Ironman Hawaii zaterdag in Nederland?; Underpants Run; Lopen aan de kust – WTJ 944

WOENSDAG – Tussen de biografietjes door, blijft het ‘normale’ nieuws ook binnen stromen. Zo is het seizoen koud afgelopen of de transfermarkt komt al weer op gang. Ik zou trouwens met een Indian Summer als deze nog gerust een triathlon durven organiseren. Als zomerse tegenhanger van de Elfstedentocht, waar ze immers ook altijd een paar dagen tevoren pas het evenement kunnen uitschrijven. Of het NK tegenwindfietsen, die moeten ook altijd het weer afwachten. In de wetenschap dat het zaterdag 27 graden is, zou je haast de Ironman-organisatie op Hawaii willen vragen om alles en iedereen over te vliegen naar Nederland. De verwachte temperatuur zaterdag ligt tussen de 22 en 28 graden met 60 procent kans op neerslag. Heerlijk Neerlands weertje dus en dat kan weer in het voordeel werken van onze jongens en meiden, waarvan morgen de laatste vijf paspoortjes op Trikipedia verschijnen plus nog eentje extra.

Joyce naar Kijani


Maar we hadden het over transfers. Na Wesley Mols, die Cerberus heeft ingeruild voor Visma/TriCan is de volgende overstap wereldkundig gemaakt. Joyce Caro gaat het eredivisieteam van Ask4Benefits-Kijani versterken. Het 19-jarige Almeerse talent kwam uit voor TV Almere. Ze blijft binnen het RTC trainen en komt naast de eredivisiewedstrijden straks graag ook uit in ETU-races. Kijani ambieert wederom een top drie klassering bij de vrouwen.

Ideetje van uw favoriete durfsporter


Over Hawaii naar je toehalen gesproken. Komende nacht Nederlandse tijd is uiteraard weer de Underpants-run als traditioneel voorprogramma voor de Ironman. Klein begonnen, maar inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig evenement. Een ludieke run over 2,4 kilometer, die de deelnemers in ondergoed afleggen. Zaterdag wordt op vele plaatsen in ons land bij tri-clubs of in dranklokaaltjes gezamenlijk naar de Ironman gekeken, het leek Sebastiaan Horn een leuk idee om vrijdagavond mee te doen. Kona is hem net even te ver, dus houdt ie een Underpants-run van ook 2,4 kilometer in Den Helder. ,,Uw favoriete durfsporter heeft weer een doldwaas idee!’’ zo opent zijn uitnodiging. Een groot of klein doel aan de prestatie hangen mag, maar hoeft niet. Het weer werkt goed mee, dus alle kans dat het nog lekker druk gaat worden op de dijk in Den Helder. Sebastiaan wacht ons allen op om 19.00 uur bij Storm aan Zee. Natuurlijk is Trikipedia van de partij en we verwachten dat er velen met ons meedoen. Foto’s voor Facebook maken doen we onder de hashtag #KonaUnderpantsRunGoesHolland. Aanmelden kan via Sebastiaans Facebook-account. Hawaii leeft als nooit te voren.

Hardlopen op Hawaii, langs singels en de kust


Eerder was trouwens al wel de Path5 k-10 k run op Hawaii. Onze razende reporter Jerry Kenbeek deed mee en werd prompt negende in 20.10 en daarmee derde M40. Willehard Wortelboer finishte als tweede M60 in 28.35 en zijn vrouw Jane Mak was vijfde bij F60 in 38.40 minuten. Tessa Linssen liep  de 10 kilometer en eindigde negende F30 in 51.56 minuten. Lars Vreugendhil werd 9e overall.Mooi gedaan allen.


Over hardlopen gesproken, de komende maanden volgen we dat weer wat nadrukkelijker dan in de zomermaanden. In de Singelloop Breda – 18.000 lopers – snelde Huub Maas naar een derde plaats M45 en de zware Kustmarathon Zeeland trok ook een tri- en duatleten naar deze werkelijk prachtige race, kindje van Lein Lievense. De man achter triathlons als Zoutelande, zelf triathlonpionier en andere duursportevenementen is mede-initiatiefnemer van de Kustmarathon die in 2004 klein begon maar inmiddels is uitgegroeid tot een massaal driedaags evenement. Huub van Noorden werd zesde in 2.46.09, master Nico Krijgsman 21e in 3.04.38 uur, de jonge Rens de Ridder 29e in 3.07.45, Gert van der Vinden 32e in 3.09.05 uur, beroepsmilitair Willem de Vos finishte 43e in 3.12.38 en Arno van Triest was vijftigste in 3.15.17. Bij de vrouwen was Nelleke Baldé goed voor een negende plaats in 3.37.35, Nicole Loeve finishte 33e in 4.03.44.

Tot zover deze WTJ. Tot morgen!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.