Lenny Ramsey 4e in Ironman Louisville, overzicht van prominente finishers op Hawaii – WTJ 950

ZONDAG – Koud een uur nadat de 44-jarige Mexicaan Franco Guillermo als een ware held als laatste na 16.56 uur onthaald werd op Ali’i Drive staat in Louisville, Kentucky de volgende Ironman al weer op het menu. Tja, ook na het 40e wereldkampioenschap Ironman gaat het leven door, zo zullen ze in Kentucky gedacht hebben. De triatleten van hier, zijn de deelnemers van morgen in Kona. Helaas niet de officiële afstanden in Louisville dit keer, waar het regende, erg koud was en de sterke stroming de normale 3,8 kilometer zwemmen verhinderen. Al na 900 meter kwamen de triatleten nu uit het water. De Fransman Jeremy Jurkiewicz zwom het snelst maar dat zei niks. De Amerikaan Sam Long fietste stevig vooruit, maar op de marathon kwam zijn landgenoot Chris Leiferman opzetten. Chris won in 7.34, vijf minuten later gevolgd door Sam en nog eens drie minuten verder stond Greg Close stil onder de finishboog in het overdekte winkelcentrum. Maar geen close finish dus.

Lenny kwam vanuit middenveld en al bijna podiumplaats

Maar dan. De vrouwenwedstrijd. Zowaar met een prominente rol voor een Nederlandse. Lenny Ramsey,  met wie we al vaker kennis maakten bij Amerikaanse wedstrijden kwam vanuit twaalfde zwempositie op de fiets en reed zich daar in top vijf, top zes. Bij begin van de marathon viel Lenny nog ietsje terug, maar uiteindelijk leverde de race haar een vierde plaats op. Prachtig en Lenny zien we terug op Kona, Hawaii volgend jaar. Ze woont in het Amerikaanse Waukesha en naast triatlete is Lenny neuroscientist. Vierde in 9.11.34 uur. De winst ging naar de Amerikaanse Jennifer Spieldenner in 8.43.22 uur, die het haalde voor de Oostenrijkse Michaela Herlbauer en haar landgenote en topfavoriete Lisa Roberts. De eindtijden komen door het sterk ingekorte zwemonderdeel niet in de all-time-lijsten.

In marathon Hawaii 23 triatleten onder de drie uur

Het werd lange tijd voor onmogelijk gehouden. Op Hawaii onder de acht uur eindigen. Maar de 40e editie was/is in meerdere opzichten een historische. Patrick Lange (7.52.39), maar ook Bart Aernouts (7.56.41): allebei verpulverden ze Patricks eigen record (8.01.40) en doken dik onder de magische uurgrens. En ook David McNamee, die wederom derde werd, zat met 8.01.09 nog onder dat record. Met 23 marathontijden onder de drie uur, met hele peletons fietsers onder de 4.30 uur en ook nog heel wat sub 50 minuten zwemmers was dit gemiddeld de snelste Ironman ooit op Hawaii, wat niet weg neemt dat er genoeg werd afgezien tijdens met name de hete marathon. Graadje of dertig. Maar de eigenlijk altijd aanwezige wind hield zich deze zaterdag opvallend rustig.

Vier sub 9 uurs bij vrouwen

Daniela Ryfs winnende tijd (8.26.18) was zo mogelijk nog verbluffender. Die tijd zou haar in 2004 de overall-winst bezorgd hebben. Nu verbeterde de viervoudig wereldkampioene haar eigen personal best met 20 minuten. Daar fronste zelfs Chrissie Wellington de wenkbrauwen bij. Lucy Charles (8.36.34), Anne  Haug (8.41.59) en Sarah True (8.43.43) bleven ook onder die toptijd. De laatste twee dankzij ijzersterke marathontijden van dik onder de drie uur.

