Ironman Taiwan slechts 400 meter zwemmen; Natureman; Mokkathlon en Powerman – WTJ 942

DINSDAG – Marnix Cornelisse gaf het in de aanloop naar de Ironman Taiwan al aan. Het waait altijd wel op het eiland Penghu, maar ten tijde van de wedstrijd stormde het. En dat gaf problemen voor met name de mindere goden bij het zwemmen. Besloten werd het zwemonderdeel in te korten tot slechts 400 meter. Te verwaarlozen dus, ook al is er dan enig verschil tussen de deelnemers.

Taiwan Ironman hoeft geen 2000 deelnemers; Marnix stapt uit


En aangezien Taiwan wél mag volstaan met 744 triatleten, ontstonden er bij het fietsen toch wel verschillen. De winst ging naar de Italiaan Daniel Fontana. Eindtijd 7.47 uur zegt weinig natuurlijk. Drie minuten later ‘woei’ Jarrod Harvey over de finish. De Australiër van het TriEdge trainingsprogramma vloog na de race door naar Hawaii om zijn pupillen waaronder Tom Oosterdijk te gaan coachen. Een tweede Australiër Alexander Polizzi eindigde derde. Bij de vrouwen was het de Canadese Sue Huse die na 8.25 uur klaar was. Zeven minuten later volgde de Nieuw-Zeelandse Sonia Bracegirdle, ons allen wel bekend. De Duitse Katharina Grohmann stond voor de tweede keer dit seizoen op het Ironman-podium. Detail: die andere race was Hamburg, waar de Ironman zonder zwemonderdeel werd gehouden. Twee jaar eerder was Grohmann overigens ook al derde geworden op Taiwan.

Voor Brooke Brown – mrs. De Boer uit Dordrecht – was een zevende plaats weg gelegd op precies een half uur van haar Canadese landgenote Sue Huse. Marnix Cornelisse begon goed, kwam tijdens het fietsen de top twintig binnen en alles leek mee te zitten. Na ruim honderd kilometer fietsen schoot zijn hartfrequentie ineens naar 180. ,,Ik kreeg het koud en warm tegelijk en kon geen sportvoeding meer eten. Het fietsparcours was zwaar en de wind was ‘all over the place’, maar dat had ik onder controle. Ik snap nog niet waardoor ik het plots zo moeilijk kreeg. Stoppen was de enige optie. Jammer want ik had hier wat goed willen maken.’’

Ruben veertiende in Natureman


De Natureman in het Franse Verdon stond zaterdag op het menu. Ook hier ingekorte afstanden op het fietsen, geen 90 maar 50 kilometer. Het slechte weer verstoorde de race al trokken de 1051 deelnemers zich daar niks van aan. De Fransman Pierre Andre Anizan won voor zijn landgenoot Thomas Navarro en de bekende Spanjaard Victor del Corral Morales. Het vrouwenveld werd bij de finishlijn aangevoerd door de Zwitserse Emma Bilham. Zij hoefde niet tot het uiterste te gaan om de françaises Marion Legrand en Alexia Bailly achter zich te laten. Vier Nederlandse deelnemers ditmaal van wie de Zeeuw-Vlaming Ruben Martens op een veertiende plaats de beste was. Hij verloor precies tiwntig minuten op Anizan.

Riikka wint Mokkathlon in Mol


De Mokkathlon is in het Belgische Mol zo’n beetje de variant op de Triathloon in Drenthe. Twee kilometer kajakken, twaalf kilometer mountainbiken met zigzaggen tussen de strobalen door en 4 kilometer crossloop. De wedstrijd werd bij de mannen gewonnen door Tim van Hemel. De Squadra-atleet verlengt zijn seizoen nog wat tot aan het EK op Ibiza. Hij klopte hier titelverdediger William Peters. Bij de vrouwen was onze Riikka Vreeswijk-Kelja. Het was voor het eerst in 28 (!) edities Mokkathlon dat een Nederlander op het podium eindigde. Riikka is al lang niet meer zo competitiegericht in weg- of crosstriathlons, maar de varianten doet ze graag. Tweede werd Tina de Keulenaer, derde Lynn Vanhoof. Lore Broeckx, vaak gewonnen, bleef alleen met het kajakken vooruit. Daarna nam Riikka het heft in handen.

Geen Powermans meer dit jaar, wel op Hawaii 2019

We zochten nog naar resultaten van de Powerman op de Phillipijnen. De race op Clark Freeport, die vorig jaar nog gewonnen werd door Thomas Bruins. Maar hoewel we mister Powerman John Raadschelders wel op Schiphol trackten en dus niet op het NK RBR Spijkenisse, komen we weinig tegen van de Phillipijnse race, die drie jaar gehouden is. Thomas Bruins was er in elk geval niet, want die maakte een paar weken eerder al een zwaaiend gebaar ten afscheid van het seizoen 2018. Dat sluit onze Nederlandse/Aussie wel weer als meest regelmatige Powermanner af. En John? Die was toch op een missie en kwam met het nieuws dat er volgend jaar een Powerman op Hawaii komt. Kijk eens aan. Maar dan willen we ook een Ironman in Zofingen en in VENRAY, als het even kan!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.