Alles over het EK aquathlon Ibiza; Tristan op Mallorca; Triatleten op marathon Amsterdam – WTJ 958


WOENSDAG – Het Multi Sport Festival ging vandaag door met het EK aquathlon. Deze sportvariant krijgt in ons land maar moeilijk voet aan de grond. Eigenlijk is ze alleen tijdens de Twentse Triathlon Tour een aantal jaren in Enschede georganiseerd. Zwemmen-lopen-zwemmen, zo stond het oorspronkelijk op he ITU-programma. De laatste jaren is het een ‘gewone’ zwemloop geworden.

Op Ibiza in dit geval 1 kilometer zeezwemmen en vijf kilometer lopen. Twee Nederlandse deelnemers eind van de middag. Olaf Jan Bosscher is met zijn 16 jaren nog wel even junior. Van de acht deelnemers was hij zelfs met twee jaar verschil de jongste. ,,Ik was hier toch al voor de duathlon, ik wilde me graag ook meten met sterke junioren op de aquathlon. Moeilijk te zeggen hoe het dan uitpakt. Als zesde klom Olaf Jan, vaak samen met broer Hugo Jan in de wedstrijden te zien, uit het water. Die positie hield hij vast tot aan de streep, waar de verschillen eigenlijk helemaal zo groot niet waren. Slechts 1.08 minuut scheidden de sterke Fries uit Oentsjerk bijvoorbeeld van de bronzen medaille. Hij finishte in 30.19 minuten, maar tijden zeggen niet zo veel natuurlijk.

Martin Breedijk sport zitvlees weg op EK


De Europese juniorentitel ging naar de Kroaat Luka Grgorinic. Zilver ging naar de Oekrainer Hennadii Anzin en brons was voor Marek Pavuk uit Slowakije. Het podium bij de juniores bestond uit: 1.Bianca Sergni, Italië, 2.Delia Sclabas, Zwitserland en zaterdag ook al brons op de duathlon en 3.Ida Lucia Burrows, Zweden. De Europees kampioenen bij de elite zijn Sergiy Kurochkin uit de Oekraine en de Roemeense Antoanele Manac. Het zijn niet de meest begerenswaardige titels zou je denken, want er deden startgroepjes van 10 respectievelijk negen aquatleten mee. ETU-bestuurder Martin Breedijk combineerde een lange vergaderdag met deelname aan dit EK. Hij kwam als 123e van de 214 agegroupers binnen en was daarmee veertiende bij de M50.

Nog wat meer Ibiza-nieuws


De opmerking dat de Belgen zaterdag op het eerste EK op Ibiza – de duathlon – naast de medailles pakten, werd ons door trouwe volgers van gene zijde van de grens niet in dank afgenomen. Want bij de beloftes én juniores klonk wel degelijk de Brabançonne. Arnaud Dely was immers bij de U23 de beste. Hij versloeg Spanjaard Javier Martin Morales én landgenoot Nicolas Tilman. En bij de juniores was het Laura Swannet, die niets liet liggen. De Finse Astrid Snäll en de Zwitserse Delia Sclabas waren gezien. Bij de jongens bestond de top drie uit Romaric Forques, die Spanje de zoveelste titel deze week zou bezorgen. Hij deed dat vóór Oekrainer Vitalii Vorontsov en nog een Spanjaard Daniel Albitos Gomez. Pas na deze juniorenpodia volgden Joey van ’t Verlaat en Maaike Telkamp met elk een vierde plaats. In de agegroupers EK run-bike-run standaard afstand was Alwin de Vries enige Nederlander. Hij finishte op de 26e plaats, daarmee zes plekken beter dan eerder dit jaar op het WK in het Deense Odense. De sprint duathlon trok eveneens één Nederlandse: Elsbeth Rispens debuteerde op een EK met een zeventiende plaats F50. Ze vond het ge-wel-dig. Mooi om te zien hoe dankbaar tri- en duatleten zijn om alleen al uit te mogen komen voor hun land.

Droomdebuut van Tristan


De Challenges Mallorca en Thailand hebben we genoemd. Minder aandacht kreeg de derde halve Challenge van afgelopen zaterdag, een nieuwkomer in het Braziliaanse Salvador. De zeges gingen naar thuisspelers Edivanio Monteiro in 3.39 en Andressa Bronholo Nascime in 4.56 uur. De van origine Nederlandse triatleet Roman Klinkert werd 54e in 4.51 en daarmee vierde M50. Uit Challenge Mallorca haalden we nog drie ‘vergeten’ top-tieners in hun leeftijdsgroepen. Chris de Kan werd 97e in totaal en negende M45. Na hem volgde Kees Jansen, 125e overall maar ook negende M50 en Henrieke Bel was bij de F35 goed voor een achtste plaats en 54e totaal. Resumé vier podiumplaatsen: Tristan Olij (1e M18, droomdebuut), Anne Stellaard (2e F30), Joyce Keizer (3e F40) en Gerda Sollie (moeder van zes kinderen, 3e F55). Juist die laatste feitjes maken het leuk om zowel te speakeren als het WTJ te doen, zoals we het ook aardig vonden dat René Visser (voormalig ICAN Amsterdam-organisator) weer opdook als deelnemer op Mallorca: 501e in 6.13 uur. En toch nog even de pas 20-jarig Tristan Olij gesproken. ,,Ik wilde niet te hard van start gaan, maar na 25 minuten was ik al uit het water en ik kwam ook vrij goed van de fiets af. De eerst 15 kilometer van de halve marathon gingen goed, daarna begon het echt zwaar te worden, halve marathon van 1.25. Ik was toch blij dat ik er was.’’ Werkelijk superknap gedaan, man om rekening mee te houden op het langere werk.

