Slotweekend Ibiza; Medailles; Ocean Lava; Kona-records; WK Maui; Jake meets Jonny – WTJ 961

VRIJDAG – Het ETU Multisports Festival gaat haar laatste weekeinde in. Het EK middle distance (halve) triathlon en het in Nederland volstrekt onbekende EK aquabike staan nog op het programma. De middenafstand is interessant met Ivan Tutukin, Almere-winnaar Jaroslav Kovacic, Giulio Molinari en Viktor Zymetsev. Helaas geen Nederlanders, wel de Belg Diego van Looy. Bij de vrouwen mogen we rekenen op Camilla Pedersen, Hanna Maksimava en Nina Derron. Kansen ook voor Alexandra Tondeur en Charlene Ottevaere om het aantal van 7 Belgische medailles nog wat op te voeren.
In de medaillespiegel na vier evenementen staat België voorlopig op een zesde plaats. Spannend is het aan de kop. Kijk maar:
1.Groot Brittannië 48-48-53
2.Spanje 47-31-28
3.Italië 17-10-5
6.België 4-1-2
21.Nederland 0-1-2

Brons voor Rob van Zanten

 

 

Die derde medaille hadden we nog niet gemeld, maar van de drie agegroupers op het EK crosstriathlon was Rob van Zanten het meest succesvol. De master uit Vlaardingen eindigde derde bij de M60, in dezelfde groep was het Frank Hamelink die zevende werd. Zijn partner Renate van Oosten debuteerde prachtig op haar eerste EK met een achtste plaats F40. Logisch dat we dus donderdag weinig beeldmateriaal kregen van onze cameraman/interviewer Frank. Kan ie zaterdag weer goed maken op het EK halve. Daar hebben we bij de agegroupers nog wel medaillekansten trouwens. Want Leanne Fanoy doet bijvoorbeeld mee bij de F20. Saillant detail is dat Leanne op het WK 70.3 Ironman zilver haalde, maar toen voor de Verenigde Arabische Emiraten uitkwam. Daarnaast is Marijke Zeekant uiteraard kansrijk bij de F60 en doet haar partner Pim Veeger mee bij de M55. Het drietal vormt de laatste inbreng voor Nederland op Ibiza. Zelfs ETU-bestuurder Martin Breedijk pakt in de loop van zaterdag zijn koffers en keert terug naar Amsterdam. Volgende week doet ie ons uit de doeken waar de Europese Triathlon Unie allemaal over gesproken heeft.

 

Ocean Lava zonder Tessa

 

 

Over de World Cup Tongyeong en de ETU Cup Finale op Madeira hadden we het donderdag al. Komende weekend zijn verder de Ocean Lava-finale op Lanzarote, daar waar Kenneth Gasque het idee van dit nieuwe circuit een aantal jaren terug lanceerde. Tessa Kortekaas had zich wel ingeschreven, maar ze is nog in zo’n feestroesover haar wereldtitel dat ze de thuiswedstrijd toch maar laat schieten.

Tessa heeft ook parcoursrecord Kona!

 

 

Nu we het toch over onze ‘Trikipedia-Fusion Queen’ hebben. Ze werd bijna twee weken geleden niet alleen wereldkampioene ze verbeterde ook het parcoursrecords voor vrouwen 30-34 jaar. Dat had Rob Barel meteen al ontdekt, getuige zijn reactie onder onze eerste berichtgeving omtrent Hawaii. Het was een buitengewoon snelle Ironman met ook nog eens het laagste uitvalpercentage (3,3 procent) ooit. De meest tot de verbeelding sprekende records zijn die bij de elite met Patrick Lange en Daniela Ryf.
Maar Tessa heeft het dus ook voor elkaar. Haar naam staat in het illustere rijtje van agegroup recordhouders. Ze verbeterde de tijd van de Duitse Mareen Hufe (dit jaar dertiende bij de profs) met exact 43 seconden en bracht het op 9.36.26 uur. Dat Rob ons hierop wees, is niet verwonderlijk. Hij is zelf sinds vorig jaar recordhouder M60 met een tijd van 9.46.54 en hoewel er maar liefst 17 records gebroken zijn, is de tijd van Rob Barel niet uit de boeken. Ook de Belgen hebben een recordhouder, Koen van Rie bij de mannen 45. Nu we toch beetje in de cijfertjes zitten, hieronder de verbroken parcoursrecords:

Pro: Patrick Lange (Dui) 7.52.39
Pro: Daniela Ryf (Zwi) 8.26.18
F30: Tessa Kortekaas (Ned) 9.36.26
F35: Christina Svesjtrup (Den) 9.28.48
F45: Janette Dommer (Den) 9.23.25
F50: Michelle Enslin (Rsa) 10.12.02
F60: Julia Daggett (Vst) 11.41.44
F65: Missy LeStrange (Vst) 12.28.43
M18: Timo Schaffeld (Dui) 8.51.50
M25: Rasmus Svenningsson (Zwe) 8.34.01
M30: Mikkel Hojborg Olsen (Den) 8.37.15
M35: Dan Plews (Nzl) 8.24.36
M45: Koen van Rie (Bel) 8.55.33
M50: Carl Brummer (Zwe) 9.05.37
M55: Richard Sweet (Vst) 9.14.23
M75: Robert Plant (Vst) 13.06.03
M85: Hiromu Inada (Jap) 16.53.49

 

Hiromu zegt: tot volgend jaar

 

