Pirene Xtreme triathlon (Catalunya, Spanje) – Karin Sloove

Voor mensen die een (nog) onbekende extreme triathlon willen plannen voor 2019, kwam Karin Sloove, xtremesporter en Spanjekenner, met de onderstaande aanbeveling van de Pirene Xtreme triathlon:

De Pirene Xtreme is een triathlon avontuur waarin je je inspanning niet alleen levert, maar als onderdeel van een team, wat het een onvergetelijke ervaring maakt. Jij en je team zijn de hoofdrolspelers van deze bijzondere reis door het voorgebergte van de Pyreneeën. Een aanrader voor je wedstrijdkalender voor 2019! Je kan individueel deelnemen met een support crew, of in estafettevorm.

3.8km zwemmen (16 graden Celcius)

 


De start is in het stuwmeer van Terradets, waar het heldere groene water uit Vall d’Aran wordt verzameld, aangevoerd door de rivier Noguera Pallaresa. Het stuwmeer ligt in het westen van Catalonië, vlakbij de grens met Aragon en aan de voet van de Pyreneeën en het machtig mooie natuurgebied Aigüestortes. De start is ’s ochtends in het donker, maar naarmate het langzaam licht wordt worden eerst de silhouetten van het voorgebergte van de Pyreneeën zichtbaar en tegen de tijd dat het fietsonderdeel begint, worden de bergen verlicht door een uitnodigend zacht ochtendlicht.

177km fietsen (4400m D+)

 


Vanuit het kleine dorpje Cellers op 376 meter hoogte begin je na de eerste 20 km aan het echte klimwerk. De gladde autoluwe wegen leiden je via de Coll de Comiols, Coll de Bòixols, Coll de Jou en Coll de Port naar iets voorbij Tuixent, dat op 1695m hoogte ligt aan de voet van het natuurpark Cadí Moixerò. Onderweg verandert het landschap langzaam van grote akkers met landbouwgronden naar kleine bergdorpjes met hier en daar een koe of een geit en kleine lapjes handbewerkte grond. De wegen zijn breed en glad en de soepel lopende afdalingen waar je probleemloos hard naar beneden suist zijn een welkome afwisseling op het klimwerk. Ondertussen kijk je uit naar de momenten waarop je je support crew tegemoet kan zien met eten en drinken en misschien even een korte pauze van het zadel en beide benen op de grond in plaats van op de pedalen.

42km trailrun (2100m D+)

 


Eenmaal van de fiets voert het loopparcours je terug richting Tuixent en de refuge op de Coll de Port (met een pittige klim ernaartoe). De lange prachtige afdaling die daarop volgt heeft stukken die af en toe best pittig aanvoelen voor de vermoeide benen. Het voornamelijk offroad parcours wordt afgewisseld met typische bergdorpjes waar het leven in een andere versnelling lijkt te worden geleefd. Halverwege kom je aan in Sant Lloren ç de Moruny, waar de enige cut-off van de wedstrijd wacht. Vanaf dit punt wachten je nog een ruime 18km klimmen naar de skipistes van Port del Comte op 2100m hoogte en het donker van de nacht in. Dit laatste gedeelte mag je een support runner meenemen (is niet verplicht). Na een korte afdaling vanaf het hoogste punt wacht dan eindelijk de vlaggen en de finish!

De prachtige natuurlijke omgeving die je omringt tijdens de Pirene Xtreme brengt lichaam en geest in een andere staat dan bij welke andere triathlon. De machtige bergen, de dorpjes, de adelaars die onderweg de richting aangeven…Je bevindt je op een belangrijke historische plaats in de Pyreneeën en het parcours ademt dat uit al zijn poriën. De samenwerking met je support crew maakt het een team effort in plaats van een individuele prestatie, waardoor je de race op een heel andere manier beleeft.

De organisatoren hebben deze race ontworpen vanuit de gedachte dat het overwinnen van je grenzen de essentie is van een leven dat je van dag tot dag met volle intensiteit leeft, zoals ze dat zelf ook ervaren. Een race waarvoor je emotie, kracht en intelligentie nodig hebt. Drie karakteristieken die een atleet in zichzelf verenigt voor het leveren van een unieke prestatie!

Meer info: Karin Sloove

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.