Mark en Henri zijn vaste Gandia-gangers

Over ICAN gesproken. In Gandia zijn Henri Bijnen en Mark Lodewijks kind aan huis. In tegenstelling tot wat we dachten was er vorig jaar wel degelijk een ICAN. En ook toen was Mark beste M50 en twintigste totaal. De revanche op zijn uitvallen in de editie van twee jaar terug was dus niet aan de orde. Samen hebben Henri en Mark nu negen keer meegedaan aan deze ICAN.

Dan stond er ook nog een Powerman op de kalender. Stond, want drie maanden geleden blies de Amerikaanse organisator van Powerman Colorado het evenement al af, wegens gebrek aan financiële middelen. Die waren nodig om de verkeerspolitie te betalen, nu kon de veiligheid van de deelnemers niet gegarandeerd worden. Met alle respect voor de Powermans, die wél doorgaan, het komt ons inziens ook wel vaak voor dat een PM geschrapt wordt. Werk aan de winkel voor Mister Powerman, zou je denken. John Raadschelders countert meteen met een Tweet waarin gesproken wordt van de eerste Powerman in Griekenland.

Tjeerd Popkema loopt een droommarathon


Halen we de fiets weg, dan blijft de marathon over. In Amsterdam draven altijd genoeg triatleten aan het einde van het seizoen nog gerust 42 kilometer. Ronald Schroër was ooit een aardig duatleet, maar als marathonloper is ie vele malen beter. In Amsterdam was voor hem een 17e plaats in 2.21.52 weg gelegd. Beste ‘huidige’ triatleet was Tjeerd Popkema, vier minuten van zijn pr af: 2.32.20 en 62e maar bovendien Nederlands marathonkampioen M40! Verder zagen we binnen de drie uur in het Olympisch Stadion finishen: 79.Dez de Eerens 2.34.23; 121.Pim de kok 2.39.34; 155.Dennis de Knijff 2.42.48; 277.Bart Hoeksema 2.50.03; 299.Aje Niks 2.51.09; 307.Han Peter Lucas 2.50.55; 311.Matthijs van Scheijen 2.51.59; 317.Wannie Friderichs 2.52.20; 332.Jesse Nijboer 2.52.46; 365.Erben Wennemars 2.53.56; 387.Johan Lek 2.54.48; 425.Ron Pepels 2.55.6; 460.Ardjan Swerink 2.56.48; 464.Paul Terstegge 2.56.02; 494.Willem Gooskens 2.57.18; 618.Rob Thissen 2.58.57. 640 deelnemers bleven onder de 3 uur-barrière.


Dat de 46-jarige Miranda Boonstra haar rentree maakte met de nationale titel was prachtige sport natuurlijk. De beste triatlete was in dit geval Sarah-Lynn Reuver, die een prachtige 3.07.10 neerzette en dat nog wel middenin haar verhuizing naar Zwolle. Ze werd er 57e mee. Verder: 68.Sandra de Jonge 3.10.18; 71.Venetia Berk 3.09.24; 77.Nina Bakker 3.12.34; 97.Marjollein Menheere 3.14.01 en 102.Marleen Haakma 3.15.59. NK-medailles voor Tjeerd en Nina (goud), voor Aje en Koos Rademaker (brons). Last but not least de twee fantastische teams op de halve marathon. Mathon van Eijsden en Glenn Wijntjens alias Super-Maan in 1.51.00 uur en Team Fleur met Wytse en Fleur Wierda in 2.28.14 uur. De tijden doen er niet toe, de smile op die vier gezichten aan de finish in het Olympisch Stadion zei alles. Trouwens Glenn: van harte gefeliciteerd topsportman met je 37e verjaardag!

Eerste training iQsquare Triathlon Team


We hebben al eens geschreven over de ambitieuze plannen van het nieuw profteam wat vanuit de Triathlonvereniging Haarlemmermeer is ontstaan en het nieuwe seizoen in gaat onder de naam iQsquare Triathlon Team. Deze week zagen we ze voor het eerst gezamenlijk een duurlooptraining afleggen onder aanvoering van niemand minder dan Rob Barel. Verder ontwaren we in de sterke formatie Omar en Milan Brons, Youri Severin, Tim den Braber, Michiel de Wilde, Jan Stratmann en Boy van West. Van onze kant alvast veel succes mannen, gaat wel goed komen met jullie!

Deze WTJ wordt vanavond nog gevolgd door een extra WTJ als eerbetoon aan een ons veel te vroeg ontvallen triatleet.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.