Triathlon: soms zit het mee, soms zit het tegen. Een dag vol tegenvallers – WTJ 953

DONDERDAG – Het was donderdag 18 oktober de dag van de tegenvallers. Althans in de triathlonwereld. Het begon al in de Aloha—groepsapp  van de Hawaii-gangers. Terwijl de meeste Nederlandse deelnemers óf weer thuis zijn óf er een prachtige vakantie op een van de Hawaii-eilanden aan vastplakken, stond Tom Oosterdijk op het punt naar huis te vliegen. Helaas, de Hawaii-Goden beslisten anders. Misschien was het de symboliek dat hij snel terug moet keren of dat hij een volgende keer eerder de reis maakt. Hoe het ook zij, zijn vlucht huiswaarts had twaalf uur vertraging. Als er iemand op zijn veerkracht getest is de afgelopen weken, dan is het Tom wel. Anderzijds, twaalf uur langer op Hawaii blijven, hoeft geen straf te zijn.

2019 wordt een jaar zonder Nederlandse Ironman

Tegenvaller twee kwam ook al vroeg toen mijn Persgroep-collega’s van De Limburger met het definitieve bericht kwamen dat het einde oefening is oor Ironman Maastricht. Wie er afgelopen jaar bij was, kan nauwelijks bevatten dat het ineens gedaan is met de wedstrijd in zijn huidige vorm. Na een aarzelende start in 2015 was ’s lands oudste stad in de ban geraakt van de driekamp. Dit jaar waren er meer toeschouwers dan ooit, het prachtige zomerweer zorgde voor een ongekende sfeer die tot een hoogtepunt kwam bij de finish van de eerste vrouwen en daarna die onvergetelijke aankomst van Mathon van Eijsden en Glenn Wijntjens alias Team Super-Maan. Alleen al opm die euforie nog eens te krijgen, zou je hopen dat de wijze heren en dames van Ironman verzachtende omstandigheden aanvoeren en Maastricht nog een jaartje het voordeel van de twijfel gunnen.

Stapje terug en dan twee naar voren

Helaas, zo werkt dat niet in de grote triathlonwereld anno 2018. Accepteren dus maar dat Nederland de Ironman inruilt voor twee 5150-triathlons in 2019. De ene is op zondag 7 juli in West-Friesland, de tweede in Maastricht komt in november me de definitieve datum. Het beste maar zo snel mogelijk aankondigen, zodat we de Ironman-top kunnen ‘pleasen’ met twee grote deelnemersvelden. Ultiem doel blijft toch de terugkeer van Ironman in Nederland en de toevoeging van een 70.3 Ironman in Hoorn en omgeving. En triatleten met de Hawaii-droom: zoek snel een alternatieve road to Kona, want via Maastricht gaat ie in 2019 niet meer. Maar Rob Frambach van ExtraLeisure is optimistisch gestemd: soms moet je een stapje terug om er weer twee naar voren te maken.

Fusion en TeamUnltd haken af in Teamcompetities

Een derde tegenvaller was het afhaken van zowel het FusionTeam.nl als Team Unltd in de Teamcompetitie. Een gevoelige aderlating, want zij brachten zowel kwaliteit als kwantiteit in de verschillende divisies. Opvallend is het verschil in motivering. Waar Ronald de Graaf namens FusionTeam.nl vooral uit zakelijke overwegingen na vier jaar een andere koers gaat varen, zit er bij TeamUnltd een stuk frustratie. Teammanager OIaf Brouwers bracht in het voorjaar een aantal adviezen over op het E-team, dat de Eredivisiewedstrijden samenstelt/coördineert. ,,Daar is niets mee gedaan. Wij vinden de sport naar buiten toe niet duidelijker worden door steeds met nieuwe formats te werken. We zien het aan het publiek dat na de recreantenseries niet blijft kijken naar de divisie-wedstrijden. Het is tijd voor Team Unltd om ons op andere wedstrijden te richten. We hebben ons uitgeschreven, maar daar wordt nogal moeilijk over gedaan omdat ons team kennelijk niet aan alle verplichtingen heeft voldaan.’’ Alle teams naar de zin maken, is een utopie. Dat er teams afhaken, ook dat is geen verrassing. Dat er na zeven jaar van louter successen ook eens kritiek komt, is vrij nieuw. Hopelijk trekken alle partijen er lering uit en wordt de Teamcompetitie 2019 er eentje, waarvan iedere afhaker achteraf zegt: daar had ik bij willen zijn!

Trainingscentrum weg uit Sittard?

De vierde tegenvaller op deze plots ook wat koudere donderdag: een bezuinigingsronde in Limburgse gemeenten treft mogelijk ook het NTC in Sittard. De gemeente Sittard-Geleen bereidt plannen voor om een miljoen euro in de knip te houden. Het Triathlon Trainings Centrum ontvangt daarvan een ton op jaarbasis. De NTB is verrast over de plannen, al lazen we daarover ook al in de Zomernota, die de gemeenteraad in juni kreeg voorgelegd. Het NTC is sinds 2007 in Sittard gevestigd. Op de lange termijn heeft ook het stadsbestuur van Arnhem al eens interesse getoond in de huisvesting van een NTC op Papendal. In november nemen de Limburgse bestuurders een definitief besluit over de sportsubsidiëring.

EK zonder Victor Goené

Is er dan helemaal geen positief nieuws te melden? Misschien nu niet, maar vanaf zaterdag hebben 19 Nederlandse tri- en duatleten kans op internationale roem bij het Europees Multisports Festival op Ibiza. Dat is er wel één minder dan we vorige week bij de teampresentatie melden. Helaas is Victor Goené bij een fietstraining aangereden door een auto. Hij reed met hoge snelheid op een tegemoetkomende auto, die de snelheid van de jonge triatleet verkeerd inschatte en pats, daar lag de topjunior. Victor brak aan beide kanten zijn kaak en ook een paar tanden sneuvelden bij de klap. Hij moest een paar dagen in het ziekenhuis verblijven en herstelt nu thuis. Meedoen aan het EK zat er echter niet meer in. Het zit de VZC-ploeg niet mee, want eerder was ook Peter van Egdom slachtoffer van een zwaar verkeersongeval tijdens de fietstraining. Peter revalideert heel langzaam, maar het gaat vooruit. Wij wensen de Veenendaalse club alle sterkte toe bij deze twee zware valpartijen en de gevolgen daarvan.

Laten we dus maar hopen dat het kaartenhuis, wat Thomas Cremers en Yennick Wolthuizen in het hotel in Ibiza niet in elkaar stort. De multisport in Nederland heeft een paar gevoelige klappen opgelopen, maar het Luctor en Emergo is vaak niet alleen op Zeeland van toepassing, de rest van Nederland komt ook snel genoeg boven.

O ja, toch nog iets heel moois tot slot. Mathon en Glenn maakten Ironman Maastricht groot en dat zullen ze aanstaande zondag ook doen in de TCS Amsterdam Marathon. Laat de euforie zich daar maar herhalen, zolang het volgend jaar maar geen Amsterdam 10 kilometerloop wordt….

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.