Van modderbad naar strand voor Silvia; LCW Mallorca; Challenge Forte Village WTJ 965

MAANDAG – We hadden afgelopen nacht eigenlijk al de maandag WTJ. Geplaatst op het moment dat Silvia Brouwer over de finish kwam na zo’n vijf uurtjes sporten op het WK Xterra op Maui. De finish kwam voor alle deelnemers als een verlossing. ,,We did it!’’ spreekt Silvia in meervoud en terecht, want de loodzware klus klaarde ze feitelijk samen met haar kersverse ega Marcel Swart. ,,Wat een heftige wedstrijd, volgens de organisatie de zwaarste in 23 jaar. Nog nooit zoveel modder bij elkaar gezien. Het zwemmen was al heel heftig, tweemaal door de branding met meters hoge golven, terug aan land komen was zelfs gevaarlijk. Ik rolde met een gold richting het land. Die was zo sterk dat voorover buitelde en met mijn hoofd tegen de ondergrond knalde. Eenmaal dat overleeft, wachtte de grootste uitdagen. De regenval van de voorbije dagen had van het parcours een spekgladde ijsbaan van modder gemaakt. Tien keer de fiets van rode klei moeten schoonmaken omdat het achterwiel vast kwam te zitten en fikse stukken lopen met de fiets.

Drie uur over een 30 kilometer ATB-parcours, zegt genoeg. Bij het lopen kon ik gelukkig crossschoenen lenen, dat gaf net iets meer grip in de modder. Het laatste stukje op het strand en gras was nog het best te doen. De speaker, die je naam noemt bij de finish. Kippenvel. Zwaar maar onvegetelijk.’’

Silvia was blij dat ze de finish haalde, iets wat haar in 2005 niet lukte. Vanwege drie lekke banden. Materiaalpech waar ze nu ook weer voor vreesde, maar dat bleef haar op het loeizware circuit gelukkig bespaard. En Sil en Marcel, wat gaan jullie maandag doen? ,,De hele dag languit op het strand liggen!’’

Zwaar weer in Mediterranee

Tijdens de wedstrijd waren de weersomstandigheden als vanouds tropisch en veel wind. Maar die strijd met de elementen hoefden de crosstriatleten gelukkig niet aan te gaan. Hoe anders is dat in het Middellandse Zeegebied, waar Ibiza problemen had met de slotwedstrijden op het ETU Multisports Festival, waar de Challenge Sardinië een duathlon moest worden, waar de marathon van Venetië meer weg had van een zwemloop en waar ook het Long Course Weekend op Mallorca het zwaar te verduren kreeg gedurende de drie dagen.

Tom en Lucy winnen LCW Mallorca opnieuw

De tweede editie van het LCW op het Spaanse eiland bestond uit 3,8 kilometer zwemmen vrijdag, 172 kilometer fietsen zaterdag en de marathon zondag. Tri dias, tri sports. Zoals de Spanjaarden zeggen. Maar er waren ook kortere afstanden of de mogelijkheid aan 1 of 2 onderdelen mee te doen. Voor elk wat wils dus en dat bleek uit de duizend deelnemers, die ondanks het beroerde weer mee deden. Voor het wedstrijdverhaal was de lange afstand het meest interessant. Net als vorig jaar waren het de Britten, die overheersten. Op vrijdag kwam het echtpaar Mark en Caroline Livesey allebei als eerste het strand op na ruim vijftig minuten zwemmen. De dag erop verstevigde Caroline haar koppositie door 20 minuten bij rivale Lucy Gossage weg te fietsen.

Omdat Caroline echter nog onvoldoende hersteld is van een blessure verkoos ze zondag de halve boven de hele marathon. Daarmee was de spanning bij de vrouwen weg. Lucy Gossage zette haar slottoernee als professional nogmaals kracht bij met titelprolongatie en de winnende marathontijd. Tweede werd de Spaanse Karina Gomez Dixon op 25 minuten en vijf minuten later volgde het Britse krachtmens Michelle Parsons (52 lentes jong en al een kwart eeuw aan de top meedraaiend). Bij de mannen was de Spanjaard Gabriel Mata Ruiz winnaar van de wielerkoers, maar in de kopgroep zat ook Tom Vickery. Met de snelste marathon (2.45) van zondag kon ook Tom een tweede zege op de LCW Mallorca niet meer ontgaan. Een kwartier langer deed zijn landgenoot John Collier over de drie dagen. Brian Hosty finishte als derde. De winnende tijden waren langzamer dan vorig jaar. Tom had nu 8.38 tegen 8.15 vorig jaar en Lucy deed er zelfs een uur langer over: 8.26 toen tegen 9.25 nu.