 

Laatstgenoemde, de Japanner Hiromu Inada, brak nog een record. Met zijn 86 lentes is hij de oudste finisher ooit op Hawaii. Zes minuten voor de tijdslimiet van 17 uur kwam Hiromu binnen. Hij was al recordhouder M80 in 16.49.13. Hiromu begon op zijn 69e (!) met triathlons, op zijn 74e deed hij zijn eerste lange afstands triathlon en was daarna geregeld op Hawaii. Als enige in zijn leeftijdsgroep en dus wereldkampioen is hij – net als Tessa en ‘oeps I did it again’ Sione Jongstra – automatisch startgerechtigd in editie 41 in 2019. Aan de finish wachtte Patrick Lange de Japanner op. Daar sprak hij de magische woorden: ,,Tot volgend jaar!’’
Met dank aan Russell Cox overigens, die bovenstaande cijfertjes allemaal uitzoekt en waar ondergetekende een groot fan van is. Net als van Thorsten Radde van TriRating overigens. De cijfertjes duizelen soms voor je ogen, maar op freaks als ik heeft het een heilzaam karakter.

 

Athlos-crossduathlon

 

 

Terug naar dit weekend. Zaterdag kunnen de crossduatleten immers sinds lange tijd weer eens aan de bak. Bij atletiekvereniging Athlos in Harderwijk wordt de 54e (!) Athlos-cross al sinds twaalf jaar afgetrapt met een cross run-bike-run. De start is om 10.30 uur op sportpark Strokel te Harderwijk. Bospaden en kleine heuvels vormen het idelae parcours voor de beginnende crossduatleet. De afstanden zijn laagdrempelig: 2,5/12/2,5 km. Wandeltocht, obstakelcrossen en estafettecrossen maken ook deel uit van het sportprogramma in deze bosrijke omgeving van het Beekhuizerzand. Beau Duvigneau en Kim Boterenbrood waren vorig jaar de winnaars. In de beginjaren was vooral Rorik Schouten met drie zeges succesvol.

 

Sarissa op Sardinia (rijmt dat?)

 

 

Eén evenement in Nederland, maar over de grenzen is genoeg te doen. De Challenge Forte Village bijvoorbeeld. Op het Italiaanse eiland Sardinië komen Sebastian Kienle, Pieter Heemeryck en Cyril Viennot tegen elkaar uit. Onze ogen zijn gericht op Sarissa de Vries, die bij de elite-vrouwen uitkomt en het opneemt tegen o.m. Laura Siddall, Katrien Verstuyft en Jeanne Collonge. Twee jaar terug was ze nog vijfde. De winnaars van vorig jaar: Vicente Hernandez en Heather Wurtele zijn er niet bij. Ook de mannen nummer twee niet: Bart Aernouts…. Vier andere Nederlanders doen mee in de agegroupers.

 

 

Zestien Nederlanders doen mee aan de 70.3 Ironman in het Turkse Belek. Onder hen Carola Schot, Erwin Kwakernaat en Hawaii-ganger Huib van Engelen. Een nieuwe 70.3 Ironman is in Waco, Texas. Het stadje was wereldnieuws in 1993 bij de belegering door de FBI van een sekte, waarbij slachtoffers vielen. Maar nu topsport in Waco. Vijf Nederlanders doen mee onder wie de Godfather van de Nederlandse triathlonsport, Hans Dieben.

 

WK Maui als wittebroods-race

 

 

Zondagavond Nederlandse tijd zitten we weer klaar voor het wereldkampioenschap Xterra op Maui. Om te zien hoe Marcel en Silvia Swart (of blijft het Brouwer?) het doen. Maar ook om de elites aan het werk te zien. Opvallend is dat de top drie bij de mannen van 2017 terug is: Bradley Weiss, Mauricio Mendez en Ruben Ruzafa, maar dat het complete podium bij de vrouwen ontbreekt. Dat was wel een sterk trio overigens met Flora Duffy (haar vierde titel toen), Barbara Riveros en IM-Barcelona winnares Laura Philipp. Iets meer Belgen dan Nederlanders. Eén zuiderbuur bij de profs: Geert Lauryssen en verder ook Stephane vander Bruggen toe aan zijn vierde WK in enkele weken.

 

Jake and Jonny: mooiste sportmoment van 2018?

 

 

Tot slot, de foto die we even eerder al op onze FB-pagina plaatsten en wat ons betreft de foto van de week/maand. Het Malteser jongetjes Jake Vella dat zijn grote idool Jonny Brownlee ontmoet. In een van onze vroegste WTJ’s in 2015 verhaalden we al eens over Jake. Een geweldig sportieve knul, die echter door de uiterst zeldzame ziekte ROHHAD toch in gewicht blijft aankomen. Wereldwijd hebben 75 mensen dezelfde aandoening, maar niemand vecht er zo hard tegen als Jake. Al sinds zijn zevende jaar doet hij aan triathlons en zijn grote droom was ooit de Brownlees te ontmoeten. Welnu, het is dit weekend Superleague op Malta. En wie doet er mee? Juist, Jonny. Vandaag was de ontmoeting. De blik van Jake naar Jonny, dat stralende gezicht. Het maakt mijn week, waarin vrolijke en verdrietige gebeurtenissen elkaar aflosten, helemaal goed.

Sport ze, prettig weekend, waarschijnlijk zien jullie ons nog ergens in den lande komende dagen!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.