Wintertijd; Adieu Jacques; Atleten in ITU; Halve triathlons; Kalender 2019 flink op scheut – WTJ 967

WOENSDAG – Een uur vroeger donker, dus opletten met de avondtrainingen op de openbare weg. Van zomer- naar wintertijd. Het is altijd even wennen. In onze studententijd maakten we het heel bewust mee met de Droomtijdloop in Delft. Het evenement wordt helaas niet meer jaarlijks gehouden, wel bij de lustrumvieringen van het organiserende AV De Koplopers. Nog even geduld want dat is pas in 2021 weer. Opluchting bij mijn zoon, die voorzichtig aan het trainen is maar de 21 kilometer nog een heel eind vindt. Maar ik zal er staan om 2 uur ’s nachts in Delft, als hij van start gaat en hoopt op een eindtijd rond de 55 minuten. 55 minuten? Ja want door het verzetten van de klok loopt ie effectief wel 1.55, maar op de diploma’s staat dat elke atleet er een uur korter over gedaan heeft. Dat maakt me op voorhand trots.

Jacques massaal herdacht

Trots was ook het meest gehoorde woord bij de herdenkingsdienst voor Jacques van Leeuwen vanmiddag in Westgaarde. Tegen zijn twee beste vrienden (buiten de triathlon om) had hij kort voor zijn sterven gezegd: ,,Doe ’t maar in een klein zaaltje, ik verwacht een man of dertig. Triatleten zijn nu eenmaal niet bepaalde sociale mensen.’’ Het kleine zaaltje van het crematorium puilde woensdagmiddag (dag van Allerzielen, maar ik geloof niet dat Jacques daar veel mee op had) uit. Geen dertig, maar 333 familieleden, vrienden en bekenden waren bijeen. Prachtige foto’s uit het rijke leven van Jacques. Mooie chansons van Charles Aznavour en herinneringen. Veel herinneringen. Van zijn kinderen en kleindochter, zijn twee vrienden voor het leven en van Peter Kapitein namens de Dolfijn. ,,Jacques liep de deur niet plat bij onze club. De zwemtraining op zondag, daar had hij genoeg aan. Maar als ie er was, dan bracht ie zijn humor mee.’’ Peter herinnerde zich een triathlon in Heerenveen, jaren tachtig. ,,Watertemperatuur nog geen twaalf graden. Waarop Jacques zich afvroeg of Evert van Benthem er al uit gehaald was.’’

De hoofdstad en de Amsterdamse triathlonwereld pinkte een traantje weg bij het veel te vroege heengaan van een overgetelijke man. Zoon Barry liet weten dat de laatste wens van zijn pa in vervulling zal gaan namelijk zijn as uitstrooien boven Hawaii. De archipel, waar Jacques zich zo thuis voelde en waar ie eigenlijk nog tot in lengte van jaren had willen zwemmen, fietsen en lopen. Het heeft niet zo mogen zijn.

Rachel blijf in atletencommissie ITU

In een WTJ zijn de overgangen soms logisch, soms ook niet. De ITU en ETU zijn de voorbije weken in congressen bijeen geweest. Kalenders zijn samengesteld en de ITU atletencommissie is opnieuw vastgesteld. Rachel Klamer, sinds vorig jaar deel uitmakend van dit adviesorgaan voor de wereld triathlon bond, is feitelijk herkozen. De Belgen Simon de Cuyper en Claire Michel zijn nieuw in de commissie. Ook Lisa Norden, nummer twee op de Spelen van Londen, Ai Ueda, Tony Dodds, Tamas Toth en de paratriatleten Sally Pilbeam, Yannick Bourseaux en Jonathan Goperlach maken deel uit van de atletencommissie. Volgens de ITU-statuten zitten atleten twee jaar in de commissie. Een voorzitter uit hun midden, wordt gekozen eind november tijdens het ITU Congres in Luxor, Egypte.

Halve Guadiana triathlon en Trick or Tri

Terwijl vader Rudolph het EK halve triathlon wint onder Belgische vlag, komt zoon Rudy met speels gemak tot een zege op de Olympische afstand in het Amerikaanse Irwindale. De nummer twee volgt 15 minuten later. Tiende wordt de Nederlander Niels Ouwersloot. De halve triathlon daar heeft de speelse naam Trick or Tri meegekrgen. Evan Pardi en Poly Gill winnen hem, dat zegt ons weinig. Evenals de enige Nederlandse deelnemer Thomas van Hentenryck, die dertigste finisht en vierde M25 wordt, maar ook al weer een jaartje of tien weg is uit ons land. Op de Guadiana, de halve triathlon van het Spaanse Huelva klopte de Spanjaard Francisco Fernandez Cortes Alvares (voluit geschreven) verrassend de Europees kampioen Timothy van Houtem. Het verschil was klein, maar toch. De Spanjaard Ignacio Cabregar Fernandez eindigde derde. Beste vrouw was de Spaanse Esther Cordoba Berton en beste Nederlander Olivier Verhoeven op een 64e plaats in 5.15 uur.

Kalender 2019 nader beschouwd

In hetzelfde Huelva opent volgend seizoen ook het ETU Cup-circuit. In 2017 kreeg de Spaanse stad nog een World Cup, nu op 24 maart de ETU-Series, die daarna verder gaan in Melilla (7 april, remember Marco van der Stel!), Quarteira (27 april), Olsztyn (18 mei), Dnipro (8 juni), Holten (29 juni), Malmö (3 augustus), nieuwe race in het Hongaarse Kercskemet (18 augustus), terug van weg geweest Constanta-Mamaia (22 september) en Alanya (5 oktober).