Toine en Marjon beste Nederlanders in Alcudia

Dat Nederland volgend jaar een eigen Long Course Weekend krijgt, is stilaan te merken in de buitenlandse races onder dit label. Deed vorig jaar in Alcudia Mallorca nog maar één landgenoot mee, nu waren er zes aan de driedaagse en tien op de kortere afstanden. Beste Nederlander was Toine Hulshof van TV Soest. In 9.34 uur was de Leusdenaar goed voor een tiende plaats van de 124 deelnemers. Beste vrouw was Marjon Huibers. De Amsterdamse eigenares van zwemschool Swimfantastic deed de drie onderdelen nog nipts binnen de drie uur. Marjon kennen we ook van grote wedstrijden in ons land, waar ze het zwemonderdeel coördineert. Echtgenoot Peter Traa deed ook mee. Na de Frysman zijn tweede hele van het jaar. Zoals we bij heles doen, ook bij de volledige afstand Long Course Weekend: alle Nederlanders op een rij. Anderzijds gaan ze niet mee in de all-time-ranglijsten. Daartoe moeten jullie de drie sporten wél achter elkaar doen 😉

10.Toine Hulshof 9.34.43

48.Tom Schram 10.54.41

74.Leo Stolk 12.20.15

86.Peter Traa 13.25.31

V:

27.Marjon Huibers 12.59.39

29.Petra Stolk-van Tricht 13.13.09

 

 

Op de kortere afstanden kwamen we bekende namen tegen als voormalige toptriatlete Ute Schaefer en uit Nederland Jacoline Zilverentant, die het overigens hield bij de halve marathon. Wie trouwens ook dapper mee streed? Emiel Frambach. Volgend jaar in Beesel met zijn bedrijf Extra Leisure betrokken bij de organisatie. De aanmeldingen lopen goed. We kijken reikhalzend uit naar het debuut van LCW op Nederland grondgebied half mei volgend jaar.

Haags duo finisht kort in Challenge Forte Village

 

Nog even terug naar de tot duathlon getransformeerde Challenge Forte Village. Sarissa’s tiende plaats stemde haar niet tevreden. Of het veel uitgemaakt had of er wel of niet gezwommen ging worden? Het is moeilijk te zeggen. De achterstand van een half uur op winnares Svenja Thoes was feitelijk te groot. Desgevraagd wil de Maastrichtse haar slotrace van het seizoen liefst maar meteen vergeten. Soms moet je ook niet te lang willen terugblikken, dus we geven haar grote gelijk. Volgend jaar nieuwe rondes, nieuwe kansen. Tegelijk kan ze toch weer bogen op een paar mooie wedstrijden en in de nationale kampioenschappen lagen de medailles toch weer klaar. De Belgen hadden maar liefst drie man in de top tien. Naast Pieter Heemeryck ook Alexis Krug op een sterke vierde plaats en Michel Louys eindigde tiende. Naast Sarissa deden slechts twee andere Nederlanders mee. Dat waren er in voorgaande jaren net iets meer. Bij de vrouwen haalde Hilde Pape een 35e plaats. De medewerkster van Sportservice Schiedam en ook van Sportvibes (bekend van de 010 en 024-wedstrijden) legde de time trail en halve marathon volgens rolling start af in 5.24 uur en was daarmee 25e bij de vrouwen in een wedstrijd die door de Belgische voedingsconsulente Liesbeth Leysen werd gewonnen. Hilde stond ook op het podium en wel als zilveren medaillewinnares F25 achter de Italiaanse Alessandra Derme. Hilde was samen met clubgenoot Koen van Hees van Haag Atletiek naar Sardinië afgereisd. Koen was goed voor een vijftiende plaats M30 in 4.55 uur.

Hebben we morgen nog wedstrijdjes uit de voorbije dagen in petto? Jazeker! Tot dan.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.