Twijfels bij eventueel afscheid Frederik van Lierde

Gaan we verder de uitslagen door, zien we dat Tim O’Donnell – ooit derde – een topdag had op vier, Braden Currie een perfecte dag had met een vijfde plaats en Matt Russell terecht nog aan het rijtje Hawaii-gangers is toegevoegd. Cameron – the Bikeman – Wurf bleef netjes in de top tien op een negende plaats, vijfvoudig wereldkampioen OD, Javier Gomez, viel daar net buiten op elf. Goede race van Javi, maar helaas voor hem net in de snelste IM Hawaii allertijden. De 46-jarige Cameron Brown kwam dus nog gewoon bij de profs uit: 23e in 8.25.30! De Nederzwitser Jan van Berkel finishte pal achter zijn landgenote Daniela Ryf als 25e in 8.27.03 met achter hem oud-wereldkampioen OD Ivan Rana. Luke McKenzie en Lionel Sanders hadden hun dag niet, respectievelijk 28e en 29e net boven de 8,5 uur. De eerste agegrouper was Kiwi Dan Plews in 8.24.36, een van de snelste agegrouptijden ooit. Zware teleurstelling bij Frederik van Lierde, die een 5 minuten penalty en ernstige twijfels heeft of ie nog ooit terugkeert op Hawaii, ondanks dat glorieuze jaar 2013. Fred werd 39e in 8.38 en Matt Hanson – de snelle man in Texas – meteen erachter. De eerste van drie Vlaamse broers Veldeman was Toon: 44e in 8.41. Mooi finish-moment was er ook van Tim Don, the man with the halo. Een jaar na die bijna fatale crash is de Brit terug op een 49e plaats in 8.45.

 

Twee Belgische wereldtitels voor Bruno en Koen

De professionele 40-plussers tellen niet mee in de voornaamste AG40, die gewonnen werd door de Belg Bruno Clerbout: 54e in 8.47, een minuutje later gevolgd door onze beste landgenoot Derk de Korver: 8.48, die trouwens samen met Romain Guillaume (4 IM’s elders gewonnen) over de finishlijn sprong. Mirinda Carfrae kon de beslissende sprong niet maken op de marathon, vijfde werd de oud-winnares in 8.50. Wie wel een serieuze patat op de marathon kregen waren fietsbeest Andrew Starykowicz en Will Clarke, goed voor de 71e en 73e plaats, nog steeds onder de negen uur. Kaisa Sali, Angela Naeth (ja, ja, 8.57), Corinne Abraham en zelfs Linsey Corbin (8.58) in haar elfde (!) Ironman bleven daar onder. De tweede Belgische wereldtitel ging naar Koen van Rie bij de M45 in 8.55.

Vino en de sheik van Bahrain

Stijn Veldeman, de tweede broer, finishte 109e in 9.01. De voorlopig laatste (?) Maastricht-winnaar Pascal Ramali kwam als 119e (9.03) bij speaker Mike Reilly terecht. Heather Jackson, vorig jaar nog derde, had een moeilijke wedstrijd: 14e in 9.09. Het Chinese record Ironman werd verbeterd door Pengcheng Li, die 159e werd in 9.10.35 uur. Hij was te verdrinken in de Pacific maar na 1.13 uur dook hij op,  de blonde Kazak Alexandr Vinokourov. De oud-profrenner scoorde de twaalfde fietstijd en liep 3.33 uur op de marathon, goed voor plaats 183e in een knappe 9.13, zevende M45. Stephane van der Bruggen eindigde zijn derde WK in paar weken tijd als 190e in 9.14. Beste Vlaamse was trouwens Tine Deckers op een 17e plaats in 9.17. Dat ook sheiken goed zijn op een Ironman bewees His Highness Shaikh Nasser Al Khalifa uit Bahrain: 229e in 9.19. Rik Linssen moet nog bij hem in de buurt gelopen hebben, want die volgde in dezelfde tijd als 234e.

Ook JaJa haalt de eindstreep weer

Geert Schipper had naar eigen zeggen geen eenvoudige marathon, maar met zijn 2.39 uur is ie toch twee minuten sneller in de wheelchair dan Patrick Lange met de benenwagen. De eerste agegrouper bij de vrouwen was de Deense Janette Dommer in 9.23 was ze klaar, daarmee 23e vrouw. De Veldemans waren reeds compleet toen de derde broer Stefaan na 9.26 klaar was als 314e. Susie Cheetham en Michelle Vesterby vonden elkaar tijdens de marathon en besloten samen te finishen in 9.27. De tweede oud Tour de France-coryfee, Laurent Jalabert fietste wat rustiger dan Vino, maar zwom wel sneller. Zijn 9,5 uur was goed voor een 346e plaats en vijfde M50.

Toppers Tessa en Sione

Daarna was het niet lang meer wachten op Tessa – Trikipedia – Kortekaas: 9.36 en wereldkampioen! Oud-gediende Dirk Niederau troffen we aan op de 474e plaats in 9.42. Vier minuten later kondigde zich de derde Nederlandse wereldkampioen aan: Sione Jongstra ging in 9.46 op herhaling, nog sneller dan vorig jaar. Jamie Hunt, ooit een topper, finishte 606e in 9.53. Er bleven 728 atleten binnen de tien uur, waaronder 57 vrouwen. Nooit vertoond. En ook Jeff Cuddeback is het nog niet verleerd: in 10.04 mocht hij zich vice-wereldkampioen M60 noemen, met Koen Overmars er pal achter.