Nieuw is de indoor ETU-Cup

Feitelijk is Huelva niet de allereerste ETU Cup. Die eer is voorbehouden aan het Franse Lievin op 2 maart. Beetje vroeg in het jaar, zult u zeggen. Klopt, maar het is meteen een noviteit: de eerste ETU Cup race indoor. Het sportcomplex van de Franse stad leent zich voor een overdekte triathlon. Het is zeker vijftien jaar geleden dat in Bercy en Bordeaux de laatste grote indoor-triathlons zijn gehouden.

De World Triathlon Series openen in de stad, die Rachel Klamer euforische maakte: Abu Dhabi is op 8 maart, daags erna gevolgd door WTS Mixed Relay in de Emiraten. Als tweede is Hamilton, Bermuda aan de beurt op 27 april, gelijk met de start van het WK multisports. Op 18 mei trekt het circus naar Yokohama en op 8 juni zijn ze in Leeds (dat is een week na Weert sluit dus mooi aan). De Canadese wedstrijden sluiten volgend jaar niet op elkaar aan: Montreal is 28 juni, dan terugvliegen naar Europa voor Hamburg op 6 juli met aansluitend het WK Mixed Relay als vanouds in de Duitse stad op 7 juli en vervolgens weer terug naar Canada voor Edmonton op 20 juli. Op 29 augustus opent dan al de wedstrijdenreeks van de ITU Grand Final in dit keer Lausanne. Tot 1 september zijn de wedstrijden. Acht races nog maar, ooit waren het er tien. Wordt deels gecompenseerd door het World Olympic Qualifying Event in Tokyo op 15 augustus op het Olympisch parcours.

Zestien World Cup-races

De World Cups zijn het level onder de WTS. Openingsrace op 16 maart in Mooloolaba. Daarna: New Plymouth (30 maart), Madrid (4 mei), Chengdu (11 mei), Calgiari (25 mei), Huatulco (8 juni), Astana (15 juni), Antwerpen (22 juni), Tiszaujvaros (13 juli), Karlovy Vary (24 augustus), Banyoles (7 september), Weihai (21 september), Tongyeong (19 oktober), Miyazaki (26 oktober), Salinas (2 november) en tenslotte nieuwkomer Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek op 9 november.

Van de wintertriathlons blijven er opnieuw maar twee over, welke de ITU meteen maar tot WK (Aisago 10 februari) en EK (Cheile Gradistei 23 februari) bestempeld. Veel wereldkampioenschappen zijn op het Multisports Festival wat van 27 april tot en met 4 mei in het Spaanse Pontevedra, stad van Javier Gomez, wordt gehouden. Daar zit het hele pakket weer in: van duathlon tot aquathlon en van crosstriathlon tot middle distance. De organisatie van Almere neemt aan het eind van de week de ETU-organisatievlag over voor 2020.

Weert en Almere zitten in zeer gunstige weekends

In een prachtig vrij weekeind namelijk 1 en 2 juni mag Weert zich trotse gastheer van het Europees kampioenschap Olympische afstand noemen. Na Stein 2000 en Holten 2009 heeft Nederland dus weer dit grootse EK in huis. En zoals gezegd, geen concurrentie van WTS Leeds (zoals afgelopen jaren) of een World Cup, nee alle pijlen op Weert. Ik voorspel een topveld.

De beste jeugd van Europa komt op 20 en 21 juni bijeen op he European Youth Festival in Kitzbuhl. Het Europees Multisports Festival met de bekende EK’s is van 28 juni tot en met 7 juli in het Roemeense Targu Mures. Het EK sprint triathlon gaat naar Rusland, naar Kazan. Dat was destijds de tegenkandidaat voor Weert 2019. Op 26 juli krijgen de Russen dit EK als troostprijs. Het WK Powerman lange afstand duathlon is als vanouds in Zofingen op 8 september. Een week later gevolgd door het Europees kampioenschap lange afstand triathlon van 12 tot en met 14 september in Challenge-stad Almere. Ook de data van Almere zijn redelijk goed beschermd. Op zondag de veertiende ook het EK beloftes en paratriathlon, maar dan in Valencia.

 

De Mixed Relay wordt, naarmate het Olympisch jaar nadert, steeds belanrijker. Na Abu Dhabi is een tweede WTS in Nottingham op 15 juni, het WK in Hamburg op 7 juli en de WTS Edmonton op 20 juli. Het EK Mixed Relay is op 5 oktober in Lissabon. Het worden belangrijke evenementen, waar kwalificatie voor de Spelen op het spel staat.

Geen grote wedstrijden op het Afrikaanse continent, hoewel de African Cup zich steeds verder uitbreidt tot in Senegal, Rwanda en Ghana toe.

Tessa kandidaat agegrouper van het jaar

We feliciteren tenslotte wederom Tessa Kortekaas, die vandaag bericht kreeg dat ze door de vakjury van de NTB is genomineerd voor de titel agegrouper van het jaar. Maakt een vette kans hoor. De winnaars sportvrouw, -man, talent en agegrouper van het jaar worden op 17 november tijdens het NTB-congres bekend gemaakt. Hoe er gestemd kan worden op Tessa of de andere kandidaten, vernemen we binnenkort.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.