding naar seizoen 2019. Veel atleten zoeken in deze periode contact met ons, maar dat hoef je eigenlijk niet te doen. Dat klinkt arrogant maar wij scouten zelf en als we niemand erbij vinden dan is dat ook goed. Het moet klikken in een team zelfs voor een individuele sport als triathlon. Ik ben niet zo van terug kijken, dat is geweest, ik ben meer van in de toekomst bezig zijn. Wel ben ik altijd onze sponsoren dankbaar wat zij allemaal voor en met ons doen en dit is de periode om ze live te spreken.

Op naar weer een mooi 2019 seizoen.

Andre Kwakernaat

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.