Louis Delahaye helemaal terug op het oude nest: triathlon

VRIJDAG – De manier waarop Louis Delahaye gisteren vanuit de wielrennerij lof mee kreeg voor de veertien jaar dat hij als trainer verbonden was aan de Nederlandse profploegen Rabobank, Belkin en LottoNL-Jumbo, zegt veel over de kwaliteiten van de Limburger.

Het goede nieuws is natuurlijk dat Louis zich volledig gaat focussen op de triathlonsport, zijn eerste liefde. De afgelopen jaren verdeelde de 52-jarige Louis Delahaye zijn werk tussen de wielerploeg en de Nederlandse Triathlon Bond. Aan de NTB is hij in elk geval tot en met de Spelen van Tokyo als bondscoach verbonden. Nu dat evenement dichterbij komt, richt hij zich volledig op een zo groot mogelijke Nederlandse afvaardiging naar de Olympische Spelen. Louis laat niet na de mensen uit de wielerploeg te bedanken en bij een foto op Twitter schrijft hij: ‘geweldige herinneringen, het heeft me zo te zien jong gehouden.’’

 

LottoNL-Jumbo kijkt terug op een uitstekend wielerjaar met enkele prachtige resultaten, waar Louis uiteraard volop bij betrokken is geweest. Tot 2015 maakte hij ook deel uit van de directie van de wielerploeg waaruit bijvoorbeeld Jurgen van den Broeck de overstap naar triathlon heeft gemaakt. Na zijn studie bewegingswetenschappen begeleidde Louis al wielrenners in hun trainingsopbouw. Vooral zijn band met Robert Gesink werd vaak in de pers aangehaald. Als actief triatleet kwam hij vanzelf ook daar in de begeleidingsstaf terecht en was hij op 34-jarige leeftijd bondscoach van de Nederlandse triathlonploeg op de Olympische Spelen van Sydney, waar triathlon voor het eerst op het programma stond. Van 2001 tot en met 2006 was hij bondscoach van de Duitse ploeg. In Rio stond hij terug aan het roer om Rachel Klamer te coachen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.