Het loopt storm voor Brouwersdam; Patrick bouwt ATB-Almere; Sportverkiezingen NTB – WTJ 968

DONDERDAG – Grote winnaar van vandaag is de organisatie van de allereerste Brouwersdam90/Triathlon Brouwersdam. Vandaag ging online de inschrijving voor deze nieuwe triathlon van 25 mei 2019 van start. Halverwege de dag meldde organisater/Hawaii-man Erik Peeman dat de zeshonderdste aanmelding was gepasseerd. En weer een uur verder bleek de website overbelast en was het enige tijd niet mogelijk om aan te melden. Dat euvel schijnt inmiddels verholpen te zijn. ,,Dat was wel even balen. De hele middag lag NTB-inschrijvingen eruit. Nu zitten er ook fouten in het betalingsverkeer. Zelf kunnen niets controleren, want dat gedeelte ligt eruit. Ik denk dat de bond het niet aan kan.’’

Uitzonderlijk snel stromen de aanmeldingen binnen

 


Het is ook zeer uitzonderlijk, zeker voor een wedstrijd die niet eerder werd gehouden. Maar Peeman geloofde er wel in, zeker toen de Ironman-perikelen rondom Maastricht en Hoorn op gang kwamen. ,,De behoefte aan een midden afstand is groot en bovendien zitten we in een hoek van Nederland waar lange tijd amper wedstrijden zijn geweest. Maar het verrast me wel dat het zo snel gaat.’’ Naast een midden (1-79-10) afstand is er ook een kwart en 1/8e. Het maximaal aantal deelnemers bij de primeur ligt rond de duizend. Dus aarzel niet te lang, beste triatleten.

Flevoland werd aangelegd omdat triathlonsport daarom vroeg

We gaan naar Almere, waar de teller ook al op 750 staat, maar dat dan uitgesmeerd over een paar weken. Even een stukje historie.
Het is wat ongemerkt voorbij gegaan, maar exact honderd jaar geleden werd de Zuiderzeewet aangenomen en daarmee feitelijk de drooglegging van Zuidelijk Flevoland, een halve eeuw later. Flevolandse kinderen leren over honderd jaar niet dat het Openbaar Lichaam Zuidelijke Ijsselmeerpolders OL-ZIJP de opdracht gaf tot het droogleggen van de polders, maar dat de organisatie van de Holland Triathlon dat deed ;-). Om een fatsoenlijk parcours te vinden voor de drie takken van sport (en passant ook maar voor toekomstige Olympische Spelen of een vliegveld) werden de polders aangelegd en ontstond Almere.


Ik moest daaraan denken bij het bericht dat in Almere morgen een begin gemaakt wordt met de aanleg van een stevig mountainbikeparcours rondom de Kemphaan en de Braambergen. Natuurlijk worden ze voor algemeen gebruik aangelegd, maar meteen ook voor het NK crosstriathlon van 2019 en het WK een jaar later. ,,In Almere kán het’’, was de leus een paar jaar terug. En het lijkt er wel. Bijzonder is trouwens dat voormalig toptriatleet Patrick Jansen, directeur van het bedrijf Track & Trails het terrein gaat aanleggen. Twee routes van in totaal vijftien kilometer. De banen moeten voor 15 maart 2019 klaar zijn.

Architect van mountainbike-parcours is geen onbekende

 


Tussen 1987 en 1994 hoorde Patrick Jansen uit Warnsveld tot de top 15 van Nederland op de korte afstanden. Hij won onder meer de SPC-triathlon van Delft en was ooit derde in de hoofdwedstrijd in Holten. Ook was hij 19e op de wereldkampioenschappen voor studenten in Darmstadt. Patrick studeerde bosbouw en switchte naar het mountainbiken. Daar is hij inmiddels vijfvoudig Nederlands kampioen bij de masters en in Andorra eindigde hij dit jaar op een derde plaats bij het WK. Sporadisch doet Patrick nog crosduathlons. De ‘architect’ van de nieuwe parcours weet dus waar hij over praat. De ITU en NTB hadden er ook alle vertrouwen in. Anders wijs je geen titelstrijd toe aan een organisatie, waar het parcours nog voor moet worden aangelegd. Het zou ons niet verbazen als Patrick straks mee doet op zijn eigen circuits. Dat is zoiets als ex-stratenmaker Gerrie Knetemann, die later als wielrenner over menig zelf aangelegd straatklinkertje denderde. Da’s dan weer niks voor zoon Marnix Knetemann, die boer werd en nu faam maakt in de reeks ‘Boer zoekt vrouw’. Maar nu dwalen we af.

And the winners are…


De NTB-genomineerden nog even doornemen. Het samenvoegen van paratriatleten en sportmannen is grappig genoeg te wijten aan Jetze Plat. Zijn seizoen 2017 was zo overweldigend dat hij op het vorige NTB-congres met twee prijzen aan de haal ging: sportman en paratriatleet van het jaar. Jetze is ook nu kandidaat samen met zijn opvolger op Hawaii Geert Schipper. Zij nemen het op tegen Jorik van Egdom, Marco van der Stel en Evert Scheltinga. Is het – oneerbiedig gezegd – appels met peren vergelijken? De toekomst zal het leren. Jorik en Jetze waren bij vorige verkiezingen al succesvol. Vijf jaar op rij was Jetze paratriatleet van het jaar en daar kwam dus die sportman-titel bij. Jorik is drie keer verkozen tot talent van het jaar en in 2016 was ie sportman van het jaar.

Ook onder de kandidaten ‘sportvrouw van het jaar’ zijn drie triatletes al eerder in de prijzen gevallen. Yvonne van Vlerken was zelfs in 2006 de enige prijswinnares bij de introductie van deze verkiezingen. Daarna won ze ook in 2007, 2013 en vorig jaar. Rachel Klamer was niet altijd op het congres, maar werd hoe dan ook vier keer naar voren geroepen. Eerst als talent van het jaar 2009 en daarna als triatlete in 2010, 2015 en 2017. En Quinty Schoens was de beste belofte in 2015 en doet nu bij de ‘grote sportvrouwen’ mee. Maar misschien wordt Jony Heerink of Els Visser het wel. Sportvrouw van het jaar dus.

Spannend wordt het zeker ook bij de titel talent van het jaar. Drie meisjes, twee jongens. Shirin van Anrooij, Barbara de Koning uitkomende in de jeugdcategorie en Sophie van der Most vanuit de beloftes. Daarnaast twee topjunioren Victor Goené en Joey van ’t Verlaat.

Mooie categorie vinden wij ook de agegrouper van het jaar. Daar weegt het resultaat van Hawaii zwaar door met twee wereldkampioenen Ironman Sione Jongstra en Tessa Kortekaas en beste Nederlander Derk de Korver, zevende in zijn categorie en eerder dit jaar overall winnaar van de Ironman Santa Rosa. Stemmen mag vanaf heden tot en met 9 november, mits je over een NTB-licentie beschikt. Op 17 november worden aan het eind van het NTB-congres de winnaars bekend gemaakt.

Morgen gaan we previewen op het eerste novemberweekend. Er is weer genoeg te doen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.