Ken Glah doet zijn 34e Hawaii Ironman!

De naar Amerika geëmigreerde Nederlander Christian Waterstraat finishte als 731e in 10.07. Volker Voit, de voor RTC Den Haag uitkomende Duitser moest wel even van de schrik bekomen toen hij vernam dat zijn teammaatje Tom Oosterdijk was uitgevallen. Volker scoorde 10.19 en dat was goed voor een 831e plaats. Drie minuten later volgde Mats Allen op positie 851e. De zoon van Mark en van Julie Moss deed voor het eerst mee. Stefanie Adam fietste weer genadeloos hard, maar deed bijna net zo lang over fietsen als de marathon: 105e in 10.23. Snelste zwemmer van de dag Jan Sibersen (46.29) finishte 978e in 10.37. Ook Holger Lorenz deed ’the grand reunion’ en wel als 1039e in 10.47. Katja Konschak had een loodzware dag: 228e in 10.55. Pal achter haar eindigde de Amerikaanse levende legende Ken Glah in 10.55. Hij deed voor de 35e keer (!!) mee. Deed Jan van Soest in 1992 nog mee, zijn neef John van Soest woonachtig in de USA was er nu bij, net boven de 11 uur. 1122 atleten bleven juist onder die barrière. Wat Ken Glah is voor Amerika, is Christian Meuser voor de Belgen: achttien keer al Hawaii en weer binnen, de 62-jarige Waaslander werd 11e in zijn categorie in 11.01. De legendes volgden elkaar in dat elfde uur snel op. Kurt Madden bijvoorbeeld: 1168e nu, maar in de jaren tachtig drie keer top tien en in 1983 derde in Almere. Nog een topper van weleer, de Française Catherine Houseaux, nu 359e in 11.45 uur.

Turkse triatlete woonachtig in Nederland

We hadden ze niet genoemd in eerdere overzichten, maar Sedef Ozcelik komt dan wel uit Turkije, ze woont al weer een heel  tijdje in Breukelen. Sedef finishte als 371e vrouw in 11.51.58 uur. Dat is 59e F30. Knap gedaan. En dan zijn 1710 triatlten binnen als het twaalfde uur in gaat. De spanning steeg aan de finish, want na 12.08.40 komt Julie Moss zelf binnen, een uurtje trager dan de roemruchte race uit 1982. En zondag werd ze gehuldigd, want de 59-jarige living legend werd er derde F60 mee.

Al even beroemd is Missy LeStrange, winnares F65 in een nieuwe wereldbesttijd van 12.28.43. Bij 1924 wordt de volgende grens bereikt: die van 13 uur. Ook in de M75 gaat het sneller dan ooit: de 75-jarige Robert Plant heeft maar 13.06.03 uur nodig. Er slagen 2051 mensen in harder dan 14 uur te Ironmannen. Als 587e vrouw komt na vele marathons Isabella de la Houssaye binnen, bijzonder want zij heeft serieus longkanker. In het donker is daar met Nederlandse vlag om de schouders onze laatste landgenote Alexandra Dronkers als 588e. Samen met haar twee zoons deed ze vorig jaar nog mee aan Ironman Maastricht. De 68-jarige John Wragg uit Canada is ook weer zo’n man met een verhaal: hij finisht in Kona zijn 246e Ironman, een wereldrecord nu in 15.29 uur. Net binnen de 16 uur komt de vrouw aanlopen, die Julie Moss in extremis nog passeerde in 1982. Kathleen McCartney finisht haar twaalfde IM Hawaii als 622e vrouw. Exact een uur later is de Mexicaan Guillermo Franco hekkensluiter.

 

Gordon Haller (68) had de cirkel rond willen maken, maar tijdens de marathon moest de allereerste Ironman-winnaar de strijd staken. Hij zwom 1 uur en drie kwartier en zat veertig jaar na dato 8.14 uur op de fiets. Erg jammer Gordon, speciaal omdat je ons op 8 februari dit jaar nog geluk wenste met de nieuwe site.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

2 thoughts on “Lenny Ramsey 4e in Ironman Louisville, overzicht van prominente finishers op Hawaii – WTJ 950

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.