Een terroristische aanslag? In onze schone du- of triathlonsport? Onbestaanbaar!

WOENSDAG – Het moet voor triatleet/organisator Jan Stehouwer in mei vorig jaar een weekeinde met twee gezichten geweest zijn. Enerzijds weer toewerken naar de fraaie Pyramideduathlon, opmaat voor het NK crossduathlon van dit jaar. Anderzijds dat afschuwelijke telefoontje op donderdagavond wat Jan kreeg en waarin een vrouwenstem dreigt een aanslag te plegen op zaterdag 20 mei, de dag van de populaire crossduathlon en de Pyramide-trail. Om 9 uur om precies te zijn, kort voor we de eerste series weg sturen.

Jan heeft kordaat gehandeld, maakte dezelfde avond nog melding van het mysterieuze telefoontje en naar verluid wist de politie de vrouw zaterdagmorgen vroeg al aan te houden. Deze 51-jarige verdachte uit Ijmuiden verscheen eerder deze maand en ook vandaag voor de rechter. Zo’n anderhalf jaar later dus. Caroline K. ontkende bij de rechtbank van Utrecht elke betrokkenheid. Ze wist zich niets te herinneren van het telefoontje, zegt ook geen motief te hebben voor een terroristische aanslag rond de sportwedstrijd. Ze suggereerde dat haar telefoon mogelijk gehackt was. Intussen had ze wel alle nummers waar ze naar gebeld had, gewist. ,,Dat doe ik altijd.’’

De vrouw stond samen met haar vriend ingeschreven als een van de duo’s aan de korte afstand duathlon. Naar eigen zeggen had ze op vrijdag op de website het nummer van Jan Stehouwer gevonden om meer te weten te komen hoe het startnummer van de loper naar de fietser moest worden over gedragen. De Officier van Justitie begreep er weinig van. De vrouw heeft geen strafblad, maar aan de hand van de bel-gegevens en zoekgeschiedenis wees alles in de richting van de Ijmuidense.  Volgens het OM is sprake van bedreiging met een terroristisch motief. Volgens de aanklager was de vrouw niet meer van plan aan de wedstrijd mee te doen, maar daarmee zette ze de organisatie compleet op z’n kop. De vrouw zou leiden aan geheugenverlies als gevolg van een motorongeval. De zestien seconden bellen hebben een enorme impact gehad. De officier eiste een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

Jan Stehouwer meldde me een paar weken na de wedstrijd wat zich achter de schermen had afgespeeld. Off-the-record, want op deze nare publiciteit zat de Leusdenaar niet te wachten. Hij kreeg natuurlijk de schrik van zijn leven en moest in de stemming waarin atleten en toeschouwers verwachtingsvol naar het landgoed rondom de Pyramide kwamen het hoofd koel zien te houden. Mijns inziens is dat gelukt. Ik meen dat bij het toegangspad naar de Pyramide wel wat politie te hebben gezien, maar niets meer dan bij elk ander evenement dan ook. Alle series zijn ook op het normale tijdstip begonnen. En het NK dit jaar was een laaiend succes, zonder dergelijke bizarre incidenten. En daarom volgend jaar weer!

Tri- en duathlon zijn volwassen sporten geworden. We zeiden het hier al vaker. Het grote geld komt binnen, commercie viert hoogtij en hier en daar worden de regels omzeilt of uit een verboden potje gesnoept. Maar een terroristische aanslag? In de Boston marathon met duizenden deelnemers: oké. Maar toch niet op een zonovergoten zaterdagochtend in mei in de altijd rustige bossen bij Austerlitz. Napoleon zou zich omdraaien in zijn graf, als hij het hoorde. En ik? Ik ga toch nog maar eens bij mijn verzekeraar langs om te zien in hoeverre ik verhoogd risico loop als ik te midden van al die mensen aan de microfoon sta.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.